Institutioner kender ikke krav til køkkener

Faste madordninger bliver stadigt mere almindelige i børnehaver og skoler, men kun de færreste er opmærksomme på, at køkkenerne skal være godkendt af myndighederne

Mange børnehaver og skoler har køkkener, der ikke lever op til reglerne i fødevarelovgivningen. Mens flere og flere institutioner indfører faste madordninger, er kun de færreste opmærksomme på, at det kræver en godkendelse, hvis maden bliver lavet til mere end 12 personer.

Lene Møller Christensen, der er ernæringskandidat i Fødevaredirektoratet, oplever, at det de seneste år er blevet meget almindeligt, at daginstitutioner og skoler gør mere ud af at lave mad med børnene.

»Vi kan se, at der bliver flere og flere madordninger rundt omkring, og at alle måske ikke er opmærksomme nok på de regler, der gælder. Derfor er vi ved at lave noget materiale, der kan hjælpe skolerne og børnehaverne med, hvordan de skal forholde sig,« fortæller hun.

I Fødevareregion Viborg, der er en del af Fødevaredirektoratet, skrev man i sidste uge til samtlige 300 institutioner i Viborg Amt for at gøre dem opmærksom på de regler, de skal leve op til. Og også i Fødevareregion Fyn har man mærket den nye udvikling.

Her lukkede Fødevareregionen for nylig køkkenerne i institutionen Kærnehuset (se modsatte side), fordi man her var begyndt at lave for meget mad til børnene, uden at køkkenerne var blevet godkendt.

»Generelt fokuseres der meget på mad i den her tid. På det fornuftige i at spise sundt og i at spise sammen, og derfor er mange børnehaver begyndt at gøre mere ud af det, uden at de samtidig er opmærksomme på, at de skal opfylde nogle krav på grund af hygiejnen,« siger tilsynsførende Bodil Veber fra Fødevareregion Fyn.

Bodil Veber oplever, at det først og fremmest er børnehaver, det drejer sig om. De fleste vuggestuer har altid lavet mad til børnene, og dem har der derfor hele tiden været fokus på.

»Vi mangler at lave et opsøgende arbejde i forhold til børnehaverne, og det er vi ved at planlægge nu,« fortæller hun. Et køkken skal godkendes, så snart institutionen begynder at lave mad regelmæssigt. Mad til en sommerfest, et julearrangement og til fastelavn kræver ikke en godkendelse, men så snart madlavningen bliver regelmæssig, skal man kontakte Fødevareregionens tilsynsførende, der så konkret vurderer, hvad der skal til.

Der stilles en række konkrete krav til godkendte køkkener, men reglerne er ikke mere stramme, end at den tilsynsførende vurderer køkkenets stand i forhold til den mad, der laves. Et mindre køkken, der måske har nogle mangler, kan derfor godt tænkes at blive godkendt til fremstilling af lettere retter, mens det måske bliver udelukket fra at lave store måltider med fjerkræ.



Læs også artiklen "Slut med bålmad" i samme nummer.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.