Eksperter bekræfter

I en ny undersøgelse fra BUPL svarer 38 procent af pædagogerne, at der er børn i deres institution, hvis forældre ikke har råd til at købe basale ting som regntøj eller vinterstøvler.

Undersøgelsen viser samtidig, at problemet vokser. 23 procent oplever, at der er sket en ­stigning i antallet af børn eller familier, der er økonomisk presset. Det overrasker ikke pro­fessor Jan Kampmann, som er tilknyttet Center for Daginstitutionsforskning på Roskilde Universitet.

»Det stemmer overens med, hvad vi ved både nationalt og internationalt. Børnefattig­dommen er stigende som konsekvens af de generelle ­politiske og økonomiske forandringer, der er sket over de seneste 10-15 år,« siger Jan Kampmann.

Ifølge både Jan Kampmann og Niels Ploug, afdelingsdirektør i Danmarks Statistik og med flere forskningsprojekter og bøger om social arv bag sig, viser undersøgelser herhjemme og i udlandet, at forældre forsøger at kompensere, så børn så vidt muligt ikke lider under familiens fattigdom.

»Forældre forsøger at holde børnene skadesløse og sparer på andre områder. For eksempel på deres egne prioriteter eller på mad. Men hvis der pludselig går hul på et par gummistøvler, er familierne så pressede, at der ikke er luft nogen steder i budgettet til at finde penge til nye, og så kan hele læsset vælte,« siger Jan Kampmann.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har fastslog inden jul, at 64.500 danske børn i 2017 levede under fattigdomsgrænsen – en ­stigning på 12.000 på et år.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.