Genbrugsfund hjælper børn i sorg

Børns Vilkår er ved at etablere en sorggruppe for børn i Helsinge i Nordsjælland. Pengene kommer blandt andet fra en gruppe frivillige, som driver en genbrugsbutik.

Klokken har lige passeret ti, og de første turister har fundet vej til de bugnende butikslokaler bag torvet i Helsinge. På en juli-dag, hvor vejret dikterer efterårs-aktiviteter, er genbrugsbutikken Det Grønne Hus et populært udflugtsmål for turister, der leder efter fund til sommerhuset.

Hylderne er fyldt med blandt andet porcelæn og bestik, keramik, elektronik og bøger. På førstesalen hænger sorteret tøj på bøjlestativer og på hylder, og et lokale er indrettet som boghandel.

Bag driften af forretningen står en lille gruppe af frivillige. De har organiseret sig i en forening med 13-14 medlemmer, som hvert år deler omkring 300.000 kroner ud til velgørende formål i lokalområdet. Penge kommer fra forretningen, der med tiden har bredt sig ud over de oprindelige butikslokaler og ind i naboejendommen.

Blandt de formål, Det Grønne Hus har støttet, er borderlinegrupper og uddeling af julehjælpspakker til mindrebemidlede familier. Sidste år gik en del af overskuddet til at etablere en sorggruppe under Kræftens Bekæmpelse.

I år har bestyrelsen besluttet igen at hjælpe børn, der bærer på sorg over at have mistet et familiemedlem. Denne gang er der sat 25.000 kroner af til en sorggruppe, som Børns Vilkår vil etablere i Helsinge. For de penge kan fem børn deltage i sorggruppens arbejde, der begynder til september og slutter ved årets udgang. Udover de fem børn, Det Grønne Hus betaler for,

kommer gruppen til at bestå af yderligere 3-5 børn.

Den lokale sorggruppe er led i den kampagne, som Børns Vilkår satte i gang i maj. Da blev virksomheder, fonde og private inviteret til at tegne sponsorater for at skaffe 300 ekstra børn på landsplan en plads i en sorggruppe.

Da Kræftens Bekæmpelse sidste år etablerede en sorggruppe i byen, deltog en lokal psykolog og en præst i arbejdet med børnene. Denne gang finder Børns Vilkår selv en leder til gruppen gennem annoncering.

Ifølge stillingsopslaget skal lederen være parat til at arbejde for et beskedent honorar. Derudover søger organisationen efter to frivillige, der kan støtte lederen.



Sorgen inde på livet. Blandt de frivillige i Det Grønne Hus er Sven og Tuula Japsen, der selv har haft sorgen tæt inde på livet. Det skete, da parrets svigersøn for tre år siden døde og efterlod datteren med to børn.

Det yngste af børnebørnene, der dengang var 14 år, deltog i en sorggruppe og blev meget glad for det, selvom hun i begyndelse ikke ville af sted, fortæller de.

"Efter vores børnebørn selv har prøvet det, syntes vi, at sorggrupperne var et oplagt formål at støtte. Vi ville gerne støtte andet end lokale fodboldhold, der søger om midler til at købe nye trøjer," fortæller Sven Japsen.

Tuula Japsen har selv erfaring med at arbejde med børn gennem 25 år som vuggestueleder. Hun fortæller, at hun har været med til at kontakte samtlige Helsinge Kommunes skoler for at undersøge behovet for sorggrupper, inden beslutningen om at give de 25.000 kroner til formålet blev truffet.

Skolerne meldte tilbage, at der er rigeligt med børn, som har mistet en pårørende for nylig, til at fylde gruppen op. Ved samme lejlighed forhørte de frivillige sig om skolernes sorgberedskab.

"I mange skoler står der i formålsparagraffen, at de skal have et sorgberedskab, men mange gange er det, de har, ikke tilstrækkeligt. Nogle har en folder, men ellers fungerer det bare på den måde, at klasselæreren tager en snak med barnet," forklarer Tuula Japsen.

Hun er derfor ikke i tvivl om, at mange børn, som har mistet, har et stort behov for at tale med andre børn i samme situation - også når der er gået nogle måneder efter tabet.

Af samme grund er bestyrelsen i Det Grønne Hus parat til at tegne endnu et sponsorat eller to hos Børns Vilkår, hvis behovet skulle vise sig større end de fem gange 5000 kroner, foreningen allerede har givet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.