Læreplaner; Billig efteruddannelse til efteråret

De nye læreplaner har udløst 34 millioner kroner til efteruddannelse af pædagogisk personale de kommende år. Målet er, at flest muligt bliver efteruddannet i at arbejde med læreplaner

Ansatte i daginstitutioner og dagpleje vil i løbet af efteråret få tilbudt efteruddannelse i at arbejde med læreplaner, læreprocesser og evaluering lokalt. Staten har afsat 34 millioner kroner til efteruddannelse af pædagogisk personale.

"Vi lægger op til, at undervisningen bliver gratis, men transport og forplejning skal personalet selv finansiere," siger fuldmægtig Jacob Tjalve fra Styrelsen for Social Service i Odense.

Endnu er det ikke afklaret, hvor, hvordan og hvem der kommer til at forestå efteruddannelsen af kommunernes pædagogiske personale.



EU-udbud. Planen er at formulere de overordnede efteruddannelseskrav i et udbudsmateriale, som formentlig sendes i EU-udbud inden sommerferien, dvs. 1. juli. Derefter bliver der formentlig lagt op til at lade uddannelsesinstitutioner, interesseorganisationer, private konsulenter eller andre byde på opgaven. Efter planen får de to måneder til at formulere deres tilbud.

"Målet er at få efteruddannelsen spredt geografisk ud til hele landet, så flest mulige repræsentanter fra daginstitutioner og fra kommunernes dagpleje får mulighed for at komme på kursus," siger Jakob Tjalve.

Blandt de som kan byde på opgaven, er CVU'erne - som seminarierne er blevet en del af. De har den nødvendige faglighed og står formentlig stærkt, fordi de har undervisningsinstitutioner i hele landet.

Efteruddannelsens indhold. Indholdsmæssigt er der tre formål med efteruddannelse: At gøre kommunernes pædagogiske personale i stand til:

- at udarbejde læreplaner

- at arbejde med læringsprocesser og læringsmiljøer og

- at registrere og dokumentere effekten af læreplaner lokalt.

"Vi vil nok lægge op til en blanding af undervisning, afprøvning i praksis og opfølgning med konsulentbistand," fortæller Jakob Tjalve.



Økonomi. BUPL og KL har i det lovforberedende arbejde med læreplaner ytret skepsis om, hvorvidt de afsatte midler rakte til den nødvendige opkvalificering af personale og til implementering af læreplanerne.

En hurtig hovedregning viser, at landets 75.000 fuldtidsansatte i dagpleje og daginstitutioner vil få cirka 450 kr. til efteruddannelse, hvis de alle skal have del i de 34 millioner kroner, der er afsat.

"Det er ikke relevant at beregne et efteruddannelsesbeløb pr. medarbejder, for de kommer ikke alle på efteruddannelse. Der er derimod lagt op til, at hver institution og dagpleje kan sende nogle repræsentanter på efteruddannelse og implementere deres viden, når de kommer hjem, og så bliver beløbet selvsagt noget højere pr. kursist," siger Jakob Tjalve.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.