Statsministeren udskriver valg: Stort flertal vil prioritere deres børn i stemmeboksen

Valgkampen er skudt i gang, og det er ikke umuligt, at valget ligesom i 2019 bliver et børnevalg: 7 ud af 10 forældre vil nemlig stemme på en folketingskandidat, som prioriterer børneområdet højt. Partierne ved, de er nødt til at tage forældrene seriøst, påpeger BUPL.
det kommende folketingsvalg kan blive et børnevalg. 7 ud af 10 forældre vil stemme på en folketingskandidat, som prioriterer børneområdet højt

Statsminister Mette Frederiksen (S) har netop udskrevet folketingsvalg, og når danskerne 1. november skal i stemmeboksen, vil 7 ud af 10 forældre til skole- og daginstitutionsbørn stemme på en kandidat, som prioriterer børneområdet højt.

Det viser en rundspørge foretaget af Epinion for BUPL blandt omkring 2.200 forældre til børn i daginstitution og grundskole (se boks).

Forældre kan tvinge partier til at tage børnene seriøst

Elisa Rimpler, formand for BUPL, glæder sig over, at så mange forældre prioriterer børneområdet i stemmeboksen:

”I 2019 så vi, at SF’s krav om minimumsnormeringer flyttede stemmer hen over midten, fordi så mange forældre efterspurgte det. Forældrenes klare signal om, at børneområdet stadig ligger i top på deres valgdagsorden, tvinger både røde og blå partier til at tage børneområdet alvorligt,” siger hun.

Formand for Forældrenes Landsforening (FOLA), Signe Nielsen, mener, at den ophedede debat om minimumsnormeringer op til valget i 2019 har medført et skred, som har sendt børneområdet til tops på forældrenes dagsordenen: 

”Det, at forældre i TV-dokumentarer i 2019 så de dårlige forhold i daginstitutionerne, har gjort, at forældre nu åbent tør stille krav til kvaliteten i form af eksempelvis normeringer,” siger hun.

Trods store internationale dagsordener: Mistrivsel bør være valgtema

Elisa Rimpler peger dog på, at kampen for minimumsnormeringer havde varet i mange år, før den kulminerede ved folketingsvalget i 2019. Derfor er det ikke givet, at et krav om eksempelvis at styrke børn og unges trivsel vil få samme gennemslagskraft ved dette valg.

Samtidig er der udsigt til, at økonomi og international sikkerhedspolitik som følge af blandt andet krigen i Ukraine kan tage en stor del af valgkampens fokus.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at BUPL vil kæmpe for at få politikerne til at gøre noget ved mistrivslen, understreger Elisa Rimpler.

”Vi har som samfund skabt et enormt pres på børn og unge, og de konsekvenser, vi nu ser i form af stigende mistrivsel, burde være et helt afgørende valgtema, ” siger hun.

Børn trumfede alt i 2019: Valgforsker tvivler på gentagelse

Spørger man valgforsker og ekstern lektor ved Aalborg Universitets Institut for Politik og Samfund, Johannes Andersen, kan netop den store betydning, debatten om minimumsnormeringer havde for valget i 2019, medvirke til, at børneområdet kommer til at fylde mindre i år.

”Jeg forventer, at langt de fleste kandidater vil slå på, at de prioriterer børnene og har visioner på eksempelvis skoleområdet. Så hvis børneområdet skal trække vælgere ind over midten, som det gjorde i 2019, vil det nok kræve en afsløring af manglende ressourcer, som har store konsekvenser, ligesom vi så dengang,” siger han.

Partier kommer ikke uden om pædagogmangel

Johannes Andersen regner dog med, at det generelle velfærdsområde bliver et tema valgkampen igennem.
Elisa Rimpler har samme forventning, og hun mener ikke, politikerne kan slippe uden om at foreslå løsninger på problemerne med at rekruttere pædagoger og andre velfærdsmedarbejdere.

”Løsninger på rekrutteringsudfordringerne er helt afgørende for at få velfærdssektoren til at fungere,” siger hun. 
Også FOLA-formand Signe Nielsen ser nationale handleplaner for at skaffe blandt andet flere pædagoger som et vigtigt valgtema. 

Ny drejning: Regeringen forsvarer minimumsnormeringer

Til forskel fra tidligere har Socialdemokratiet de seneste måneder aktivt forsvaret loven om minimumsnormeringer mod angreb fra Det Konservative Folkeparti.

Det glæder BUPL-formand Elisa Rimpler.

”Vi har brug for, at store, toneangivende partier forsvarer minimumsnormeringerne og har ambitioner for dem. Så det glæder mig, at et bredt flertal af partierne bakker op. Men samtidig bekymrer det mig, at en statsministerkandidat som Søren Pape Poulsen (K så åbent erklærer sig imod minimumsnormeringerne,” siger hun.

Mere uro end i 2019: Børn kan stadig afgøre valget 

Til forskel fra folketingsvalget i 2019 er der denne gang tre erklærede statsministerkandidater; Mette Frederiksen (S), Jacob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape (K). Desuden ser to nye partier - Danmarksdemokraterne og Moderaterne – i øjeblikket ud til at komme i Folketinget.

Det kan skabe mere usikkerhed om regeringsdannelsen end ved sidste valg, vurderer valgforsker Johannes Andersen.
Og børneområdet kan stadig ende med at blive den afgørende faktor for valgets udfald:

”Det kræver dog, at det parti, som bliver tungen på vægtskålen i en regeringsdannelse, stiller krav på børneområdet,” siger han.

Ny undersøgelse: Disse forældre sætter kryds ved børneområdet

  • 1.009 forældre til daginstitutionsbørn og 1.179 forældre til børn i grundskolen har besvaret spørgsmålet ”Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Ved det kommende folketingsvalg sætter jeg mit kryds ved en kandidat (eller et parti), der prioriterer børneområdet højt”

    Svarmulighederne var ”helt enig,” ”delvist enig,” ”delvist uenig;” ”helt uenig” og ”ved ikke.

    Her kan du se, hvor stor en del af forskellige forældregrupper, som svarer, at de er helt eller delvist enige i udsagnet:

    • Samtlige adspurgte forældre: 70 procent
    • Mænd: 65 procent
    • Kvinder: 76 procent
    • Forældre til daginstitutionsbørn: 73 procent
    • Forældre til grundskolebørn: 68 procent
    • Forældre, som stemte rødt ved seneste folketingsvalg: 82 procent
    • Forældre, som stemte blåt ved seneste folketingsvalg: 59 procent

    Kilde: Epinion for BUPL. Undersøgelsen er repræsentativt fordelt på forældrenes køn og bopæl.

     

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.