Afgørende indsats: Sådan hjælper I motorisk usikre børn

Det tager kun kort tid at opdage og hjælpe de motorisk usikre børn, oplever pædagogerne i Børnehuset Højgården. Men det har positiv effekt for livet, pointerer erfaren fysioterapeut, der har udviklet et materiale til motorisk screening af de 0-6-årige. Få indblik i motoriske lege her.
motorik selvhjulpen bevægelse

Et såret selvværd og livsstilsygdomme. Konsekvenserne af at være motorisk umoden og usikker på sin krops formåen er store, viser forskning på området.

Og det kan påvirke børn og unge langt op i livet, hvis ikke der tidligt sættes ind med bevægelsesleg med børnene. 

Svært at deltage i legen på lige fod

Det fortæller Vibeke Winter, der er fysioterapeut og gennem 32 år har arbejdet med at hjælpe motorisk usikre børn i blandt andet sundhedsplejen i Gentofte Kommune, i et væld af dagtilbud og hjemme hos familier.

”Når børn ikke udvikler sig motorisk, som de skal, ser vi, de ikke kan deltage i legen på lige fod med andre børn. I vuggestuen kan de ikke kravle væk og beskytte sig selv og deres legetøj. Jo ældre de bliver, jo sværere er det at følge med deres jævnaldrende, og i skolen bliver idræt og boldbanen en pine. Mange får en hård start på deres sociale liv, og det sætter ar på sjælen,” siger den erfarne fysioterapeut.

Udvikler sig med krop og sanser forrest

Det er ikke fordi Vibeke Winter mener, at børn absolut skal gå til sport, og hun anerkender også, at der altid vil være forskel på børns interesser.

Men en god motorik er vigtig for børns udvikling, påpeger hun.

”Børn må gerne foretrække for eksempel at tegne. Men børn, som melder sig ud af de fysiske lege, fordi de ikke kan følge med de andre, skal vi hjælpe med at turde og kunne. Børn udvikler sig gennem sansning og med kroppen forrest. Og fysisk aktivitet styrker ikke bare fysikken, men også både psykisk trivsel og indlæringen. De positive effekter er selvforstærkende,” siger Vibeke Winter.

Ligesom en iPad først bliver spændende, når vi putter sjove apps på den, synes børn også først, at det er sjovt at røre sig, når vi tilbyder sjove lege

Marianne Callaby, institutionsleder.
motorik bevægelse børn leg tummelumsk vuggestue

Bedre motorik gør børn selvhjulpne og selvsikre

Fysioterapeuten har de senere år udviklet et materiale til at screene 0-6-åriges børns motorik, for som hun siger: ”For at hjælpe børnene skal vi først finde dem”.

”Institutioner skal alt muligt med børn i dag, men det tager kun kort tid at screene børnenes motorik. Og den tid, vi bruger på det, kommer flerfoldigt igen, fordi børnene bliver meget mere selvhjulpne og selvsikre, når de får en bedre motorik. Det er fedt for børn at kunne selv,” siger hun.

Få øvelserne ind i hverdagens leg

Det genkender pædagogerne i Børnehuset Højgården i Gentofte. Her har de ansatte har været på kursus i motorik, og de benytter også Vibeke Winters screeningsmateriale.

Det giver pædagogerne en bevågenhed på, om børnene udvikler sig alderssvarende. Og er der noget, nogle børn skal øve, er pædagogerne gode til at indarbejde øvelserne i hverdagen og leg med børnene.

”Træningen af det enkelte barn tager vi med i lege med hele gruppen. På en tur i skoven kan vi rulle ned ad bakken, gå balancegang på væltede træstammer eller hoppe med samlede fødder ned ad de sidste trin på en trappe. Børnene har det sjovt og opdager slet ikke, at vi screener og træner dem, og tit smitter de ting, vi øver, af på deres egne lege,” fortæller børnehavepædagog Ditte Engelund.

motorik bevægelse børn leg

Skab plads til bevægelse

Pædagogerne oplever, at børns motorik generelt set er dårligere end tidligere. Det kan skyldes, at børn sidder mange timer foran skærme, og at forældrene kører dem rundt i biler og ladcykler. Ofte bæres vuggestuebørn ind på armen, i stedet for at barnet selv går ind i institutionen.

I Højgården har pædagogerne derfor lige fra vuggestuealderen gjort meget ud af at skabe plads til bevægelseslege. Og på stuerne står motorikredskaberne frit fremme, og kroge i loftet kan bruges til gynger og reb.

”Ligesom en iPad først bliver spændende, når vi putter sjove apps på den, synes børn også først, at det er sjovt at røre sig, når vi tilbyder sjove lege. Både hjemme og i daginstitutioner skal vi være gode til at skabe tid og plads til bevægelse, så den motoriske indlæring bliver en bevidst handling frem for tilfældig,” siger institutionsleder Marianne Callaby.

Læs hele reportagen fra Børnehuset Højgården i Børn&Unge nummer 2/2023

Læs mere om screening og børns motorik på boernogmotorik.dk

5 tegn på motorisk usikkerhed

Motorisk usikkerhed kan spottes på, at barnet mere eller mindre udtalt har:

Nedsat muskelspænding (hypotoni): Barnet føltes tungt, når det løftes, og bliver hurtigt træt på gåture og i fysisk leg.

Løse led: Musklerne skal stramme omkring leddet, så leddet har den rette stabilitet for en given bevægelse. Børn med løse led falder ofte sammen i ryggen og kan have svært ved at putte foden i skoen.

Ulyst til at dreje rundt: Børnene bryder sig ikke om at svinge eller rulle rundt, da de grundet umoden balancesans bliver svimle. At voksne ikke kan lide at dreje rundt, skyldes, at sanserne bliver sløve med alderen.

Ubehag ved højder: Det kan først vurderes, efter at barnet er fyldt to år, men ses fx ved, at barnet helst vil bæres ned ad trapper og ikke vil op på rutsjebanen. I børnehaven kravler de ikke op på legehuset. Og i skolen tør de ikke stå på den høje plint. 

Sen motorisk udvikling: Allerede fra barnet er spædt, vil det ikke ligge på maven, og det både kravler og går sent. Det får betydning for balancesansen og koordineringen, der fungerer dårligt videre i livet.

Kilde: Fysioterapeut Vibeke Winter

Leg 3 x 3 minutter om dagen

Motorisk umodne børn, der ellers intet fejler, kan på 3-12 måneder hjælpes til at blive alderssvarende med bare 9 minutters daglig træning i hjemmet eller i institution - eller begge steder. 

Opskriften er 3x3 minutter. 

  • 1 svingtur i luften, gynge eller tummelumsk
  • 10 hop
  • 8 rul hver vej
  • 5 hop ned fra skammel eller bord
  • 5 kolbøtter
  • Gå trillebør.

Sæt fx øvelserne ind i en leg, hvor I hopper som frøer, ruller jer ind i tæpper som larvepupper, slår kolbøtter som legesyge kaniner - så det er noget sjvot I er sammen om.

7 fund fra forskningen

  • 15-20 procent af en generation danske børn er motorisk usikre.
  • Flere drenge end piger er motorisk umodne. 
  • Særligt sensitive, for tidligt fødte og overvægtige børn er oftere motorisk umodne.
  • Motorisk usikre børn har sværere ved at følge med andre børn i legen og risikerer at få sociale udfordringer i daginstitution og skole.
  • En umoden motorik tidligt i livet kan senere medføre helbredsmæssige problemer som diabetes 2, overvægt, fysiske skavanker og psykisk sygdom.
  • Børn med en god motorik er mere fysisk aktive.

Kilder: Statens Institut for Folkesundhed og databasen Børns Sundhed, Sundhedsstyrelsen og udgivelsen ’Faglig status om motorisk usikre børn’ fra Danske Fysioterapeuter.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.