Hjælp til madallergi. Ny app gør madallergi overskuelig

Michael Lykke oplever, at det er svært at holde styr på, hvilke madvarer hans datter er allergisk overfor. Derfor har han udviklet en app, der gør det lettere.

Da Michael Lykkes datter var fire år gammel, fik hun konstateret alvorlig peanutallergi. Herefter oplevede Michael, hvilket kaos det var konstant at skulle holde pædagoger, venner og familie opdateret med, hvilke madvarer hun ikke kunne tåle. Tidligere har han skrevet lister over, hvilke produkter der kunne indeholde peanuts, men det blev for uoverskueligt. I stedet har han udviklet en app, hvor forældre kan oprette en profil med oplysninger om barnets allergier, og hvilke typiske fødevarer barnet kan tåle eller er allergisk over for. Man opretter en profil pr. barn og deler profilens kode med pædagoger eller forældre, der også har downloadet appen.



Hvorfor er der brug for din app?

»Typisk fylder børn med allergi meget i daginstitutioner. Appen gør det nemt for pædagoger at tage de hensyn, der skal til, uanset hvor mange allergibørn de har. Typisk har institutionerne en seddel ­hængende hjemme på stuen, og når de så tager på tur, bliver det svært at huske, om barnet nu kan tåle den slikpose eller müslibar, de får. Med min app er det muligt konstant at opdatere barnets allergier, og så er oplysningerne tilgængelige for alle, man deler profilen med.«



Hvordan fik du idéen?

»Tit oplever jeg nye produkter, som mit barn godt kan tåle, men det sker også, at der er madvarer, hun pludselig ikke længere kan tåle. Pointen er, at det skal være nemt for andre at tage hensyn, og jeg skal kun opdatere hendes oplysninger et sted.«



Er der for lidt fokus på madallergi?

»Astma- og Allergiforbundet oplyser, at cirka 5-7 procent af alle børn i Danmark udvikler madallergi. Det er ikke svært at finde viden om allergi, men det er svært som forældre at gøre det nemt for pædagoger, lærere og andre forældre at tage hensyn. Hvis vi er til et fællesarrangement med børnehaven, er vi som forældre meget opmærksomme på, hvad der er i maden. Da vi fik et barn med madallergi, skulle vi uddanne pædagogerne i, hvad det betød for hende. Min datter må for eksempel godt få hasselnødder, men hun må ikke få jordnødder. Jeg oplevede, at jeg skulle uddanne pædagogerne i, hvordan de skulle håndtere det her. På min datters stue havde de for eksempel også en pige, der havde glutenallergi, og så har pædagogerne pludselig mange typer af allergier, de skal holde styr på. Der er for lidt fokus på, hvordan vi håndterer allergier i hverdagen.« 



Om appen

’Okayfood’ er en gratisapp, der kan hentes til iPhone og Android. Opret en profil, og del den med venner, familie eller pædagoger via appen. Under hver profil tilføjes informationer om barnets allergi, og hvad man skal gøre, hvis barnet får en allergisk reaktion.



Manden bag

Michael Lykke er far til to døtre, hvoraf den ene i 2014 fik konstateret peanutallergi. Han udviklede appen for at føle sig mere tryg i situationer, hvor han ikke selv kunne sikre, hvad hans datter fik at spise. 

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.