Generalforsamlinger; BUPL Århus Amt: Debatten blev væk
Generalforsamlinger; BUPL Århus Amt: Debatten blev væk
Det var meget svært for den konstituerede formand Else Marie Møller at få dæmpet den store forsamling i Filmbyen i Århus, da BUPL Århus Amt fredag aften i forrige uge holdt deres generalforsamling. Efter middagen gik snakken lystigt ved de lange borde, og Else Marie Møller måtte starte flere gange, før roen havde indfundet sig, og alle kunne høre hendes velkomst. Noget som ellers ikke blev kendetegnende for generalforsamlingen. Den blev nemlig usædvanligt stille. Rammerne var ellers i orden til en god portion debat med 230 fremmødte, men ordet blev ikke taget fra salen en eneste gang. Der var ellers nok at tage fat i: kampen om de knappe ressourcer, kommunalreformen, institutionsstrukturen med sammenlægninger og ledelsesforsøg, debat om lederne, pædagogiske læreplaner og Ny Løn. Alt det blev berørt i formandens beretning. Men debatten blev væk. Ikke engang en nyopstillet til bestyrelsen havde lyst til at indtage talerstolen for at fortælle de øvrige, hvem hun var. Små 40 sekunder efter var hun dog valgt til bestyrelsen, og sådan kom den på plads.
"Jeg var overrasket over hvor lidt lyst, der var til at debattere det politiske arbejde. Man kan se positivt på det og sige, at det var et udtryk for tilfredshed, at medlemmerne viste, at de er tilfredse med den vej, vi kører. Men det er selvfølgelig svært for demokratiet, at der er så lidt lyst til at diskutere de politiske arbejdsgange. Men jeg vælger den positive tilgang. Og dybest set tror jeg, at medlemmerne var for optaget af formandsvalget," siger Else Marie Møller.
Om det var spænding over formandsvalget, der var grund til den manglende debat, er svært at sige, men beretning, regnskab og budget blev i hvert fald godkendt uden den store viften af stemmesedler, der var imod, og uden trafik til og fra talerstolen fra andre end dem, som skulle fremlægge punkterne. Det samme gjaldt ved punktet "indkomne forslag", hvor lovændringsforslaget til kongressen om, at forbundsledelsen i fremtiden skal vælges ved urafstemning blandt alle medlemmer for at sikre demokratiet i BUPL, blev behandlet. BUPL Århus Amt vil gerne bakke op om hovedbestyrelsen, der indstiller til at forkaste forslaget. Det blev vedtaget. En del undlod dog at stemme for eller i mod.
Spændende formandsvalg. Else Marie Møller har været formand i BUPL Århus Amt siden marts i år, hvor den daværende formand Birgitte Conradsen blev valgt ind i BUPL's forretningsudvalg og måtte forlade smilets by til fordel for hovedstaden. Siden da har kontoret i Århus været lidt presset, da den faglige sekretær-stilling, der ligeledes blev i overskud, har stået tom, og formandsposten har været midlertidig i de syv måneder, der er gået siden.
På generalforsamlingen skulle der først vælges nyt HB-medlem. Og det blev første gang, at nogen fra salen tog ordet. Den siddende næstformand Christian Haubuf ønskede nemlig ordet for at fortælle, hvorfor forsamlingen skulle stemme på ham. Og den anden kandidat, Helle Jensen Møller gik også på talerstolen. Hun var nervøs, men opfordrede salen til at tage en chance og stemme på noget nyt, nemlig hende.
Mens stemmerne blev talt op, opfordrede Else Marie Møller generalforsamlingen til at bruge pausen på noget fornuftigt. Rundt omkring i den store sal var der stillet papmænd op med hver sit emne på brystet. Ved hver papmand ville der stå et bestyrelsesmedlem klar til at diskutere papmandens emne. Køen var dog væsentligt længere ved bordet, hvor man kunne få udbetalt kilometerpenge end ved papmanden med "stigende ledighed" på brystet. Papmanden med "pædagogiske læreplaner" på brystet havde dog trukket 10-12 ivrigt diskuterende medlemmer til.
Helle Jensen Møller vandt afstemningen, og senere viste det sig, at hun dermed også vandt posten som næstformand, da Christian Haubuf trak sig.
Herefter var det endelig blevet tid til det, som havde trukket omkring 100 flere stemmeberettigede medlemmer til end normalt. Nemlig formandsvalget. Og for første gang i mange år var der kampvalg om posten. Opstillet var Thomas Bering Kristensen, som har siddet i bestyrelsen siden 1999, og Anne Grethe Rosenberg, som har siddet i bestyrelsen siden 1989.
"Det her er jo nærmest en ansættelsessamtale med et ansættelsesudvalg på 230. Sejt nok. Jeg har hørt sætningen: "Nå, der skal nok være kampvalg i BUPL" mange gange de seneste måneder, og ja, det hedder det vel. Men jeg føler ikke, at jeg stiller op mod noget. Jeg stiller op til noget, som jeg rigtigt gerne vil."
Sådan indledte Anne Grethe Rosenberg sin "salgstale". Og hun havde taget mange af sine kolleger fra Randers, hvor hun er fra og i mange år har været fællestillidsrepræsentant for alle kommunens institutioner, med. Der var i hvert fald over en håndfuld oppe og anbefale forsamlingen at stemme på hende.
Og en lille time efter var hun valgt til formand i BUPL Århus Amt med 146 stemmer over Thomas Bering Kristensens 81. Valget resulterede i et langt stående bifald, som var svært at stoppe, og en tale af Thomas Bering Kristensen indledt med ordene "fandens også".
Den nye formand betegner valget som en euforisk oplevelse, men hun var også overrasket over, at det kun var under formandsvalget, at der kom trafik til talerstolen.
"Det var jo en midtvejsgeneralforsamling, så der var masser af emner, vi kunne have diskuteret, blandt andet at standarden i institutionerne efterhånden er så ringe på grund af besparelser, men det må vi jo så vente med. Jeg tror, at dramaet, der altid ligger i personvalg, har overskygget resten af dagsordenen."
Den manglende debat kunne dog ikke skjule Anne Grethe Rosenbergs glæde over valget og iver efter at komme i gang.
"Jeg skal selvfølgelig ikke være en omvandrende faglig håndbog, som ved alt, men jeg glæder mig til at være en form for omvandrende lyttestation, som kan prikke der, hvor jeg kan mærke, at der er noget, som er værd at tage fat i.
Bestyrelsen: Formand: Anne Grethe Rosenberg, nyvalgt. Næstformand: Helle Jensen Møller, nyvalgt. Kasserer: Thomas Bering Kristensen, ikke på valg. HB-medlemmer: Helle Jensen Møller, nyvalgt og Else Marie Møller, ikke på valg. 1. HB-suppleant: Tine Honoré, nyvalgt. 2. HB-suppleant: Lars Nyhus Henriksen, nyvalgt.
Den øvrige bestyrelse: Nyvalgt: Ann Pedersen. Genvalgt: Else Møller, Birgitte Præst, Christian Haubuf, Kirsten Marie Viholt, Hans Hedegaard, Jette Klitgaard. Tine Honoré. Ikke på valg: Else Marie Møller, Lilljan Pawelczyk, Thomas Bering Kristensen, Jonna Horup, Jesper Korshøj Nielsen, Elisabeth Skousen, Jan Thomasen, Lars Nyhus Henriksen, Helle Jensen Møller. Suppleant til bestyrelsen: Lone Beid.
De fire faglige sekretærer er: Anne Grethe Rosenberg, nyvalgt, Tine Honoré, genvalgt. Ikke på valg: Thomas Bering Kristensen og Else Marie Møller.