HB-møde; Politikernes "fryns"

Hovedbestyrelsen siger god for forretningsudvalgsmedlemmernes og rejsesekretærernes frynsegoder

Det kræver en ædel karakter at sælge elastik i metermål. Tilsvarende kræver det høj moral at forvalte adgangen til at kunne bestemme sine egne løn- og arbejdsforhold. En sådan adgang har folkevalgte politikere i ganske vid udstrækning.

Situationen kalder på en naturlig mistænksomhed fra omverdenen. Kan mennesker, som står over for et tag-selv-bord, virkelig styre sig?

Svaret på det spørgsmål er i BUPL's tilfælde blevet åbenhed og gennemskuelighed. De medlemmer, som betaler gildet, har et selvfølgeligt krav på at vide, hvad politikerne får for deres ulejlighed.

Som led i det projekt fik BUPL's hovedbestyrelse i sidste uge forelagt en status over de arbejdsredskaber og personalegoder, som de syv forretningsudvalgsmedlemmer og fem rejsesekretærer i dag oppebærer.

Opgaven for hovedbestyrelsen var at tage stilling til, om den synes, at omfanget og niveauet for det, der mand og mand imellem kaldet "fryns", er passende.

Det syntes hovedbestyrelsen, at det er. Jeanett Drewsen fra BUPL Afdeling 4, et af de hovedbestyrelsesmedlemmer, som ikke selv hæver sin løn hos BUPL, mente endog, at det var yderst beskedent.

Her er de goder, som er fælles for de syv forretningsudvalgsmedlemmer og fem rejsesekretærer:

- En hjemmecomputer med opkobling til BUPL's net og dertil fri datatransmission.

- Fri fastnettelefon samt mobiltelefon.

- Et styk avishold, i forbundsformandens tilfælde dog to styks avishold.

Medlemmer af forretningsudvalget, som ved deres valg er bosiddende i Jylland eller på Fyn, kan arrangere sig på en af følgende tre måder:

- Fastholde bopælen i Jylland eller på Fyn. BUPL dækker de løbende udgifter ved offentlig transport mellem hjemmet og arbejdspladsen i København.

- Lade familien blive derhjemme, men selv residere i København i hverdagene. BUPL stiller en tjenestebolig til rådighed i København, typisk en to-værelses lejlighed, og betaler en ugentlig rejse mellem arbejdsplads og hjem.

- Flytte hele menageriet til hovedstadsområdet. BUPL betaler for flytning af bohave, rejseudgifter for husstanden, udgifter til nødvendige installationer samt den ekstraregning, som kommer, hvis det nyvalgte forretningsudvalgsmedlem i en periode skal betale husleje to steder på grund af opsigelsesvarslet i sin hidtidige bolig.

For så vidt angår rejser og fortæring følger forretningsudvalgsmedlemmer og rejsesekretærer samme regler, som gælder for forbundshusets ansatte. Her er den røde tråd ressourcebevidsthed, når der bruges af medlemmernes penge.

Det betyder i praksis, at man benytter billigste transportform, ikke spiser dyrt og benytter sig af de hoteller, BUPL har rabataftaler med.

For fuldstændigheden, åbenheden og gennemskuelighedens skyld repeterer vi også lige de syv forretningsudvalgsmedlemmers månedsløn.

Forbundsformand Bente Sorgenfrey: 42.000 kroner. Plus et honorar på 53.115 kroner om året i diverse bestyrelseshonorarer.

Forbundsnæstformand Annette Trads Hansen: 40.000 kroner.

Hovedkasserer Henning Pedersen: 40.000 kroner.

Faglige sekretærer Lis Pedersen, John Langford, Lisbeth Schmidt Jespersen: 35.500 kroner.

Faglig sekretær Allan Baumann: 35.500 kroner plus 36.815 kroner om året i diverse bestyrelseshonorarer.

Forskellene i fast aflønning beror på, hvor længe medlemmerne har siddet i forretningsudvalget. Dertil kommer, at Bente Sorgenfrey har et formandstillæg.

Lønningerne er fastsat af kongressen, hovedbestyrelsen fastsætter øvrige vilkår, mens et særligt lønudvalg holder øje med, at reglerne overholdes.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.