HB-møde; Jorden rundt 26 gange

At rejse er at leve, mente H.C. Andersen. Hvis det er sandt, så har rejsesekretær i BUPL Lars Nielsen virkelig levet livet. Han er nu alligevel fratrådt sin post, fordi han er utilfreds med det politiske klima

Gennem 28 år som valgt, lønnet tillidsrepræsentant i BUPL har Lars Nielsen i embeds medfør kørt og fløjet en distance, der svarer til 26 gange jordens omkreds ved ækvator. Først var han formand for BUPL Viborg Amt 1976-88, hvorefter han i august 1988 blev valgt som en af forbundets rejsesekretærer. I sidstnævnte egenskab har det været ham, der - sammen med Søren Winther - rykkede fagforeningerne i Jylland og på Fyn til undsætning, når lokummet brændte. Desuden har han haft pædagog-lærer samarbejdet og ledelsesområdet som sine specielle sagsfelter.

I alt er det - efter Lars Nielsens eget, hurtige overslag - blevet til 1.048.000 kilometer. Mellemregningerne er følgende:

700 gange tur/retur med fly fra den faste base i Viborg til forbundskontoret i København. 462.000 kilometer.

Bilkørsel som formand (11 år a 10.000 kilometer) og som rejsesekretær (16 år a 26.000 kilometer). 526.000 kilometer.

Udlandsrejser (USA, Sverige x 3, Norge, Finland, Belgien, Frankrig, Italien x 3, Tyskland x 2, Skotland og England. 60.000 kilometer.



Træt af politik. At Lars Nielsen 1. juni fratrådte som rejsesekretær for i stedet at blive ledersagsbehandler i sin gamle fagforening, BUPL Viborg Amt, skyldtes i øvrigt ikke, at han var kørt(!) træt i al rejseriet. Træt var han derimod blevet af det politiske klima i BUPL.

"Grænsen blev for mit vedkommende overskredet på hovedbestyrelsesmødet i januar, hvor jeg synes, at daværende forbundsformand Annette Trads Hansen var udsat for en meget grim behandling. Dårlig stil, simpelthen. Den ekstraordinære kongres i marts bragte nogen forsoning, og jeg overvejende da også, om jeg kunne fortsætte som rejsesekretær, men nåede altså frem til, at jeg hellere end at være en del af det politiske lag i organisationen foretrak at være ansat og arbejde med de faglige problemstillinger, som optager mig mest. Det er ledelsesforhold, og det er pædagogernes placering i skolen," fortæller Lars Nielsen.

Hovedbestyrelsen besluttede på sit seneste møde ikke umiddelbart at vælge en afløser for Lars Nielsen, men gav forretningsudvalget mandat til på den ene eller anden måde at vikardække funktionen.



Ægte paradoks. Så vidt vides er BUPL eneste danske fagforening, som har politisk valgte rejsesekretærer. De er af hovedbestyrelsen blev valgt til posterne, hvilket almindeligvis betyder, at man er sin egen herre, kun står til ansvar over for dem, der har valgt én. Sådan er det ikke med rejsesekretærerne i BUPL.

Jo, de formodes at bedrive politisk virksomhed, de har stemmeret i de kompetente forsamlinger og kan kun afsættes af hovedbestyrelsen, men de er i det daglige arbejde ikke desto mindre underlagt sekretariatschefens instruktionsbeføjelse. Det er således en ansat funktionær, som bestemmer, hvad de politisk valgte rejsesekretærer skal tage sig til. Et ægte paradoks.

Begrebet rejsesekretær blev introduceret i august 1976, da Søren Winther, en ung, forholdsvis nyuddannet pædagog fra Holstebro, som den første blev valgt til posten. Bemærk årstallet 1976. Det var året, da socialdemokraten Gertrud Berg tabte kampen om magten i BUPL til en opposition, som var politisk forankret i DKP (Danmarks Kommunistiske Parti).

Og i netop DKP var rejsesekretærer en velkendt størrelse på den tid. Med - nogenlunde - sikkerhed kan det derfor fastslås, at rejsesekretærerne i BUPL er en reminiscens fra den kommunistiske æra. Efterhånden vist også den eneste.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.