Forældre udnytter fripladsordning

Forældre i Brønderslev bruger kommunen som bank med rente- og gebyrfri kassekredit.

Brønderslev Kommune bliver brugt som kassekredit af velbeslåede forældre, som opgiver en for lav indkomst for at få friplads til deres barn.

En del offentlige ydelser er afhængig af folks skattepligtige indkomst, for eksempel friplads i daginstitutioner og skolefritidsordninger. Et andet eksempel er SU.

Når forældre skal have deres børn passet i daginstitution eller fritidsordning, skal kommunen derfor kende forældrenes aktuelle indkomst. Hvis folk så viser en forskudsopgørelse med en husstandsindkomst, der ligger under fripladsgrænsen, så skal forældrene ikke betale for pasningen.

Når året er omme, så går kommunen ind og konstater, om den opgivne indkomst svarer til den reelle, og i de tilfælde, hvor indkomsten har været større, bliver tilskuddet til friplads efterreguleret.

I Brønderslev Kommune har man flere år konstateret gengangere blandt de forældre, der skal efterbetale hele fripladsbeløbet. Det er forældre, der konsekvent opgiver en for lav indkomst ved årets start og så betaler beløbet ved årets slutning.

»Jeg bliver forarget over, at velhavende forældre på den måde bruger kommunen som en bank, der giver en gratis kassekredit i et år. Det er ikke ulovligt, men det er misbrug af systemet,« siger Lene Hansen (S), der er formand for Børne- og Kulturudvalget i Brønderslev.

De rige forældres udnyttelse af reglerne kommer nu til at gå ud over de andre forældre. Kommunen skal spare, og for at få budgettet til at gå op har Brønderslev Kommune valgt at skære halvdelen af tilskuddet væk på de økonomiske fripladser i skolefritidsordningerne.

Et eksempel: Et forældrepar med et barn i skolefritidsordning til en månedlig takst på 1.120 kroner får økonomisk friplads med 60 procent og skal herefter betale 448 kroner. Efter besparelsen forhøjer kommunen den betaling med 50 procent til 672 kroner.

»Vi kan kun gøre det på SFO-området, hvor reglerne er mere overladt til kommunerne end på daginstitutionsområdet, der er fast reguleret af serviceloven. Pengene kommer selvfølgelig ind igen, når året er omme, men vi kører med etårige budgetter, som vi skal få til at gå op,« forklarer Lene Hansen.

Den samlede besparelse på SFO-området er på 330.000 kroner. Ud over at være formand for Børne- og Kulturudvalget i Brønderslev er hun også socialdemokratisk folketingskandidat i Hjørring-kredsen og vil tage sagen op i sit parti.

»Det kan ikke være rimeligt, at store gårdmænd og andre selvstændige med store fradrag og stort privatforbrug er berettiget til at bruge kommunekassen som en gratis kassekredit. Det handler ikke om misundelse, men om rimelighed,« siger Lene Hansen.

Kommunen vil nu til at spørge de forældre, der år efter år får efterreguleret deres betaling for børnepasning, om forældrene selv synes, at det er rimeligt at bruge kommunekassen som bank.



I 2003 får forældre med indkomster under 121.000 kroner fuld økonomisk friplads. Forældre med en indkomst over 375.401 kroner skal betale fuld pris.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.