Lær af os. Bæredygtig inklusion på taget

En frodig taghave på toppen af skuret i børne­huset Harmonien skaber rammerne for bæredygtig inklusion og forældreinddragelse. Her kan institutionens børn og forældre mødes i weekenderne.

Det ville vi

Vi ville skabe et fælles tredje rum, hvor forældre og børn kan mødes, og så kom idéen om en taghave. Vi ville give forældre og børn større mulighed for at benytte institutionen i weekenderne. Forældre og børn kan være med til at vedligeholde haven og vande planterne i weekenden. Der kommer den bæredygtige inklusion ind. Vi har arbejdet med en omlægning af vores legeplads de seneste fire år, og vi har ikke så meget plads, så vi kiggede op på taget af skuret og tænkte, at der var mange kvadratmeter, som ikke blev udnyttet. Hvad nu, hvis man fik sig en lille kolonihave deroppe?



Sådan gjorde vi

Vi gjorde os nogle tanker om, hvordan vi kunne få mere natur ind på legepladsen og gøre den mindre firkantet og plasticagtig. Så skrev vi en god projektbeskrivelse med vores idéer. Vi har omlagt legepladsen i etaper, og da vi var ved at have de fysiske rammer på plads nede på selve legepladsen, gik vi i gang med taghaven. Vi udarbejdede nogle tegninger, formulerede de konkrete idéer og opstillede et budget over, hvad det ville koste at føre idéerne ud i livet. Så skrev vi en ansøgning til kommunen, som havde en pulje, vi kunne søge. Vi fik positivt svar tilbage og penge til at gennemføre projektet.



Det lærte vi

Intet er umuligt, hvis man har en god idé. Meget kan lade sig gøre, hvis man bliver ved, og forhører sig i kommunen om mulighederne.

Vi har set en markant ændring i brugen af legepladsen efter vores omlægning. Børnene bruger pladsen til leg på en anden måde, og det har frigivet personale, at der nu er plads til barnevogne, som før stod inde. Taghaven er så ny, at den ikke er i brug endnu. Lige nu taler vi om, hvordan den bæredygtige inklusion skal udfolde sig, og hvordan vi bedst får inddraget forældrene i projektet. Vi skal sammen skabe nogle gode arbejdsgange, nu hvor vi har de fysiske rammer på plads.





Vores råd til andre

● Tænk stort, ikke realistisk, så dukker nye idéer op.

● Giv ikke op, selvom midlerne er få. Bliv ved med at tro på projektet.

● Undersøg, hvilke puljer i kommunen I kan søge.



Om projektet

Børnehuset Harmonien på Frederiksberg har siden 2011 arbejdet med en omlægning af de fysiske rammer på legepladsen under overskriften ’Den levende legeplads’. Institutionen har haft hjælp fra en ekstern konsulent, Benny Schytte. Projektet er støttet af midler fra Frederiksberg Kommune, som personalet i Harmonien har søgt.

For mere information kontakt afdelingsleder Søren på tlf. 3821 1455 eller mail: harmonienfrie@gmail.com

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.