Når vi passer på os selv, bliver vi bedre pædagoger

Egenomsorg er en opmærksomhed på sig selv i samspil med børn, kolleger og forældre, siger forsker Freja Feline Petersen, som har forsket i egenomsorg i 16 institutioner på Lolland. Det har været en øjenåbner for pædagogerne i Horslunde Landsbyordning.
barn og voksen på strand

Pædagogerne Pia Hansen og Nickolei Heising står med en håndfuld børn i en rundkreds. De holder i hånden og ser på hinanden. 

”Er I klar” spørger Nickolei.

Børnene smiler og nikker. De har prøvet det mange gange før. Alle slipper hinandens hænder og lader armene hænge. 

”Så begynder vi med at klappe vores højre arm,” siger Nickolei. 

Der lyder klask og bløde bump, mens pædagoger og børn slår sig selv blidt på armen op mod brystkassen. 

Rolig og behagelig tone i luften

”Hele vejen ned til tæerne,” kommer det fra Nickolei, og alle bøjer sig for at fortsætte klapperiet nedefter, til de når fødderne. Så går turen opad igen, hele vejen til hovedet, som også får et par klap med på vejen. 

”Og nu venstre arm,” lyder det fra Nickolei, som sammen med børnene gentager klappeøvelsen på modsatte side af kroppen. Bagefter står de lidt og mærker efter. 

”Kan I føle, hvordan det prikker i kroppen” spørger pædagogen, og børnene nikker. Der er en rolig og behagelig tone i luften. 

4 pointer om forskningen i egenomsorg

Bag projektet i Børnehaven Horslunde Landsbyordning står ph.d.-studerende Freja Filine Petersen. Hun har undersøgt, hvordan pædagoger kan bruge egenomsorg.

Hvorfor har du undersøgt egenomsorg blandt pædagoger? 

”Jeg er selv uddannet pædagog og opdagede hurtigt, at det er et hårdt job. Jeg valgte at læse videre til afspændingspædagog og har siden taget en kandidat i pædagogisk psykologi. Mental trivsel interesserer mig meget – især trivsel for pædagoger, der er ansat til at drage omsorg for andre mennesker.”

Hvad er professionel egenomsorg? 

”Egenomsorg for pædagoger handler ikke bare om at meditere eller svinge med armene. Det er en form for opmærksomhed på sig selv i samspil med børn, pårørende og kolleger. Hvad fylder mig op? Hvad giver mig noget? Hvad gør mig glad? Det skal man sætte sig for at undersøge. Jeg kom med et inspirationskatalog med øvelser til pædagogerne, og de fandt hver især ud af, hvad der gav mening for dem.” 

Hvad kan pædagoger bruge professionel egenomsorg til? 

”Der, hvor jeg bliver glad og føler, at jeg har gjort en lille forskel med min forskning, er, at flere i projektet fortæller, at de bliver bedre pædagoger og gladere for deres arbejde, når de drager omsorg for sig selv. De kan bruge øvelser til afspænding og afstresning til at blive bedre til at mærke, hvordan de kan handle i overensstemmelse med deres værdier, så de føler en større tilfredshed med deres arbejdsindsats.”

Er egenomsorg midlet til at komme omsorgstræthed til livs? 

”Det kan være et led i det, men det kan ikke stå alene. Vi er nødt til også at se på, hvordan vi driver vores institutioner i Danmark. Men man kunne godt dykke mere ned i egenomsorg, for det ligger som en selvfølgelighed, at man er i stand til at tage vare på sig selv som pædagog, men faktisk er det ikke defineret ordentligt, hvad omsorg betyder. Og det er slet ikke italesat, at omsorg også drejer sig om omsorg for sig selv.”

Opmærksomhed på sind og krop

Nu er de klar til samling. 

”Når vi laver klappeøvelsen, mærker børnene deres krop. Det stikker og prikker i huden, når vi har berørt den, og børnene får en særlig ro på,” fortæller Nickolei Heising om aktiviteten, som han og Pia Hansen ofte begynder deres samlinger med. 

Og det er ikke kun på denne måde, at pædagogerne i Børnehaven Horslunde Landsbyordning på Lolland arbejder med at gøre børn og ansatte opmærksomme på sig selv, deres sind og deres krop. 

Omsorg for børn og for pædagoger

Nogle gange masserer de hinanden eller tager varme fodbade. Eller de kan finde på at lave afspændings- og vejrtrækningsøvelser, trække sig bort for at meditere eller tage på fælles drømmerejser.

For Pia Hansen og Nickolei Heising har fået øjnene op for, at trivsel og over skud højnes hos både børn og voksne, når omsorg ikke alene er noget, man taler om i forbindelse med børnene, men også er i fokus i forhold til pædagogerne. 

Et nyt fokus, der breder sig i børnehaven, efter at den var en del af et forskningsprojekt med fokus på professionel egenomsorg. 

Jeg kunne med det samme se, at her var værktøjer, vi kunne bruge alle sammen, og som ikke krævede, at vi gik fra arbejdet i en hel time.”

Pia Hansen, pædagog i Horslunde Landsbyordning.

Værktøjer alle kan bruge

Det var ellers med en vis skepsis, at Pia Hansen og Nickolei Heising første gang tog imod ph.d.-studerende Freja Filine Petersen, der som en del af forskningsprojektet  ’Chancelighed gennem legende lærende samspil’ sammen med 16 daginstitutioner på Lolland skulle undersøge, om de med professionel egenomsorg kunne forbedre deres trivsel og relationer til børnene.

”Jeg tænkte: Lad hende bare snakke om afspænding og mindfulness. Det får vi aldrig tid til. Vores virkelighed er jo sådan, at vi nogle gange ikke har tid til at holde pauser. Hvordan skal vi så nå at lave alle mulige øvelser i løbet af dagen?” fortæller Pia Hansen, der dog hurtigt måtte ændre holdning: 

”Jeg kunne med det samme se, at her var værktøjer, vi kunne bruge alle sammen, og som ikke krævede, at vi gik fra arbejdet i en hel time.” 

Delte erfaringer på personalemøde

Derfor var det en begejstret Pia Hansen, der sammen med Nickolei Heising på et personalemøde fortalte kollegerne om egenomsorg. Her kunne de dele erfaringerne fra forskningsprojektet med de andre pædagoger. 

Såsom at det er forskelligt fra person til person, hvordan man drager omsorg for sig selv. At egenomsorg er noget, man prioriterer i fællesskab med kolleger og ledelsen. Og at man godt kan arbejde med egenomsorg, uden at der går tid fra børnene. 

”Når vi har børnene med til klappeøvelsen eller til massage og fodbad, er det noget, som vi har sammen. Vi mærker os selv, og vi lærer børnene at mærke sig selv. De nyder det. Og når jeg kan se, at de trives og har det godt, smitter det af på mig, fordi jeg bliver bekræftet i, at jeg gør det rigtige,” siger Pia Hansen.

Daginstitutionens tips til egenomsorg

Opmærksomhed

Nickolei: ”Hvis vi kan se på de andre, at de har brug for en pause, er vi gode til at sige: Tag lige et break og pust ud for dig selv, så du kan komme tilbage på sporet.”

Pia: ”Når man er anspændt og på overarbejde i hovedet, kan børnene mærke det, og det smitter også af på dem. Så det er fuldstændig i orden lige at trække sig.”

Wellness 

Pia: ”Vi laver ofte fodbade og massage sammen med børnene i små grupper. Der er stille musik. Børnene får lov til at sidde et kvarter med fødderne i baljen. Så tørrer vi hinandens tæer og bytter plads. Det er blevet helt naturligt, og børnene kommer selv og beder om det. De nyder det. Og når jeg kan se, at de trives og har det godt, smitter det af på mig, fordi jeg bliver bekræftet i, at jeg gør det rigtige.”

Klappeøvelser

Nickolei: ”Vi klapper os over hele kroppen, og børnene gearer helt ned. Sådan en mandag morgen, hvor de er helt oppe at ringe, bliver det en helt anden børnegruppe bagefter.” 

Pia: ”Der kan godt være småkonflikter og fnidder, inden vi går i gang, men når vi klapper på kroppen, drejer vi fokus. Vi mærker os selv, og børnene mærker sig selv og kommer ned i arousal.”

Meditationer

Pia: ”Jeg sætter mig og lytter til appen ’Åben og rolig’ og slapper helt af. Det gør noget virkelig godt for mig.” 

Nickolei: ”Vi har en sofagruppe, hvor jeg nogle gange sætter mig 5-10 minutter. Jeg lægger bare telefonen ved siden af og lytter. Så ved mine kolleger, at jeg kommer tilbage med en helt anden energi.” 

Spænd op, spænd af

Pia: ”Vi spænder i hele kroppen i nogle sekunder og slapper så af. Det gør vi et par gange i træk. For os selv på kontorstolen eller sammen med børnene. Selv de mindste synes, at det er sjovt, og de lærer faktisk at mærke sig selv og bliver mere afslappede.”

Særligt til lederne: Sådan prioriterer I egenomsorg

Mette Gad, souschef i Horslunde Landsbyordning, giver her tre gode råd til, hvordan ledere kan prioritere og understøtte egenomsorg:

  1. Det er vigtigt at mærke, hvad medarbejderne brænder for. Hvis det skal lykkes at skabe pædagogisk udvikling, kræver det pædagoger, der går forrest og bærer de små forandringer med sig.
  2. De afspændingsøvelser, vi arbejder med, giver rigtig god mening for både pædagoger og børn. Men det skal systematiseres, så man for eksempel bruger dem et par gange om ugen.
  3. Min rolle som leder er at støtte op om udviklingen. Det betyder blandt andet, at jeg prøver at give medarbejderne fred til at holde pauser. Jeg kommer ikke ind midt i kaffen og snakker arbejde, hvis jeg kan undgå det.

 

Vi er kommet ind i en god cirkel

 Hun kalder egenomsorg for et af sine vigtigste pædagogiske redskaber.

”Når jeg passer på mig selv og har det godt, får jeg mere overskud og bliver en bedre pædagog. Og det kan børnene mærke. Det er ligesom en god cirkel, vi er kommet ind i,” tilføjer hun. 

Den gode cirkel kan også ses i et lavt sygefravær, indskyder Nickolei Heising, der er tillidsrepræsentant i børnehaven. 

”Pædagoger har travlt, og det har vi også. Rigtig travlt. Men vi giver plads til hinanden. Det er o.k., at folk siger fra og trækker sig i fem minutter. Vi kan også sige til hinanden: Skal jeg lige tage over, mens du puster ud efter den svære samtale? For så kommer man tilbage med et nyt overskud,” siger Nickolei Heising. 

Der er aldrig nogen, der har stillet os det spørgsmål: Hvorfor passer I ikke på jer selv? Og jeg har heller aldrig spurgt mig selv."

Pia Hansen, pædagog i Horslunde Landsbyordning.

Før projektet brugte vi meget tid på at stoppe konflikter

Trivslen er i top hos både børn og pædagoger, men før forskningsprojektet var virkeligheden en anden, fortæller Pia Hansen, der som arbejdsmiljørepræsentant i flere år har haft fokus på medarbejdernes trivsel:

”Før vi satte fokus på egenomsorg, gik meget af tiden med at stoppe konflikter. Det var ikke andet end skrig og skrål. I dag er der tid til at fokusere på børnenes udvikling og kreative aktiviteter,” siger hun. 

Egenomsorg har været en øjenåbner

Men hvorfor har landsbyordningens børnehave ikke prioriteret egenomsorg tidligere? Medarbejderne er uddannet til at etablere relationer mellem mennesker og forstå deres handlinger og reaktioner. Hvorfor har de ikke været bevidste om, at børnenes trivsel også handler om deres eget velbefindende? 

”Der er aldrig nogen, der har stillet os det spørgsmål: Hvorfor passer I ikke på jer selv? Og jeg har heller aldrig spurgt mig selv. Måske har jeg ikke troet, at jeg kunne tillade mig at tænke den tanke.

Leder: Egenomsorg styrker engagement og trivsel

Vi kører jo bare i samme gænge hver dag. På den måde har projektet været en øjenåbner,” siger Pia Hansen.

Mette Gad er souschef i landsbyordningen og daglig leder. Hun kan tydeligt mærke på pædagogernes engagement og trivsel, at de har fået øjnene op for egenomsorg. 

”Jeg mærker det mest der, hvor Pia og Nickolei er, for de er meget opmærksomme på det i dagligdagen. Men generelt er jeg ikke i tvivl om, at medarbejderne elsker at være her og at arbejde sammen. Her er en meget positiv stemning og en glæde ved at være på arbejde,” siger lederen.

Det giver god mening, også som leder, at lære at mærke efter, hvornår man har brug for en pause eller for at arbejde med sit mindset i hverdagen."

Mette Gad, leder i Horslunde Landsbyordning.

Det er i orden at trække sig, hvis man har brug for det

Lederen har også selv deltaget i øvelser og undervisning i løbet af forskningsprojektet. 

”Det giver god mening, også som leder, at lære at mærke efter, hvornår man har brug for en pause eller for at arbejde med sit mindset i hverdagen,” siger Mette Gad, som understreger, at det ikke er sådan, at ’pædagogerne render ud og ind ad dørene og holder pauser hele tiden’.

”Men vi har talt om, at det er i orden at trække sig, hvis man har brug for det. På den måde har det været godt at være med i projektet. Når tingene bliver sagt højt, bliver man mere opmærksom på dem,” siger Mette Gad. 

Forældre melder om afstemte og glade børn

Det er ikke kun medarbejderne, som har mærket en positiv forskel. Også forældrene melder tilbage om børn, der virker afstemte og glade.

”Bestyrelsen har nævnt for mig, at det er rigtig dejligt at mærke, hvor godt børnene har det,” siger Mette Gad. 

Om forskningen

Freja Filine Petersen har undersøgt professionel egenomsorg blandt pædagoger som et interventionsstudie, hvor hun fulgte 16 daginstitutioner på Lolland i halvandet år. 

Halvdelen af institutionerne fortsatte som vanligt, mens den anden halvdel arbejdede med professionel egenomsorg gennem 10 dagskurser. 

Projektet er en del af det større forskningsprojekt Chancelighed gennem legende lærende samspil.

Læs mere om Freja Felines forskning i rapporten Hvordan oplever pædagoger professionel egenomsorg i institutionslivet

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.