Hovsa-forlig i Odense

Byrådsflertallet i Odense så stort på medarbejderdemokratiet og indgik endnu engang budgetforlig uden at holde aftalte møder med de faglige organisationer. Flere SFO'er frygter, at forliget vil sætte deres arbejde med særligt udsatte børn flere år tilbage

BUPL og den øvrige fagbevægelse i Odense raser og er forundrede. Med borgmester Anker Boye (S) i spidsen har et flertal i byrådet endnu engang valgt at se stort på arbejdsmarkedets spilleregler og indgået forlig om næste års budget uden at holde en række aftalte møder med de ansatte og deres faglige repræsentanter i MED-systemet, som ellers skal sikre medarbejderne en vis medbestemmelse omkring egne arbejdsforhold.

Onsdag i sidste uge aflyste politikerne således et planlagt budgetmøde med MED-systemets hovedudvalg, og i stedet brugte partierne Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og SF tiden til at forhandle et færdigt forlig på plads. Efter flere års voldsomme sparerunder på især børn- og ungeområdet rummer forliget denne gang ikke det store politiske sprængstof, så meget desto mere undrer det i fagbevægelsen, at det skulle hastes igennem på den måde. Også flere menige socialdemokratiske byrådsmedlemmer tager afstand fra den måde, forliget blev til på. I Fyens Stiftstidende kritiserer de Anker Boye og den øvrige partitop for at have kørt forliget igennem mere eller mindre uden om de øvrige ni medlemmer af gruppen.



Frygter afskedigelser. På institutionsområdet indebærer forliget, at en pulje på 5 millioner kroner til særlige indsatser overfor udsatte børn i SFO'erne bliver sløjfet til fordel for en såkaldt udvalgspulje uden nærmere defineret indhold ud over, at den skal bruges til at styrke samarbejdet mellem skoler, SFO'er og fritid. Det har skabt uro i flere af de odenseanske SFO'er, som frygter, at omlægningen vil betyde, de må vinke farvel til deres andel i puljen og dermed være tvunget til at afskedige medarbejdere.

Den særlige pulje blev oprettet i 2001 som et lille plaster på såret, da kommunen skar 10 millioner kroner væk på normeringerne i SFO'erne. Siden har eksempelvis Risingskolens SFO søgt og årligt modtaget 475.000 kroner til særlige foranstaltninger for tokulturelle børn og elever fra specialklasserne. Beløbet svarer til tre ansatte, som medarbejderne nu frygter, de må tage afsked med.

"Vi har allerede været nødt til at nedlægge én mindre gruppe for specielt udsatte børn, da vi mistede en støttepædagog i januar som følge af besparelserne sidste år. Hvis der nu ryger tre stillinger mere, må vi også nedlægge de øvrige to og sætte børnene ud i de store grupper med mellem 34 og 54 børn i hver. Det er børn med et særligt stort behov for tæt voksenkontakt og brug for hjælp til at skaffe sig sociale relationer, hvis de kommer ud i de store grupper, mister de den tryghed, de har så hårdt brug for. Det kan ikke undgå at skabe konflikter og vil også gå over de andre børn, fordi der er tale om en gruppe meget tidskrævende børn," siger tillidsrepræsentant på Risingskolens SFO Susanne Duelund.



Amatøragtigt. BUPL's formand på Fyn, Lars Søgaard Jensen, kalder omlægningen af puljemidlerne for amatøragtig.

"Det ligner en hovsa-løsning. Pengene fra den særlige pulje er hidtil gået til SFO'er med mange belastede børn. Det har sat dem i stand til at oparbejde en ekspertise, som de nu risikerer at miste, fordi der ikke er nogen garanti for, at midlerne fremover vil tilfalde SFO'erne. Det er i det hele taget meget diffust formuleret, hvad pengene skal gå til," siger han.

Han mener, at politikerne med deres hastværk kun bidrager til at skabe usikkerhed blandt de ansatte i SFO'erne, som gennem de seneste fire år er blevet skåret med cirka 30 millioner kroner.

"Men det værste af det hele er næsten, at politikerne endnu engang udviser en utrolig arrogance overfor medarbejderne. På den måde lægger de ikke op til noget frugtbart samarbejde. Hovedudvalget havde faktisk et ønske om, at der blev sat midler af til at fremme det psykiske arbejdsmiljø, men det nåede udvalget ikke at drøfte med politikerne," siger Lars Søgaard Jensen, der henviser til, at byrådsflertallet også for to år siden tilsidesatte medarbejderdemokratiet og indgik forlig uden at holde de aftalte møder. Dengang med meget voldsomme besparelser, som resulterede i, at pædagogerne gik ud i en 13 dage lang arbejdsnedlæggelse.



Når der handles. Rådmand på børn- og ungeområdet Søren Thorsager (S) lover, at fordelingen af midlerne fra den nye pulje vil ske i samarbejde med de pædagoger, som arbejder med børnene i det daglige, men han vil ikke udstede en garanti for, at alle pengene fortsat vil gå til SFO'erne.

"Vi har med vilje undladt at definere, hvordan midlerne fra den nye pulje helt konkret skal anvendes. Men meningen er også fremover, at de skal gå til en indsats overfor de mest udsatte børn og unge. Der er en række skoler især i og omkring Vollsmose, hvor kun omkring 30 procent af børnene kommer i SFO'en. Vi er meget bekymrede for, hvad de går og laver i deres fritid, og det er blandt andet dem, vi gerne vil gøre noget mere for. Vi er ikke ude på at spare på SFO'erne, men på nogle skoler er pengene fra den særlige pulje gået hen og blevet en ekstra del af driften, og det har aldrig været hensigten. Det vi ønsker er at omfordele pengene, så de kommer de mest truede børn til gavn," siger Søren Thorsager.

Børn&Unge har forgæves forsøgt at få borgmester Anker Boyes (S) kommentar til byrådsflertallets hastværk. Men til Fyens Stiftstidende siger han:

"Der bød sig en flot mulighed for et bredt forlig, og så skal der handles. At andre mener, det kunne være gjort anderledes, må jeg leve med."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.