"Det var en smutter"

Borgmester i København beklager, at dele af en redegørelse fra forvaltningen kan tolkes som en kritik af den pædagogiske kvalitet og udvikling i små institutioner.

Det er en beklagelig fejl - en smutter. Den pågældende formulering var faktisk slettet og skulle aldrig have været med i den endelige indstilling til udvalget.«

Sådan lyder kommentaren fra fungerende familie- og arbejdsmarkedsborgmester Frank Hedegaard (SF) til et afsnit i en redegørelse fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i København om drift og anlæg af daginstitutioner, som sætter spørgsmålstegn ved den pædagogiske kvalitet i små institutioner.

Specielt sætningen, "I mindre institutioner kan der let være mangel på ny inspiration og faglig sparring, fordi der er så få ansatte", har vakt vrede og furore blandt pædagoger og ledere og fik i sidste uge formanden for BUPL København, Henriette Brockdorff, til at rykke ud med en kraftig kritik af forvaltningens hjemmearbejde:

"Det er i hvert fald ikke videnskab - så må det være op til ens temperament at vurdere, om man synes, det er redeligt", konstaterede hun i en pressemeddelelse.



Unuanceret kritik. Forvaltningens redegørelse består dels af en økonomisk del, som konkluderer, at såvel anlæg som drift af små institutioner er væsentligt dyrere per plads end store. Dels af et afsnit om "vilkår for det pædagogiske arbejde i mindre institutioner". Her fremhæves det som en kvalitet ved de små institutioner, at de kan tilbyde nærhed og overskuelighed for både børn og forældre, men ellers vender redegørelsen tommelen nedad:

-Mindre institutioner er mere sårbare ved medarbejdernes fravær og udskiftninger i personalegruppen.

-I de mindste institutioner tilbringer lederne hovedparten af deres tid på stuen. Det kan gøre det svært for lederen at løse konflikter i personalegruppen og få tid til at sætte sig ind i de ledelsesmæssige opgaver.

Og altså:

- I mindre institutioner kan der let være mangel på ny inspiration og faglig sparring, fordi der er så få ansatte. Det skaber udfordringer i forhold til den pædagogiske kvalitet og udvikling.

»Der er ikke noget overraskende eller nyt i, at små daginstitutioner er dyrere end store. Og den del af redegørelsen virker også veldokumenteret. Men kritikken af pædagogikken og personalets manglende udvikling i små institutioner er alt for unuanceret og udokumenteret. De pædagogiske organisationer i København har fået lavet en undersøgelse, der viser, at små institutioner ikke bruger mindre tid på udvikling og faglig sparring end store,« siger Henriette Brockdorff.



Skaden er sket. Ved den politiske behandling af redegørelsen i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget sidste onsdag tilsluttede samtlige politiske partier med lidt variation i sprogbrugen sigsåkaldte protokolbemærkninger, der slår fast, at de ikke mener, "at de i redegørelsen beskrevne problemstillinger vedrørende den pædagogiske kvalitet og udvikling i små daginstitutioner er et udtryk for, at små daginstitutioner er et dårligt pædagogisk tilbud", og at små daginstitutioner fortsat skal være en del af den brede vifte af pasningstilbud i Københavns Kommune.

»Det er da positivt, at borgmesteren og de politiske partier erkender, at der på baggrund af redegørelsen ikke er belæg for at udtale noget som helst om den pædagogiske vinkel og kvaliteten i små kontra store institutioner,« siger Henriette Brochdorff og tilføjer:

»Nu er skaden sket. Og konsekvensen blev blandt andet, at formanden for børne- og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, Bjørn Dahl, på baggrund af redegørelsen gik ud i pressen og udtalte sig til fordel af lukning af små institutioner i kommuner med faldende børnetal.

Udsagnene om vilkårene for det pædagogiske arbejde i små institutioner bygger ifølge redegørelsen på drøftelser i forvaltningens dialogforum med daginstitutionsledere og de pædagogiske konsulenter. Det kommer bag på institutionsleder Elisabeth Lunding, som har været med dialogforummet i mere end et år og ikke mindes, at hun har deltaget i diskussioner af den art:

»Det kan da godt være, der er kommet nogle bemærkninger omkring det ind imellem, men da ikke noget, der kan danne baggrund for at drage konklusioner om den pædagogiske kvalitet i de små institutioner,« siger hun.



Kilde: Børn&Unge. »Det ser jeg ingen grund til at debattere,« lyder det afmålt fra vicedirektør i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Carsten Stæhr Nielsen, som dog tilføjer:

»Vi har trukket på den faglige ekspertise, der står til vores rådighed, og mener, vi har været meget afbalancerede i vores indstilling til udvalget. Når borgmesteren kalder det en smutter, så siger han det. Vi kan stå inde for, hvad vi har skrevet, og kan ikke tages til indtægt for den drejning, det har fået i dagspressen. Desuden har vi tilladt os at citere fra pædagogernes eget fagblad,« siger Carsten Stæhr Nielsen.

Han henviser til en artikel i Børn& Unge nr. 35/2002, hvor lederen af BUPL's ledersekretariat, Astrid Perregaard, omtalte de vanskeligheder, lederen af en lille institution kan have med at få tid nok til både at passe ledelsesopgaverne og det pædagogiske arbejde.

Borgmester Frank Hedegaard beklager, at redegørelsen er blevet udlagt som en kritik af den pædagogiske kvalitet i små institutioner og kalder som nævnt en del af formuleringen en smutter:

»Vi har intet at udsætte på kvaliteten af de små institutioner og har ingen planer sammenlægninger i større enheder. Men det er klart, at de økonomiske fordele ved anlæg og drift taler for oprettelse af større institutioner i den udbygningsplan, som forhåbentlig inden for de næste par år skal sikre, at kommunen kan tilbyde pladsgaranti for alle,« siger borgmesteren.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.