Ftr-træf; Spydspidserne sendt til slibning

Fællestillidsrepræsentanterne hypes til kampen for bedre daginstitutioner i de nye storkommuner

Optimisterne ser i kommunalreformen chancen for en ny begyndelse, mens pessimisterne frygter, at lejligheden tværtimod bliver benyttet til at skrue op for markedsgørelse og ned for standarderne i børneinstitutionerne. BUPL har sat sig for, at det i det mindste bliver det bedste af det bestående, som lever videre i de nye, sammenlagte storkommuner.

En sådan udgang på sagerne kommer ikke af sig selv. Derfor har hovedbestyrelsen igangsat Projekt Kommunalreform, en mega-satsning, som de kommende fire år har forrang frem for alle andre faglige opgaver. Til formålet er desuden afsat en økonomisk ramme på 30 millioner kroner.

Alle dele af BUPL skal i aktion, men fællestillidsrepræsentanterne befinder sig i en særlig fremskudt position. Det er nemlig fællestillidsrepræsentanterne, som har adgang til de kommunale organer - det være sige samarbejdsudvalg eller de såkaldte MED-udvalg - hvor grundlaget for de politiske beslutninger om pædagogerne og daginstitutionsområdets forhold i de fusionerede kommuner bliver skabt.

Ud af de i øjeblikket 248 fællestillidsrepræsentanter var de 200 i sidste uge samlet til det årlige FTR-træf under overskriften "Kommunalreformen - konsekvenser og opgaver for BUPL's fællestillidsrepræsentanter".

Fordi fællestillidsrepræsentanterne sidder med nøglen til indflydelse, er det vigtigt, at de er i topform, når det for alvor går løs.

FTR-træffet handlede derfor primært om, hvad det er for opgaver, der venter, og hvad det er for redskaber, fællestillidsrepræsentanterne skal have ved hånden.

Direkte adspurgt lød svarene: Viden, kompetence, tid, uddannelse, sparring samt tæt samspil med fagforeninger og forbund. Med henvisning til, at fællestillidsrepræsentanterne i de nye storkommuner skal dække et i mange tilfælde langt større geografisk område, var der også et ønske om at få betalt et kørekort og stillet bil til rådighed.

Et par opmuntringer fik fællestillidsrepræsentanterne også med sig hjem.

Kommunaldirektør Alfred Holm-Petersen, Sønderborg Kommune, lovede således, at kommunesammenlægningerne ikke kommer til at koste pædagoger jobbet.

"Der bliver plads til alle omstillingsparate medarbejdere," sagde han.

Organisationspsykolog John Andersen opfordrede til rettidig omhu.

"I har enestående muligheder for at påvirke udviklingen nu. Om kort tid er det for sent, så er strukturerne igen frosset fast," mente han.





Hvad sker der i dit område?



Steen Louis, fællestillidsrepræsentant i Birkerød Kommune i Frederiksborg Amt: "Endelig beslutning træffes først i december, men det tegner til en fusion mellem Birkerød og Søllerød kommuner.

Jeg forventer ikke de helt store forandringer på vores område, i hvert fald ikke i første omgang. Højt på min ønskeseddel står, at det gode samarbejde, som vi omsider har fået i stand i Birkerød, bliver videreført i den nye kommune."



Tove Rauff Schultz, fællestillidsrepræsentant for 100 BUPL'ere i Bjerringbro Kommune i Viborg Amt: "Vi er seks kommuner, som går sammen, nemlig Bjerringbro, Fjends, Møldrup, Karup, Tjele og Viborg. De ansatte i forvaltningerne bliver de første til at mærke forandringer, men jeg kan da godt være nervøs for, hvad sammenlægningen kommer til at betyde for vores nuværende personalenormering. Den er nemlig lidt bedre end i nogle af de andre kommuner. Jeg skal i næste uge til et første møde for MED-repræsentanterne om planerne for den nye kommune, og det er jeg ret spændt på."



Connie Iversen, fællestillidsrepræsentant i Blåbjerg Kommune i Ribe Amt: "Det ender nok med, at vi indgår fusion med Varde, Helle og Ølgod kommuner. Helst ville både Blåbjerg og Blåvandshuk kommuner have fortsat for sig selv, men det kan ikke lade sig gøre, efter at begge har fået nej til et forpligtende samarbejde med Ny Varde Kommune.

Jeg forventer, at vi fortsætter med kontraktstyring, og at der bliver gjort op med det forhold, at der i skolefritidsordningerne her i Blåbjerg stort set udelukkende er ikke-uddannet personale."



Pia Bennetzen, fællestillidsrepræsentant i Holbæk Kommune i Vestsjællands Amt: "Holbæk går sammen med Svinninge, Tølløse, Jernløse og Tornved. Den store grad af decentralisering og pædagogernes markante placering i indskolingen, som i dag kendetegner Holbæk, bliver nok stilen i den nye kommune. Vi fem fællestillidsrepræsentanter i sammenlægningskommunerne er fuld gang med at afdække forholdene.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.