Kommunale forhandlinger skudt i gang

Regeringen og kommunerne har indledt den rituelle dans om kisten med skattekroner. 12. juni skal ballet lukkes med eller uden en aftale om kommunernes økonomi for næste år

Det, mange betegner som de vanskeligste kommune-forhandlinger i nyere tid, er gået i gang. Tirsdag i sidste uge mødtes Kommunernes Landsforening (KL) med finansminister Thor Pedersen (V) til de indledende øvelser, og torsdag fulgte Københavns og Frederiksberg Kommuner efter.

Som det sig hør og bør, stod partnerne stjelt over for hinanden. Finansministeren med en udmelding om, at kommunernes forbrug skal stige med 0,7 procent til næste år. KL's formand, Ejgil W. Rasmussen, med et knap så bindende udspil der pegede i retning af en ramme på mindst en procent.

Ejgil W. Rasmussen udtalte, at der bør lægges 0,3 procent oveni årets resultat, fordi kommunerne i år kommer til at bruge 0,3 procent point mindre, end det i fjor blev aftalt med regeringen.

Et andet argument, kommunernes mand hev frem, var, at der bliver flere ældre og flere skolebørn, som koster kommunerne dyrt. Selvom der til gengæld bliver færre før-skolebørn, skal kommunerne i 2004 alligevel bruge mindst 0,8 procent mere end i år, hvis de bare skal tilbyde samme service.

Bekymring for institutioner. Hos BUPL er formand Bente Sorgenfrey bekymret for, om netop det faldende antal af førskole-børn vil betyde, at institutionerne må skære dybt.

"De igangværende forhandlinger bør munde ud i rimelige og realistiske aftaler for det kommende år, så kommunerne ikke igen føler sig presset til at skære dybt i budgetterne for landets daginstitutioner, fritidshjem, SFO'er og klubber. Sidste år skar kommunerne en halv milliard kroner," udtaler hun i en pressemeddelelse.

Kommuneforhandlingerne kører i disse dage videre på embedsmandsplan. Den 4. juni mødes politikerne igen, og den 12. juni er sat af til de endelige forhandlinger, inden et resultat skal godkendes af Folketingets Finansudvalg. Hvis partnerne ikke når til enighed, kan regeringen lovgive om en ramme for kommunernes økonomi. Det er dog ikke sket, siden Britta Schall Holberg var indenrigsminister i Schlüter-regeringen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.