Vilkårsundersøgelse 2022
Resultater om pædagogmangel i daginstitutioner
- 4 ud af 10 ledere har inden for det sidste år måttet opgive at finde en pædagog til en ledig pædagogstilling. Pædagogmanglen er størst i hovedstaden, men berører alle landsdele.

- 7 procent af lederne har en eller flere stuer i deres institution, hvor der ikke er tilknyttet en fast pædagog.
- 83 procent af lederne er i høj grad bekymrede for, at det vil påvirke kvaliteten negativt, hvis de ikke kan ansætte de pædagoger, de har behov for.
- 23 procent af pædagogerne i daginstitutioner arbejder i dag på en stue, hvor de er den eneste pædagog.
Resultater om normeringer i hverdagen
- 35 procent af pædagogerne oplever, at normeringen er blevet bedre i deres institution. Det samme svarer 66 procent af lederne.
- 7 ud af 10 pædagoger oplever sjældent eller aldrig at have en normering på stuen på 1 til 3 vuggestuebørn eller 1 til 6 børnehavebørn.
- 6 ud af 10 pædagoger stod på en tilfældig dag alene med den samlede børnegruppe på i gennemsnit 9 vuggestuebørn og 14 børnehavebørn.
Fra 2024 skal kommunerne leve op til minimumsnormeringer på 1 pædagog til 3 børn i vuggestuer og 1 pædagog til 6 børn i børnehaver.
Resultater om mistrivsel blandt børn og unge
- Halvdelen af pædagogerne i daginstitutioner oplever, at antallet af børn, som ikke trives, er stigende.
- 57 procent af pædagogerne oplever, at arbejdet med børn med særlige behov i høj grad vanskeliggør muligheden for at have tilstrækkelig opmærksomhed på de øvrige børn i børnegruppen.
- 2 ud af 3 skole- og fritidspædagoger oplever, at antallet af børn, som ikke trives, er stigende. De oplever, at flere børn udviser stresssymptomer, har angst, skolevægring og er ensomme.

Resultater om hverdagen i fritid og skole
- 6 ud af 10 pædagoger var på en tilfældig dag alene med den samlede børnegruppe i perioder af dagen. I gennemsnit var de alene med 22 børn.
- Halvdelen af pædagogerne i SFO’er oplever kun i mindre grad eller slet ikke, at der er tilstrækkelig tid til at arbejde med børn i udsatte positioner.
- 54 procent af pædagogerne i skolen oplever, at der kun i mindre grad eller slet ikke er tilstrækkelige ressourcer til at løse opgaver, der understøtter børn med behov for en særlig specialpædagogisk indsats.
- 32 procent svarer, at de på deres skole i mindre grad eller slet ikke lykkes med at inkludere børn med særlige behov i børnefællesskabet.

Citater
”Vi oplever flere og flere børn i udsatte positioner, og vi oplever, at de har brug for struktur og at være i mindre grupper. Dette er dog helt umuligt i ydertimerne, da normeringen ikke er til det. De har det så svært i det store fællesskab og er på overarbejde.”
Daginstitutionspædagog
”Uddannede pædagoger er meget dygtigere til at justere sig selv og læringsmiljøet, så det enkelte barns behov tilgodeses. Det har en kæmpe betydning for det enkelte barns trivsel, læring og udvikling.”
Daginstitutionsleder
”Jeg oplever flere og flere børn, der ikke trives. De føler sig ensomme, udvikler angstlignende symptomer, trives ikke i klassen eller i pauserne, de får ondt i maven og i hovedet, skolevægring, og vi får færre og færre ressourcer til at løse de udfordringer, som vi møder.”
Skolepædagog