HB-møde; Kølen lagt til ny lønmodel

BUPL har taget hul på diskussionen om alternativet til Ny Løn i dens nuværende form. Hovedbestyrelsen er stemt for, at der indføres to lønmodeller - en for ledere og en for menige pædagoger

Ved forhandlingerne om ny overenskomst i 2005 skal Ny Løn til en meget afgørende eksamen. Nogle er allerede nu klar med dumpekaraktererne, mens andre taler for at bevare en lokal løndannelse, men i en ny og forbedret udgave. I sidstnævnte kategori vil BUPL formentlig befinde sig, når dommens dag oprinder.

De første bud på, hvad det er for forbedringer, BUPL går efter, kom i sidste uge, da hovedbestyrelsen blev præsenteret for en række spørgsmål vedrørende Ny Løns fremtid.

Det kom der en række opsigtsvækkende svar ud af.

Blandt andet blev det sagt, at der bør være to lønmodeller - en for ledergruppen og en for basisgruppen. Den afgørende forskel vil være, at lønmodellen for ledere, inklusive souschef og afdelingsledere med selvstændigt ledelsesansvar, skal have et større lokalt element i sig end lønmodellen for assistenter. Det er der to grunde til. Den ene er, at lederstillingernes indhold i meget høj grad defineres lokalt, hvorfor det er svært at værdisætte arbejdet fra centralt hold. Den anden er, at alle erfaringer viser, at det er noget lettere at forhandle Ny Løn hjem til lederne, end det er til assistenterne.

Hovedbestyrelsen blev også spurgt, om BUPL også næste gang skal sige ja til at forlodsfinansiere Ny Løn. Svaret "forlodsfinansieringen er er død sild" efterlod ikke nogen tvivl om BUPL's standpunkt i den sag. Det betyder ikke nødvendigvis, at det er slut med at reservere en del af et givet overenskomst-provenu til lokal forhandling. Men betingelsen er, at omfanget aftales med BUPL, og at arbejdsgiverne forpligter sig til at udmønte pengene. Man gider slet og ret ikke slås om de samme penge to gange.



Måden hvorpå... Også den procedure, der hidtil er fulgt ved Ny Løn-forhandlinger, bør efter hovedbestyrelsens mening ændres. Udgangspunktet skal være, at forhandlingerne foregår mellem kommunen og den lokale fagforening. Kun hvis der er enighed herom mellem parterne, skal forhandlingerne kunne flyttes ud på den enkelte arbejdsplads. I dag er det arbejdsgiverne, som suverænt udpeger arenaen.

BUPL's nuværende lønpolitik indeholder fem sæt kriterier for, hvad der skal udløse løn. Det er blandt andet funktioner i arbejdet og de kvalifikationer, den enkelte har erhvervet sig - typisk gennem efter- og videreuddannelse. Sådan bør det også være i en ny lønmodel, mente hovedbestyrelsen. Derimod var der flere, som problematiserede et andet af de nuværende lønkriterier. Det er det, der siger, at der skal gives løn efter "den måde funktioner, opgaver, ansvar og kompetence varetages på". Indvendingen gik på, at der er tale om et subjektivt kriterium.



Første skridt. Med sidste uges debat i hovedbestyrelsen er der taget hul på et tema, som frem til overenskomstforhandlingernes start i foråret 2005 kommer til at optage sindene overalt i den kommunale verden.

Et første skridt er taget, flere vil følge. I august tager hovedbestyrelsen mere præcist stilling til, hvad der skal være pejlemærkerne i udviklingen af en lønmodel, der passer bedre til det pædagogiske arbejdsmarked end den nuværende.

Senere på efteråret gennemføres sonderinger hos både med- og modspillere for, som det siges, at identificere mulige alliancer, mulige problemer og mulige interessemodsætninger.

Herefter igangsættes i foråret 2004 en debat om, hvor medlemmerne får lejlighed til at give deres mening til kende.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.