Guide. Sådan flytter i klima ned i børnehøjde

Klima og bæredygtighed er en fast del af hverdagen i Børnehuset Baunevangen, men det er ikke noget, de taler en masse med børnene om, forklarer Jette Petersen, pædagog i Børnehuset Baunevangen. I hverdagen forsøger pædagogerne at vise børnene, hvordan de kan træffe mere bæredygtige valg i stedet for at tale om det.



»Det er for abstrakt for børnene at snakke om langsigtede konsekvenser ved klimaforandringer. Vi holder det til det nære i hverdagen, hvor vi fortæller om vores bæredygtige valg. Vi involverer blandt andet børnene i indsamling af skrald på legepladsen og i naturen. Jo mere bevidste vi voksne er om klima og bæredygtighed, jo mere bevidste bliver børnene også,« siger Jette Petersen.



Der er mange fordele ved at starte med bæredygtighed allerede i børnehaven, siger Ida Kryger, projektleder for Grønne Spirer i Friluftsrådet.



»Det bedste er helt klart at gøre frem for at tale, så klima blive håndgribeligt. Børn vil gerne samle affald, sortere og lave genbrugskunst. Man taler om handlekompetence, når man får mulighed for selv at agere. Det giver glæde i stedet for afmagt. Klimaforandringerne er abstrakte, men vi kan tale om, at vi hjælper naturen ved for eksempel at samle affald,« siger hun.



I Børnehuset Baunevangen forsøger de at være ude i naturen så ofte som muligt, siger Jette Petersen.

»Børnene ved, hvordan de kan og skal bruge skoven. Når de ser dyr, bliver de nysgerrige på, hvad dyrene gør og spiser, men også hvordan fødekæden og økosystemet hænger sammen. Børnene skal have glæden ved naturen og se værdien i at passe på den,« siger hun.



Grønne Spirer har også fokus på, hvordan naturens kredsløb kan blive synliggjort for børnene allerede i børne­haven, forklarer Ida Kryger.

»Børnehavebørn er ikke for små til at få viden om naturens kredsløb. Når børnene graver æbleskrog, plastikposer og ispapir ned og ser, hvad der forsvinder, og hvad der ikke gør, har de en håndgribelig viden, som gør det nemmere at lære om nedbrydning i naturen senere.«



Ekspertens bedste råd



1. Gør det konkret, og gør det til en succesoplevelse at hjælpe naturen og gavne miljøet. Man kan samle affald, lave genbrugsting eller kunst, plante buske, lave bihoteller eller få forældrene til at komme med sokker til sokkedyr og mælkekartoner til karsebakker.



2. Man skal ikke tro, at børn er for små til at få viden om kredsløb. Når børnene får gode vaner fra en tidlig alder, kan klimaforandringer virke mindre skræmmende, når de bliver ældre.



3. Vær rollemodeller, og demonstrer fremfor at fortælle. Accepter, at man skal lære børn gode vaner uden nødvendigvis at forklare dem mere, end at vi skal kunne deles om tingene og gemme til de andre.



4. Tag ud på tur. Besøg rensningsanlæg eller forbrændingsanlæg, så børnene kan se, at vand og affald ikke bare forsvinder. Det kan inspirere til at spare på el, vand og ressourcer.



5 råd fra børnehuset Baunevangen



Børnehuset Baunevangen har haft fokus på bæredygtighed siden 2016. Derfor har institutionen haft mange overvejelser om, hvilke bæredygtige valg man kan træffe i daginstitutionerne.

  • Brug naturen og dens fænomener

En presenning vil fx flagre udenfor, når det blæser, og det kan I snakke med børnene om. I kan også lave højbede, så børnene kan lære om 'fra jord til bord'.



● Tænk bæredygtighed ind i hverdagen.

Tal med børnene om alt fra madspild til papirforbrug. Køb bæredygtige materialer, tag naturen med ind og brug den kreativt. Italesæt alt det, som I selv gør, der har med klima og bæredygtige valg at gøre.



● Hav fokus på madspild.

Børnene vil ofte gerne hælde en masse mælk op i glasset, men tal om, at man kun skal hælde lidt op, fordi man skal kunne drikke det. Man kan bare tage to gange, hvis man kan drikke mere, for ellers skal det hældes ud i vasken.



● Høns, kompost og affaldssortering.

Vi har høns, som spiser vores madrester. Derudover har vi også en kompostbeholder, der viser børnene, hvad der sker med kompost.



● Genbrug, hvad I har.

Vi har smidt vores juletræ på legepladsen, så børnene kan lege med det. I sandkassen har vi genbrugspotter og pander. Vi bruger gamle ugeblade til børn, som skal lære at bruge en saks.



2 bæredygtige aktiviteter for børn



Som projektleder for Grønne Spirer i Friluftsrådet hører Ida Kryger jævnligt om lege og aktiviteter, som daginstitutionerne sætter i gang, hvor de forsøger at lege bæredygtighed ind i hverdagen. Her to af slagsen:



● Grav skraldet ned

Når I finder skrald på legepladsen, kan I prøve at grave det ned og kigge til det en måned efter. På den måde kan børnene fra en tidlig alder se, at plastik ikke nedbrydes, hvis man smider det i naturen. I skal selvfølgelig huske at fjerne det fra jorden igen, når jeres lille eksperiment er færdigt.



● ’Skraldestafet’

Hav en stor affaldssæk med forskellige typer affald. Herefter lader I børnene tage et stykke skrald fra posen, som de efterfølgende skal løbe hen til forskellige poster med, afhængig af om der er tale om papir, plastik, flasker eller metal.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.