Kommunalreformen; Fakta om kommunalreformen

Nyt kommunekort: Antallet af kommuner reduceres fra 271 til 99. De nuværende 15 amter erstattes af fem regioner: En for hovedstadsområdet og Bornholm, en for det øvrige Sjælland og Lolland-Falster, en fynsk-sydjysk samt en region Midtjylland og en region Nordjylland.



Ny opgavefordeling: De nedlagte amters opgaver fordeles, så sygehusvæsenet flyttes til regionerne, ungdomsuddannelserne og voksenundervisningen flyttes til staten, mens miljøbeskyttelse og naturforvaltning samt store dele af det sociale område, herunder døgninstitutioner for børn og unge, flyttes til kommunerne. Desuden overgår en række skatteopgaver fra kommunerne til staten, mens beskæftigelsesindsatsen i forhold til såvel kontanthjælpsmodtagere som ledige på dagpenge samles i kommunale jobcentre. Arbejdsløshedskasserne bevarer deres nuværende opgaver.



Skatteudskrivning:I stedet for som nu at betale skat til stat, amter og kommuner, skal der efter kommunalreformen kun betales til stat og kommune. De nye regioner kommer ikke til at opkræve skat og kan heller ikke optage lån.



Lovgivning: Regeringen har fremsat 49 lovforslag om den overordnede opgavefordeling, som Folketinget behandler i løbet af foråret 2005. Juni 2006 forventes den finansielle side af reformen at være på plads.



Køreplan: November 2005 holdes kommunalvalg. De nyvalgte kommunal- og regionsbestyrelser fungerer gennem 2006 som "sammenlægningsudvalg", mens de "gamle" kommunalbestyrelser og amtsråd beholder ansvaret for driften dette år ud.

Januar 2007 indtager de hertil nyvalgte kommunal- og regionsbestyrelser deres pladser.



Tryghed: Alle nuværende ansatte vil være omfattet af lov om virksomhedsoverdragelse. Den fastslår blandt andet, at "afskedigelse på grund af overdragelse af en virksomhed eller en del heraf anses ikke for rimeligt begrundet i virksomhedens forhold, medmindre afskedigelsen skyldes økonomiske, tekniske eller organisatoriske årsager, der medfører beskæftigelsesmæssige ændringer". Loven betyder desuden, at de nye kommuner og regioner indtræder i de arbejdsgiverforpligelser, som gælder på overdragelsestidspunktet.

Kommunernes Landsforening anbefaler i øvrigt medlemskommunerne, at de benytter sig af naturlig afgang, hvis der skal ske personale-reduktioner.



De ansattes lønforhold: Frem til overenskomstens udløb 1. april 2008 kan der ikke røres ved lønnen. Efter denne dato kan der, hvis der sker væsentlige ændringer i ens stilling, ske nedtrapning af lønnen over en periode på tre år. Hvis lønnen i den sammenlagte kommune er lavere end i den, man kommer fra, kan lønnen fastfryses, indtil kollegerne er nået op til én.



Finansiering: Kommunalreformen er ufinansieret. Ikke noget problem, siger regeringen. Det kan godt være, at reformen er dyr at implementere, men det rådes der bod på gennem senere stordriftsfordele. Nogle sagkyndige anslår de såkaldte transaktionsomkostninger ved reformen til 100 milliarder kroner.



HK'erne vilde med reformen

Når fem kommuner slår sig sammen, og de hver især har haft fem kontorassistenter i deres folkeregistre, hvor mange medarbejdere skal der så være i den nye storkommunes folkeregister? 25? Næppe. Den almindelige antagelse er, at det er på netop den slags basisfunktioner i forvaltningen, at der skal hjemtages stordriftsfordele. Der vil med andre ord blive brug for færre end 25 kontorassistenter. Alligevel er kontorassistenterne vilde med kommunalreformen. En undersøgelse, som Kommunalbladet, organ for fagforeningen HK Kommunal, har foretaget blandt 840 HK'ere i amter og kommuner, viser, at de glæder sig til fusionerne i 2007. Og at glæden tager til som tidspunktet nærmer sig.

Hvor en tidligere undersøgelse viste, at 50 procent af de direkte berørte var meget positive eller bare almindeligt positive, så er procenten steget til 60 i den nye. Begejstringen er større hos HK'ere i kommunerne end hos kollegerne i amterne. Ikke så mystisk, eftersom amterne bliver nedlagt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.