Hallo Falck, jeg er syg

Projektet God Bedring, hvor man melder sig syg via Falck, har nået pædagogerne i Tilst. Ifølge kommunen bygger systemet på frivillighed, men det tvivler BUPL Århus på. Fagforeningen fraråder medlemmerne at være med

"Jeg ville føle, at det var kontrol, og det har vi nok af i forvejen," siger Inge Lilmoes, der er pædagog i Århus.

Hun ville føle, at det var underligt, hvis hun skulle sygemelde sig hos en Falck ansat og oplyse, hvad hun fejler, i stedet for at snakke med en af sine kolleger.

Børn og Ungeafdelingen i Århus Kommune har sendt brev ud til 20 institutioner i Tilst-området, og 10 institutioner får mulighed for at være med i projekt God Bedring. Senest sidst på måneden skal institutionerne give besked, om de ønsker at deltage i projektet, og alle ledere og arbejdsmiljørepræsentanter i institutionerne er indbudt til et informationsmøde. Projektet skal starte til efteråret og vare et år.

Projekt God Bedring går blandt andet ud på, at syge medarbejdere skal kunne henvises til en af Falcks tilknyttede behandlere efter en sygemelding. Det kan være en sygeplejerske, en fysioterapeut eller en psykolog. Om det er stress, rygproblemer eller influenza, der er årsagen til sygemeldingen, skal ifølge Falck være frivilligt. Men det hænger bare ikke sammen med kernen i konceptet, hvor der skal laves en sygdomsstatistik, der skal give arbejdsgiveren et fingerpeg om, hvilke sygdomme, der er de hyppigste, så der kan arbejdes målrettet på at nedbringe antallet af sygedage.

Marianne Gilbert Nielsen, der er faglig sekretær i BUPL i Århus, har svært ved at se det frivillige i den formulering, der er brugt i det brev, der er sendt ud til 20 institutioner i Århus fra Børn og Ungeafdelingen i Århus Kommune.

I brevet står der: "Det vil være obligatorisk for medarbejderne i de berørte daginstitutioner at deltage i registreringen af sygefraværet. Det er institutionslederens ansvar, at medarbejderne orienteres om projektet og motiveres til at deltage, så de ved sygemeldinger afgiver oplysninger om helbred og årsager til fraværet. Børn og Ungeafdelingen har ansvar for, at projektet evalueres."

"Det er et uacceptabelt tvangsmæssigt pres, der pålægges både medarbejdere og ledere. Desuden er det udtryk for mistillid og mistænkeliggørelse af den enkelte medarbejder samt umyndiggørelse af lederens rolle og ansvar," siger Marianne Gilbert Nielsen. Den samme melding har fagforeningen sendt ud til alle 20 institutioner, hvor medlemmerne frarådes at deltage i projektet.

Hun er enig i, at der skal sættes fokus på sygefravær og arbejdsmiljø. Men hun mener sagtens, at den opgave kan løses uden at et privat firma skal ind over og registrere de syge.

"Vi er som organisation forundrede over, at vi ikke tidligere er blevet hørt omkring dette konkrete projekt," siger hun.



Stødende melding. Nis Schultz, viceafdelingschef i Børn- og Ungeafdelingen Århus Kommune, kan ikke forstå, at den lokale afdeling af BUPL udsender en melding om at boykotte projektet, inden der er holdt informationsmøde og uden at have snakket med børn- og ungeafdelingen.

"Det er bekymrende, når en faglig organisation reagerer på denne måde, og jeg finder det stødende. Vores mål er at få vendt den spiral, der hedder sygefravær, og det er også BUPL'S mål. Vi ser Falcks tilbud som et personalegode, hvor de ansatte kan få hjælp til forskellige lidelser, og jeg understreger, at det er vores afdeling, der sidder med det overordnede ansvar - ikke Falck. Det er frivilligt, om de ansatte vil oplyse, hvad de fejler, det hverken kan eller vil vi ikke tvinge dem til, men vi har da en forventning til, at de vil samarbejde. Hvis de ikke vil oplyse, hvad de fejler, ja, men så kan projektet ikke bruges til noget," siger Nis Schultz.

For daginstitutionsområdet i Århus er sygefraværet cirka 18 dage pr. medarbejder om året. Der er ikke sat noget tal på, hvor meget kommunen forventer, at Falck ordningen skal nedbringe antallet af sygedage. Det kommer til at koste 63.000 kroner at få Falck til at tage sig af sygemeldingerne. Falck tilbyder at lave statistikker over, hvad de ansatte fejler, så virksomheden kan få en ide om, hvor arbejdsmiljøet ikke er så godt. De ansatte er, ifølge Falck, sikret anonymitet i analysematerialet, men flere eksperter har meldt ud, at det er ulovligt at indhente informationer om sygdommens karakter.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.