Forsker undersøger tidlig pubertet
Forsker undersøger tidlig pubertet
Cecilia Høst Ramlau-Hansen, professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, står i spidsen for et nyt forskning projekt, der skal kortlægge danske børns pubertetsudvikling.
Undersøgelser viser, at piger i dag i gennemsnit kun er 13 år, når de får deres menstruation, mens de i 1800-tallet var omkring 17 år. For drenge er det straks sværere at angive en bestemt alder for, hvornår de kommer i puberteten, fordi de ikke på samme måde mærker tydelige tegn.
Men tidlig pubertet kan være et problem, da det senere kan have betydning for udvikling af en række sygdomme, herunder brystkræft, overvægt og psykiske problemer. Noget, der har omkostninger både for det enkelte individ og for samfundet.
I forskningsprojektet deltager en stor gruppe gravide kvinder og deres børn. Fra børnene er 11 år, bliver de fulgt gennem deres pubertet.
Projektet vil blandt andet undersøge, om nogle af de ting, som fosteret udsættes for, har betydning for barnets pubertetsudvikling. Her undersøger forskerne især en række faktorer, der kan være mulige årsager til tidlig pubertet.
De bliver opdelt i tre hovedområder:
● Moderens livsstil, for eksempel rygning, alkohol og overvægt.
● Hormonforstyrrende stoffer – både de stoffer, der allerede findes i kroppen, og nogle af de stoffer, der findes i den håndkøbsmedicin, som mange gravide indtager.
● Kroniske sygdomme hos moderen.
Når projektet er afsluttet, håber forskerne på at kunne give et indblik i, hvorfor puberteten rammer danske børn i en så tidlig alder. Derudover vil de komme med konkrete sundhedsråd til de gravide.
»Hvis moderens livsstil kan have betydning for, hvornår barnet går ind i puberteten, er det klart, at man kan rådgive gravide kvinder om positive og negative konsekvenser af den måde, de vælger at leve på,« siger Cecilia Høst Ramlau-Hansen til Videnskab.dk.
Det Frie Forskningsråd har bevilget godt syv millioner kroner til projektet. Cecilia Høst Ramlau-Hansen forventer at have de første resultater inden for tre år.
Læs mere om forskningsprojektet på videnskab.dk