Fyringssæson i Frederikshavn

Tillidsmand i selvejende institution med tætte bånd til arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet fyret for at tage sit tillidshverv alvorligt

Der havde gennem lang tid været tunge problemer med det psykiske arbejdsmiljø i Kaj Bundvad Fritidscenter i Frederikshavn, da Kjeld Rye Holmberg sidste år overtog hvervet som tillidsrepræsentant. Han så det som sin opgave at få problemerne op på bordet, så det igen kunne blive rart at gå på arbejde. Takken kom for et par uger siden i form af en fyreseddel.

"Samarbejdsproblemer" lød begrundelsen, men den køber BUPL ikke. Sagen bliver indbragt for en faglig voldgift, hvor påstanden vil være, at der ikke var tvingende årsager til at skille sig af med Kjeld Rye Holmgaard. Og det skal der efter de arbejdsretlige regler være, når det drejer sig om afskedigelse af en tillidsrepræsentant. BUPL mener i det hele taget, at fyringen er usaglig, og at arbejdsgiverne tillige har begået en række procedurefejl undervejs.

"Vi kan ikke leve med, at man fyrer en tillidsmand, hvis eneste brøde består i, at han har taget sit tillidshverv alvorligt," siger Gabriella Lanyi, jurist hos BUPL.

Den fyrede tillidsmand er selv ét stort spørgsmålstegn. Han kan, som tingene har udviklet sig, ikke få øje på, hvor samarbejdsproblemerne skulle ligge.

Institutionen havde, allerede længe før Kjeld Rye Holmberg kom til som tillidsmand, været i svare problemer. En undersøgelse foretaget af Bedriftssundhedstjenesten nåede frem til, at det psykiske arbejdsmiljø var betændt, og at ansvaret primært lå hos institutionens kvindelige leder gennem 23 år. Hun blev på den baggrund afskediget.

Kjeld Rye Holmberg, som i perioden frem til lederens afgang havde været sygemeldt, angiveligt på grund af systematiske chikanerier fra lederens side, meldte sig nu rask, og kollegerne gav til kende, at de ville være glad for at få ham tilbage som både kollega og tillidsrepræsentant. Det ville formanden for institutionens bestyrelse, Henrik Christensen, derimod ikke. På hans foranledning var det, at Kjeld Rye Holmberg i første omgang blev fritaget for tjeneste og senere fyret.



Pikant detalje. Sagen, som har vakt megen opsigt i lokalsamfundet, er pikant derved, at det er i netop Kaj Bundvad Fritidscenter, at en tillidsrepræsentant er blevet fyret. Det er en selvejende institution med tætte bånd til arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet. Sit navn har institutionen efter en af byens store sønner. Kaj Bundvad var fra midt i 50'erne til slutningen af 60'erne minister i skiftende socialdemokratiske regeringer. Folkepensionen blev således indført, mens han var socialminister.

I Frederikshavn er Kaj Bundvad ligeså "stor" som Harald Nielsen, fodboldspilleren, som debuterede på landsholdet som 17-årig, var med til at vinde sølv ved OL i Rom i 1960, fik en flot professionel karriere i Italien og blev gift med "Mie" fra Far til Fire-filmene.

Gennem den såkaldte Kaj Bundvad Fond besætter Socialdemokratiet posterne som formand og næstformand i fritidscentrets bestyrelse. Henrik Christensen, smed og fællestillidsmand i kommunens tekniske forvaltning, er formand, i øjeblikket dog mere af navn end af gavn. Fritidscenteret er nemlig sat under kommunal administration, økonomien er kørt i sænk, og man klarer sig kun igennem i kraft af et ekstraordinært kommunalt tilskud på 500.000 kroner.



Skiftende begrundelser. Der gættes i Frederikshavn lystigt på, hvad der i virkeligheden ligger bag fyringen af Kjeld Rye Holmberg.

En af teorierne er, at bestyrelsesformand Henrik Christensen har et regnskab, som skal gøres op. Han og den fyrede institutionsleder havde et efter sigende glimrende samarbejde, og det skal ikke have været med bestyrelsesformandens gode vilje, at institutionslederen røg ud. Desuden er begge socialdemokrater, mens Kjeld Rye Holmberg er medlem af SF.

"Jeg kan ikke vide det, men der er da flere, som har sagt til mig, at det helt sikkert har spillet ind," siger Kjeld Rye Holmberg.

Værd at notere er det desuden, at bestyrelsen undervejs har skiftet begrundelse for fyringen af Kjeld Rye Holmberg. Først var forklaringen langvarigt sygefravær, men den blev trukket tilbage og afskedigelsesproceduren sat i stå. Da den blev genoptaget, var begrundelsen ændret til samarbejdsvanskeligheder. Blandt andet peges på, at Kjeld Rye Holmgaard har udtrykt manglende tillid til bestyrelsen og især til bestyrelsesformanden, ligesom han beskyldes for at have fastholdt og skærpet konflikten ved at afkræve en samarbejdserklæring fra sine kolleger.

"Jeg ville ikke tilbage til institutionen, hvis kollegerne var imod det. Derfor spurgte jeg dem, hvad de mente, og de svarede, at de gerne så mig tilbage. Hvordan man kan få det til, at jeg fastholdt og skærpede en konflikt, begriber jeg simpelthen ikke," siger Kjeld Rye Holmgaard.



Tre fyresedler. Fyring af tillidsrepræsentanter burde høre til sjældenhederne, men gør det ikke i Frederikshavn.

Inden for det seneste års tid er der udstedt fyresedler til tre tillidsrepræsentanter, og det bekymrer ikke bare BUPL, men efterhånden også politikerne.

"Det er påfaldende, at det er tre tillidsmænd, som er blevet fyret, og at det i alle tilfældene er sket i selvejende institutioner," har formanden for børn og ungeudvalget, SF'eren Paul Rode Andersen udtalt.

Direktøren for samme forvaltning, Lis Rom Andersen, mener dog, at der er tale om rene tilfældigheder,

Kjeld Rye Holmberg, som ikke kunne få sit gamle job tilbage, er blevet et nyt tilbudt på en privatskole og har derfor bedt kommunen om at blive fritstillet i sin opsigelsesperiode.

"Det har man sagt nej til, så jeg føler mig ærligt talt noget forfulgt," siger Kjeld Rye Holmberg.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.