Ansættelsesbrev - Pædagog havde krav på job

En kommune har pligt til at at omplacere pædagoger, som de ellers vil afskedige på grund af arbejdsmangel - hvis ansættelsesbrevet har den rigtige ordlyd

Klubben får færre medlemmer. Det er nødvendigt at skære i medarbejderstaben, og derfor beslutter Lyngby-Taarbæk Kommune sig for at afskedige en af pædagogerne i den pågældende klub.

Det er der for så vidt ikke noget galt i. Når der er ikke er arbejde nok, så må arbejdsgiveren afskedige medarbejdere.

Men i Lyngby-Taarbæk Kommune var der faktisk arbejde nok på tidspunktet for afskedigelsen - bare i andre klubber. Seks stillinger var slået op, og den afskedigede medarbejder søgte dem alle, kom til samtale, men fik ikke tilbudt nogen af stillingerne.

Men kommunen skulle have placeret medarbejderen i en af de seks stillinger, fastslår højesteretsdommer Poul Søgaard, der har været opmand i den afskedigelsesnævnssag, som BUPL netop har ført for den pågældende medarbejder.

Forudsætningen var, at pædagogen havde et ansættelsesbrev med formuleringen "klubassistent ved Lyngby-Taarbæk Kommunes skolevæsen og med tjeneste indtil videre i institution XX". Den brede formulering af ansættelsen gør nemlig, at kommunen skal betragtes som en stor arbejdsplads.

Højesteretsdommer Poul Søgaard konstaterer i sin tilkendegivelse:

"Det følger af almindelige ansættelsesretlige regler, at en arbejdsgiver som udgangspunkt ikke kan påberåbe sig lønbesparelser som saglig opsigelsesgrund, når der samtidig inden for samme stillingskategori foretages nyansættelser i virksomheden."

Advokat Karen-Magrethe Schebye, der har ført sagen for BUPL, er meget tilfreds med opmandens afgørelse:

"Kommunerne kan ikke dække sig bag, at man har decentraliseret ansættelseskompentecen ud til den enkelte institution. Man har pligt til at se helt overordnet på området," siger Karen-Magrethe Schebye.

"Det er meget vigtigt, forstået på den måde at det er en konsekvens af decentraliseringen af den offentlige forvaltning, at man ikke vil påtage sig det ansvar. Man forsøger at lægge så mange opgaver som muligt ud lokalt, og det er fint nok, men bagsiden af medaljen er, at man ikke er opmærksom på de forpligtelser, man stadig har," siger Karen-Magrethe Schebye.

Hun understreger, at kommunerne ikke skal ud og finde nyt arbejde, men hvis der er åbne stillinger, så har medarbejdere, hvis arbejde er truet på grund af faldende børnetal eller nedskæringer, ret til at blive omplaceret.

"Man kan ikke dække sig ind under den undskyldning, vi ofte møder, at det er den enkelte institutionsleder, der træffer afgørelse om, hvilke medarbejdere man vil have."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.