KLUBUDDANNELSEN - Ballerup klar til nye klubpædagoger

Ballerup-Seminariet skal stå for den nye klubuddannelse øst for Storebælt. Egenbetalingen bliver på omkring 18.000 for hele uddannelsen

Klubuddannelsens afløser er ved at være på plads. Den Videregående Voksenuddannelse i ungdomspædagogik, en såkaldt VVU, som det nu er blevet til, er allerede klar til at blive udbudt efter sommerferien.

Det er Ballerup-Seminariet, der som det første seminarium er blevet udpeget til at stå for den nye uddannelse. Der mangler stadig at blive udpeget to uddannelsessteder til den nye ungdomspædagogiske uddannelse vest for Storebælt. Et CVU skal stå for at uddanne klubfolk fra Midt- og Nordjylland, mens det andet CVU skal uddanne folk fra det sydlige Jylland og Fyn.



Klubfolk i kø. På Ballerup-Seminariet er man ved at forberede sig til de kommende studerende. Og der bliver pres på, forudser afdelingsleder Kåre Therkelsen fra Ballerup-Seminariet.

»Folk står jo i kø for at komme ind. Der er et stort behov, fordi lukningen af klubuddannelsen har efterladt et hul. Så kommunerne presser også på for at få klubfolk uddannet. De vil jo gerne have nogen igennem, og det er der ikke noget at sige til,« siger Kåre Therkelsen.

Det endelige antal studerende, der bliver optaget i august, ligger ikke fast endnu.

»Men vi satser på at lave fem hold med 25 studerende pr. hold,« siger Kåre Therkelsen.

Prisen ligger heller ikke fast endnu.

»Hvis vi forestiller os, at der læses over tre år, så vil det være en egenbetaling på omkring 6000 kroner om året,« siger Kåre Therkelsen.

Det giver 18.000 kroner for en hel ungdomspædagogisk uddannelse.

Uddannelsen skal være et deltidsstudie, hvor man arbejder i klub sideløbende med uddannelsen. Men hvor stor en del af tiden, der skal bruges på uddannelsen om ugen, kan variere.

»Hvis man tager uddannelsen over tre år, skal bruge otte timer om ugen i skole. Men det skal ikke nødvendigvis vare tre år. Måske vil nogen tage uddannelsen over halvandet år. Der arbejder vi på at finde ud af, hvordan det så skal hænge sammen med indholdet af uddannelsen,« siger Kåre Therkelsen.



Klubarbejde kræves. Uddannelsen tager afsæt i klubbernes virkelighed, for adgangskravet er mindst to års arbejde med børn i alderen 10-18 år. Derudover skal man have enten en Pædagogisk Grunduddannelse, en Social- og Sundhedsuddannelse, en studenter/HF-eksamen eller en anden relevant uddannelse.

Fagene bliver: Introduktion til pædagogisk arbejde, pædagogisk sociologi, pædagogisk antropologi og pædagogisk psykologi.

Alle fagene vil have sigte på det praktiske arbejde i klubberne.

»Vi tager udgangspunkt i de studerende, vi får ind. Udgangspunktet er jo netop, at folk arbejder i praksis, så de har jo en ballast med sig i modsætning til, når folk starter på en pædagoguddannelse. Så vi skal skrue teorien sammen i forhold til deres praksis,« siger Kåre Therkelsen.

Der bliver to eksamener med ekstern censor. Uddannelsen sluttes af med et afgangsprojekt, hvor den studerende "skal dokumentere evne til på et metodisk og analytisk grundlag at kunne gennemføre en praksisnær og kompleks problemløsning indenfor ungdomspædagogik", som der står i bekendtgørelsen.

Efter endt uddannelse kan man smykke sig med titlen "Ungdomspædagog (VVU)". Uddannelsen giver mulighed for at videreuddanne sig på relevante diplomuddannelser.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.