BUPL MENER: Omprioriteringsbedraget

Vi skal fortælle, at kvalitet koster og hvis det lykkes regeringen at fjerne 2,4 milliarder kroner, så kommer der altså ikke kvalitet.

Det nye trylleord, der skal få den offentlige sektor til at ’gå længere på literen’ er omprioriteringsbidraget, som Lars Løkke Rasmussen siger det. Det må være noget tid siden, han har været ude i en daginstitution, skole eller fritidsklub. Her kan ikke findes flere penge. Selv KL er enige med os i det. Alligevel skal der fjernes 2,4 milliarder fra kommunernes budgetter. Penge, som regeringen senere skal vurdere, hvorvidt de skal bruges til skattelettelser eller skal tilbage til velfærd i kommunerne.

Hvis pengene kommer tilbage til kommunerne, har regeringen også indflydelse på, hvad der skal prioriteres. Den sammensætning, folketinget har, betyder sandsynligvis, at de penge, der evt. måtte komme retur, går til de ældre og til sundhed. Indrømmet – der er også et behov her, men det vil betyde væsentlige nedskæringer på alt det, der handler om børnene. Det er en rigtig dårlig investering. Vi ved, at det betaler sig at bruge pengene på tidlig indsats og ordentlig kvalitet i daginstitutioner og fritidsinstitutioner. Det skal vi være endnu bedre til at fortælle alle de lokale politikere, forældre, journalister m.fl.

Vi har lige set, at det kan lade sig gøre i Odense. Her gik de faglige organisationer og forældrene sammen om kampagnen 'Stop børnebesparelserne’. Det lykkedes for dem ved ihærdigt og vedholdende at arbejde for at få fjernet de planlagte besparelser på 30 millioner kroner. Samtidig lovede borgmesteren, at skatten blev sat op, og de penge, det ville give, skulle bruges til velfærdsforbedringer. I København har overborgmesteren blæst til kamp mod omprioriteringsbidraget. Dejligt. Men vi skal have endnu flere byer med!

BUPL skal sammen med de andre fagforeninger forklare hele Danmark, hvorfor det er vigtigt, at vi har et velfærdssamfund. Hvor vi tager os af dem, der har behov. Hvor vi investerer i mennesker. Det er ikke nødvendigt at skære i velfærden. Vi er et af verdens rigeste lande, og hvis vi skærer i den fælles velfærd, er det fordi, regeringen tager det valg. Der er et valg.

Den offentlige sektor er forudsætningen for et velfungerende, rigt samfund. Derfor er BUPL med i en fælles kampagne med de andre fag­lige organisationer, der skal råbe politikerne op og få dem til at investere i velfærdssamfundet. En kampagne, der kommer til at køre her i foråret. Jeg håber, at I vil bakke op om kampagnen. Det får vi brug for.

Men vi skal også fortælle alle betydningen af det pædagogiske arbejde i vuggestuen, børnehaven, skolen og fritidsinstitutionen.

Mange er enige med os i, at vi skal have høj kvalitet i vores børneinstitutioner. Vi skal fortælle, at kvalitet koster – og hvis det lykkes regeringen at fjerne 2,4 milliarder kroner, så kommer der altså ikke kvalitet. Som Michael Ziegler fra KL siger i dette blad, ’nu er vi nok ved at være der, hvor de lavest hængende frugter er plukket”. Det er vist en underdrivelse. Pædagogerne oplever nærmere, at politikerne de seneste år har stået på tæer for at nå de frugter, der er tilbage.

BUPL skal derfor være aktivt med til at rejse lokale bevægelser, der siger STOP til yderligere nedskæringer – og JA til investering i børn og unge. Vi skal sammen med forældre og offentligheden sige NEJ til, at det er børnene, der skal finansiere kommende skattelettelser.

Kommunerne står i en svær situation med omprioriteringsbidrag og flygtningepres. Derfor støtter vi KL i at sige nej til en aftale, der indeholder omprioriteringsbidraget. Vi opfordrer kommunerne til at lægge budgetter, som om omprioriteringsbidraget ikke eksisterer. Det er nemlig ikke et bidrag – snarere et bedrag.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.