Alvorligste krise i BUPL's historie

Ekstraordinær kongres i næste uge skal vælge ny forbundsledelse og vedtage handleplan, som skal sikre, at BUPL kan komme videre

Efter to ekstraordinære hovedbestyrelsesmøder inden for en måned, sammenlagt 14 timers diskussioner i en for BUPL usædvanlig rå og personlig tone, i massevis af dårlig presseomtale samt afdækningen af et giftigt arbejdsmiljø i den øverste forbundsledelse kan der nu gøres en - foreløbig - status over den alvorligste krise i organisationens 30 år lange historie.

Sagen om for 4,4 millioner kroner gyldne håndtryk til tre fratrådte chefer i forbundshuset på Blegdamsvej i København, efterfulgt af stort postyr om BUPL-politikernes egne fratrædelsesvilkår, har udløst for det første indkaldelse af en ekstraordinær kongres, for det andet udskrivning af valg i utide til samtlige syv poster i forretningsudvalget, for det tredje forbundsformand Annette Trads Hansens beslutning om at trække sig samt for det fjerde tilvirkningen af en handleplan, som har til formål at sikre, at BUPL ikke igen kommer til at stå med en tilsvarende dårlig sag.

Indtil søndag den 29. februar klokken 19.28 lå det desuden til, at alle medlemmer af det siddende forretningsudvalg - fraregnet forbudsformand Annette Trads Hansen - ville søge genvalg på den ekstraordinære kongres 11. marts i København. Men så udgik der fra faglig sekretær John Langford besked om, at han efter grundig overvejelse havde besluttet alligevel ikke at genopstille.

John Langford, der insisterer på ikke at have tilhørt nogen "fløj" i forretningsudvalget, begrundede sin beslutning med, at han ikke længere tror på, at han er den rette til at føre det projekt med at skabe en stærk organisation med plads til fagpolitisk debat og udvikling igennem, som ellers har været hans.



Birgit Elgaard overvejer. Sidste uges ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde gav intet sikkert svar på, hvem der er forbundsformand efter kongressen 11. marts, endsige hvem der vil forsøge at blive det. Dog trådte en mulig kandidat frem, idet senest tilkomne medlem af forretningsudvalgtet, faglig sekretær Birgit Elgaard, annoncerede, at hun under bestemte betingelser ville være parat til at stille sig til rådighed.

"Den vigtigste betingelse er, at der meget bredt i organisationen er opbakning til min kandidatur. Sagt med andre ord: Udsigten til at blive valgt "i mangel på bedre" - eller som en overgangsfigur - er et helt uinteressant scenarie for mig. Ikke mindst, fordi det ikke vil gavne BUPL," fastslog Birgit Elgaard, som blev valgt til forretningsudvalget på den ekstraordinære kongres 10. december sidste år. I øvrigt samme kongres, som valgte Annette Trads Hansen til forbundsformand efter Bente Sorgenfrey.

Birgit Elgaards navnetræk står derfor heller ikke på aftalen fra oktober med de tre chefer, som har givet BUPL's forbundsledelse tæsk i lange baner. Og det er - hendes øvrige kvaliteter ufortalte - en meget vigtig detalje. En udbredt opfattelse er nemlig, at ingen, som har haft med den famøse aftale at gøre, kan bruges som forbundsformand.

Børn&Unge erfarer, at Birgit Elgaard endnu ikke har besluttet sig for, om hun stiller op.



Baumann i skudlinjen. Hvad de ansvarlige for aftalen overhovedet kan bruges til, var et gennemgående tema på hovedbestyrelsesmødet i sidste uge. Således lød fra flere hold krav om, at andre end forbundsformand Annette Trads Hansen skulle gå af. Mest i skudlinjen var faglig sekretær Allan Baumann, men også faglig sekretær Lisbeth Schmidt blev opfordret til at trække sig.

Anklagerne mod Baumann gik både på personlig stil og på hans rolle i forløbet, der førte frem til Annette Trads Hansens beslutning om at opgive at fortsætte som forbundsformand. Allan Baumann har ikke lagt skjul på, at han mente, at Annette Trads Hansen havde et større ansvar for, at "sagen" kørte skævt, og at hun derfor burde trække sig.

"Et medlem sagde forleden til mig, at hun aldrig havde oplevet noget så illoyalt, og at hun ville melde sig ud, hvis Allan bliver genvalgt til forretningsudvalget. Ingen tvivl om, at Allan Baumann har mistet troværdighed ved at være så langt fremme i skoene," sagde John Saunders, BUPL Afdeling 1.

Anni Tribe, BUPL Roskilde Amt, var den, der gik længst, idet hun opfordrede både Allan Baumann, Lisbeth Schmidt og John Langford til at trække sig.

"Hvis I ikke gør det, har vi i BUPL mange minusdage i vente," forudsagde hun.

Randi Tielbo, BUPL Afdeling 2, fandt, at Allan Baumann med sin insisteren på Annette Trads Hansens afgang selv havde pådraget sig et særligt ansvar. Om hans arbejdsstil i øvrigt sagde hun:

"Du virker ikke, som om du gider mig eller os."

Mette Gerdøe, BUPL Storstrøms Amt, medgav, at Allan Baumann i facon og attitude kan virke en anelse arrogant. Alligevel nyder han hendes fulde opbakning.

"Allan er ærlig og direkte. Han har også selvironi, og så er han pissedygtig."

Synspunktet blev bakket op af Ulla Nygaard, BUPL Århus Kommune.

"Fordi Annette Trads Hansen er gået, bør Allan Baumann også gå, siges det. Det synes jeg er useriøst. Min og BUPL Århus Kommunes tillid til Allan er blevet styrket for hver gang, vi har haft ham på besøg. På grund af sin dygtighed og fagpolitiske pondus vil han være en gevinst også for et nyt forretningsudvalg," mente Ulla Nygaard.



Om mobning. Annette Trads Hansens, der begrundede sin beslutning om at trække sig som forbundsformand med, at hun var udsat for mobning, blev bedt om en uddybning.

"Jeg fik mit livs største chok, da jeg på et formøde i forretningsudvalget før det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde i januar erfarede, at Allan Baumann ville forlange, at jeg trak mig. Dagen forinden havde jeg ellers fået at vide af John Langford, at jeg gjorde det godt som formand. Måske burde jeg have været forberedt. Jeg var nok blevet spiddet under alle omstændigheder. Alle andre kun sige undskyld, jeg kunne åbenbart ikke. Det arbejde, jeg og Bente Sorgenfrey har stået for, er blevet svinet til. Der blev linet op til et opgør. Holdningen i dele af forretningsudvalget var, at jeg kunne få lov at gå forrest og tage tæskene i pressen, men at jeg i øvrigt skulle holde kæft. Man skulle nok selv forme politikken," forklarede Annette Trads Hansen.

Allan Baumann, som af Annette Trads Hansen blev fremstillet som en af mobberne, hvis ikke den slemmeste, kunne for så vidt godt forstå hendes udlægning.

"Men min forståelse er en anden. Det er ikke foregået, som Annette beskriver det. Vi har haft uenigheder, men altid evnet at lande dem og nå frem til handling. At fremstille det her som et forsøg fra min side på at tage revanche for et tabt formandsvalg i december er helt ved siden af. Jeg er ikke formandskandidat, men jeg mener, at ansvaret for denne sag kan differentieres i forhold til position og involvering. Sådan er min forståelse af situationen," sagde Allan Baumann, som til trods for en temmelig hårdhændet behandling fastholder, at han stiller op til en post som faglig sekretær på den ekstraordinære kongres 11. marts.

Det samme gør Lisbeth Schmidt.

"Det ville ikke være fair af mig at træde tilbage. Jeg er valgt af kongressen på et grundlag, som siger, at dialog med arbejdsgiverne er det vigtigste, men at der en gang imellem skal trækkes en streg i sandet. Jeg har derfor ikke til hensigt at trække mig. Hvis I vil af med mig, må I stille kandidater op imod mig," fastslog Lisbeth Schmidt.



Kongressen er udsolgt. Striden om, hvorvidt nogen i forretningsudvalget har større ansvar end andre for den hundedyre aftale med de tre chefer, fandt sin i hvert fald foreløbige afgørelse på hovedbestyrelsesmødet i sidste uge.

I det oprindelige udkast til handleplan stod, at "alle medlemmer af det daværende FU (forretningsudvalg, red.) har et større eller mindre ansvar for forløbet, der endte med store økonomiske tab."

Et flertal på 24 af hovedbestyrelsens medlemmer vedtog imidlertid et ændringsforslag, som indebærer, at ordene "større eller mindre" glider ud af det papir, som lægges frem for de delegerede på den ekstraordinære kongres. En begivenhed, som tegner til at blive et rent tilløbsstykke. Så mange medlemmer af BUPL har meldt sig som tilhørere, at man for længst har måttet melde alt udsolgt.

Forsøg på at købe sig adgang er også forekommet. Hidtil højeste bud for et adgangstegn er 600 kroner.



Nye kandidater på banen

Fem af forretningsudvalgets nuværende syv medlemmer, nemlig forbundsnæstformand Lis Pedersen, hovedkasserer Henning Pedersen og de faglige sekretærer Birgit Elgaard, Allan Baumann og Lisbeth Schmidt, genopstiller til forretningsudvalget på den ekstraordinære kongres.

I skrivende stund, mandag den 1. marts først på eftermiddagen, kendes navnet på yderligere to kandidater, mens det om en tredje vides, at han overvejer at stille op.

De ude fra kommende, som har besluttet sig, er Kitte Adler-Nissen og Birgitte Schäfer, mens det usikre kort er Dan Zaklikowesky.

Kitte Adler-Nissen, vuggestueleder i Gladsaxe siden 1995, var faglig sekretær hos BUPL København 1990-95, bestyrelsesmedlem i BUPL Afdeling 2 i perioden 2001-03 og har været kongresvalgt medlem af TR-løngruppen, siden den blev etableret 1996.

Birgitte Schäfer er leder af en integreret institution i Glostrup, har i 15 år siddet i bestyrelsen for BUPL Afdeling 3 og underviser i pædagogik og ledelse hos Daginstitutionerne Landsorganisation, som hun er knyttet til som free-lance konsulent.

Dan Zaklikowesky er pædagog i Helsingør og kendt som manden, der har politianmeldt BUPL's forretningsudvalg for mandatsvig i sagen om tre fratrådte chefers godtgørelse.

Nærmere præsentation følger.

BUPL's love er sådan skruet sammen, at et hvilket som helst medlem kan melde sig som kandidat - delegeret eller ej - helt frem til selve valghandlingens start.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.