Fældet af fortiden

Leif Utermühl nåede kun at arbejde én dag som leder af institutionen Brumbassen på Lolland. Så blev han fyret, efter at en far kontaktede kommunen og sagde, at han havde brugt vold mod elever i sit tidligere job.

Leif Utermühl matcher med sin fyldige skikkelse familiens to hunde af racen Old English Mastiff. Med en styk-vægt på omkring 85 kilo stjæler de opmærksomheden fra de legende børn på gulvet, da Børn&Unge træder ind ad døren til familiens hjem i Søllested på Lolland.

Den tidligere konstabel, der tager imod klædt i bjergstøvler og fjällräv-tøj, er ikke kun robust i fysisk forstand. Når det handler om juridiske slagsmål har Leif Utermühl også oparbejdet en vis modstandskraft.

Sidste år førte han sammen med sin daværende fagforening en voldgiftssag mod ledelsen på Krumsø Fri- og Kostskole, en specialskole på Lolland for damp-børn. Leif Utermühl var blevet fyret, fordi flere lærere havde beskyldt ham for at have mobbet nogle af eleverne og anvendt magt. Sagen endte med, at han fik en klækkelig erstatning, blandt andet fordi skoleledelsen ikke kunne bevise, at han gentagne gange havde overtrådt skolens regler.

Nu står han igen midt en en juridisk strid. Denne gang med Holeby Kommune, som nåede at være hans arbejdsgiver én dag.



Indhentet af fortiden. Mandag den 3. marts tiltrådte den pædagoguddannede Leif Utermühl som leder af den integrerede institution Brumbassen, der ligger i tilknytning til skolen i landsbyen Errindlev på det vestlige Lolland. Selv mener han, at han blev godt modtaget.

»Jeg nåede at være med til den fastelavnsfest, de havde arrangeret, og jeg hilste på de kollegaer, der var på arbejde. Jeg mødte forældrene til 25 børn og fik ingen negative reaktioner,« fortæller han.

Den gode stemning holdt dog ikke mange timer. Kvart over fire om eftermiddagen blev han ringet op af skolelederen, der fra forvaltningen havde modtaget nye oplysninger om sin nye institutionsleder. Oplysningerne kom fra en lærer, der arbejdede på Krumsø Fri- og Kostskole, da Leif Utermühl blev afskediget i januar 2001. Læreren var også far til et af børnene i Brumbassen, og han advarede nu kommunen om, at Brumbassens nye leder tidligere havde begået "fysiske og psykiske overgreb" blandt andet ved at hænge elever op i loftet i bukserne ved hjælp af en trisse, ved at hive i deres underbukser til de sprak, såkaldte olferter, og ved at tvinge elever til at svømme over en å ved påsketid for at gøre sig fortjent til mad med det resultatet, at flere blev syge.

Faren havde selv nogle dage i forvejen ringet til Brumbassen og sagt, at han ville melde sit barn ud af institutionen, hvis Leif Utermühl blev ny leder, og at han troede, at andre forældre ville følge efter.

En uge efter sin første og eneste arbejdsdag blev Leif Utermühl kaldt ind til en samtale på kommunen, hvor han fik lejlighed til at gøre indsigelser.

Mødet med kommunen og en efterfølgende partshøring har dog ikke haft nogen effekt. Den 28. marts fik Leif Utermühl et anbefalet brev fra kommunen om, at han var fritstillet med løn til udgangen af april.



En paria. Opsigelsen er begrundet med "de fremtidige samarbejdsforhold, som anses for umuliggjorte," som kommunen skriver i et brev. Under forhandlingerne har kommunen fremført, at Leif Utermühl på sin første og eneste arbejdsdag i Brumbassen var blevet behandlet som en paria af såvel personale som forældre. Blandt andet skulle personalet have nægtet at hilse på ham.

I den skriftlige opsigelse henviser kommunen til, at der har verseret rygter om Leif Utermühls tidligere beskæftigelse på Krumsø Kost- og Friskole. Inden da var han på et møde med kommunen blevet præsenteret for anklagepunkterne fra den far, som han havde arbejdet sammen med på skolen.

»Forvaltningens folk spurgte, hvordan jeg havde forestillet mig, at samarbejdet skulle være for fremtiden mellem forældrene og mig som ny leder af institutionen. Jeg foreslog, at vi indkaldte til et møde med skoleledelsen, forældrene og repræsentanter fra forvaltningen,« fortæller Leif Utermühl, der mener, at han talte for døve øren over for kommunen.

»Mødet med kommunen varede kun kort. Jeg nåede at hælde kaffen op, men jeg nåede ikke at smage på den. Det havde ikke gjort nogen forskel, om jeg havde stået på hovedet på torvet i Holeby,« siger han.

Børn&Unge har bedt Holeby Kommune uddybe anklagerne, men kommunens repræsentant ved forhandlingerne, forvaltningschef Bent Buhl, ønsker ikke at udtale sig om personalesager til pressen.



Kæmper for sit rygte. I dag tilbringer Leif Utermühl tiden hjemme i familiens mere end 100 år gamle hus. Staldbygningen bag på den tidligere hestevognsforretning er ved at blive udbygget, så der kan indrettes værelser til familiens teenagepiger. Ud over parrets egne tre døtre er Leif Utermühl sammen med sin pædagoguddannede kone, Helle, plejeforældre for to børn på 16 måneder og et aflastningsbarn.

Dertil kommer de to velvoksne hunde, der lunter omkring i den skarpe forårssol på husets overdækkede terasse som løver på savannen. Inventaret på hundenes areal består af telte, liggeunderlag og patruljekasser fra Det Danske Spejderkorps, som Leif Utermühl er divisionschef for.

»Det er på sin vis fint at have masser af fritid. Men min situation er frustrerende. Jeg er begyndt at overveje, om jeg skal køre langt efter et job. Med mit efternavn kan man hurtigt skabe sig et rygte hernede på den her ø,« siger Leif Utermühl, der har boet de seneste 12 år på Lolland.

Af hensyn til sine fremtidige jobmuligheder overvejer han i øjeblikket en injuriesag mod den far, der viderebragte oplysninger fra hans tid på Krumsø Fri- og Kostskole.

»Han kan ikke bevise, at der er hold i nogle af de beskyldninger, han rejser. Tværtimod blev min afskedigelse kendt urimelig i en voldgiftssag,« forklarer han.

Leif Utermühl betegner beskyldingerne som ubegrundede.

»Når damp-børn hænger i et tov i et træ, er det nødvendigt at give firkantede meldinger. Jeg kalder en spade for en spade. Hvis en ufaglært har overværet det og troet, at det var min pædagogiske arbejdsmetode, kan jeg godt forstå, at der er opstået misforståelser,« siger han og gentager, hvad han tidligere har erkendt og oplyst til skolens ledelse:

»Det er rigtigt, at jeg ved et uheld rev skulderen af led på en elev. Men der var tale om en dreng på 16, der vejede over 80 kilo. Jeg fungerede som en af "kranvognene", der skulle komme og flytte på de store elever, når der var problemer,« siger han.

Under voldgiftssagen om sin afskedigelse blev Leif Utermühl af andre kollegaer beskyldt for at være "pralende" og "brovtende." Også det afviser han.

»Men jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg er stolt over at være pædagog,« svarer Leif Utermühl.



Krav fra BUPL. Uanset hvad der er sket mellem Leif Utermühl og eleverne på skolen i Krumsø, føler han sig uretfærdigt forfulgt.

Han har nu overgivet sagen til BUPL, som i sidste uge bad kommunen om at få en ny forhandling om afskedigelsesbetingelserne. Blandt andet med den begrundelse, at kommunen har nægtet at modtage en kopi af den kendelse, som voldgiftsretten afsagde, da Leif Utermühl blev afskediget fra Krumsø Fri- og Kostskole.

BUPL skriver i et brev til kommunen, at forvaltningen er skredet for hurtigt til afskedigelse, fordi man ikke først har forsøgt at holde et møde mellem Leif Utermühl, personalet og forældrekredsen. Desuden mener BUPL, at kommunen har givet forkerte oplysninger om hans første arbejdsdag ved at hævde, at personalet ikke ønskede at hilse på ham.

Selv mener Leif Utermühl, at han er blevet offer for sladder og indspisthed i det lille lokalsamfund på Vestlolland:

»Jeg tror, forvaltningen i Holeby er bange for at lægge sig ud med forældre fra lokalsamfundet. Selvom den pågældende forælder ikke kunne bevise, at jeg havde gjort noget mod eleverne i mit tidligere job, har kommunen valgt en forsigtig strategi. De ved jo ikke, om der kunne være noget om snakken.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.