Klubuddannelsen svæver stadig

Socialministeren har lovet at arbejde for en afløser til den klubuddannelse, hun selv lukker. Men lige nu er man kun ved at udveksle ideer mellem Socialministeriet og Undervisningsministeriet. Afløseren ender med at blive syltet, spår Pernille Rosenkrantz-Theil fra Enhedslisten

Socialminister Henriette Kjær (K) har lukket klubuddannelsen, men hun har lovet at arbejde for en afløser, som skal placeres i Undervisningsministeriet. Og nu er der så aftalt et møde mellem Socialministeriet og Undervisningsministeriet, hvor situationen skal drøftes.

Sådan skriver Henriette Kjær i et svar til Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil, der har bedt om en redegørelse for, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, at der uddannes kvalificerede medarbejdere til klubområdet i tilstrækkeligt omfang.



Intet konkret. Ud over det aftalte møde peger socialministeren i sit svar på, at mennesker, der ønsker at arbejde som klubpædagoger, kan tage den almindelige pædagoguddannelse. Men hun understreger også, at Socialministeriet "tidligere har indledt foreløbige drøftelser med Undervisningsministeriet med henblik på at etablere en ny klubuddannelse i Undervisningsministeriet," som der står.

Men Bodil Horn, kontorchef i Undervisningsministeriets kontor for korte videregående uddannelser, siger, at der ikke er noget konkret på vej om en ny klubuddannelse:

»Det er rigtigt, at vi har drøftet, hvordan vi eventuelt kunne tilgodese det her behovsområde, og ret meget længere er vi ikke,« siger Bodil Horn til Børn&Unge.

»Vi har lovet at prøve at gennemgå, hvor det kunne være relevant at anbringe klubuddannelsen,« siger kon-torchefen.



Et årsværk. BUPL har udarbejdet et forslag til en afløser sammen med blandt andet Klubseminariet, Landsklubuddannelsen, Ungdomsringen og LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger. Anbefalingen er, at klub-uddannelsen skal gøres til en Videregående Voksen Uddannelse, en så-kaldt VVU. Den har et omfang svarende til et årsværk, men udbydes på deltid, så de studerende kan arbejde ved siden af. Den nye klubuddannelse skal give adgang til pædagoguddannelsen, og den skal også give adgang til en forhåbentlig kommende diplomuddannelse i ungdomspædagogik. Uddannelsen skal placeres i de regionale Centre for Videregående Uddannelser, CVU'er.

VVU-planen har været drøftet, bekræfter Bodil Horn.

»Men ret meget længere er vi ikke, for en VVU-uddannelse fylder et år, og det er spørgsmål om den er for lang. Der er jo ikke nogen grund til at give folk dobbelt så meget uddannelse, som de har behov for,« siger Bodil Horn.

Der er ikke sat penge af til en ny uddannelse, påpeger Bodil Horn.

»Så den side af sagen har vi slet ikke vendt,« siger kontorchefen, der derfor ikke har et bud på, hvad en ny klubuddannelse vil koste.



Gratis møder. Pernille Rosenkrantz-Theil fra Enhedslisten har kastet sig ud i en kamp for at redde de små uddannelser, som VK-regeringen har slagtet, deriblandt både klubuddannelsen og den frie ungdomsuddannelse.

Hun giver ikke meget for socialministerens planer om at holde møder, når der ikke er sat penge af til en ny uddannelse.

»Så er det fuldstændig gratis at holde møder. Man siger, at man holder et møde, for det lyder meget godt udadtil, for så lyder det som om, der er åbnet for dialog, men det er ikke lige nødvendigvis det, der er sandheden bag ordene,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der ikke er specielt optimistisk på kommende klubpædagogers vegne.

»Der er åbenlyst et problem, for der er ikke nogen penge til at starte en ny uddannelse op. Og formodentlig vil der ske det, at regeringen bare sylter det, og der ikke kommer en ny uddannelse,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.