Sådan kan du arbejde for en åben debatkultur

Som pædagogfaglig leder kan du være en aktiv spiller i forhold til at fremme åbenhed både opad og nedad i systemet. Få seks gode råd fra Klaus Majgaard, ph.d. i offentlig ledelse.
debatsituation

Halvdelen af lederne fra dag- og fritidstilbud har undladt at ytre sig om kritisable forhold, selvom de havde lyst. Og tallet er endnu højere, når det handler om menige pædagoger, viser en BUPL-undersøgelse om ytringsfrihed.

Men hvad kan du gøre for at fremme en åben debatkultur, der sikrer både din og dine medarbejderes ytringsfrihed? Her får du seks råd til inspiration. Pointerne kommer fra Klaus Majgaard, der har en fortid som topleder i en række kommuner og har forsket i offentlig ledelse.

1

Kend dine rettigheder

Sæt dig ind i reglerne for, hvornår du må ytre dig, og mind eventuelt dine ledere og chefer om dem, når der er en naturlig anledning.

2

Stil krav til dine egne argumenter

Når du ytrer dig, er det vigtigt, at du er professionel og stiller store krav til dine egne professionelle begrundelser. Du skal vide, hvorfor du argumenterer, som du gør.

3

Spørg til uklarheder

Forsøg at lede opad, og stil spørgsmål til chefen, når du er i tvivl om spillereglerne. Kan du rejse en debat om, hvordan man kan have svære diskussioner – også offentligt – uden at skade samarbejdet, vil det være rigtig godt.

4

Vær klar til reaktioner

Når du udtaler dig offentligt, skal du være klar over, at der kommer reaktioner, og at de kan være negative. Vær opmærksom på, hvem du taler til og i hvilken kontekst.

5

Du må godt kæmpe for særsynspunkter

Forvaltningen og de andre ledere er kolleger, som du samarbejder med i flere forskellige sammenhænge. Derfor kan det for nogle føles forkert at kæmpe for interesser, der kun handler om din egen institution. Men særinteresser er både reelle og legitime. Udfordringen er at skabe et miljø, hvor man både kan arbejde for fællesskabet og for den enkelte institution.

6

Tag hensyn til beslutningsprocessen

Du har ytringsfrihed, men du skal respektere forvaltningens interne beslutningsproces, og du har også en interesse i et godt samarbejde med forvaltningen. Du kan for eksempel blive inviteret til et møde i forvaltningen på et tidligt tidspunkt i beslutningsprocessen, hvor intet er besluttet, men flere idéer er i spil. Det er sjældent en god idé at referere offentligt fra sådan et møde. Det kan dog være fint senere i processen.

Sådan er reglerne

Din viden er vigtig for offentligheden, blandt andet for de politikere, som kan ændre på forholdene. Hvis du overholder disse fem regler, når du udtaler dig, overtræder du ikke din loyalitetsforpligtelse.

  • Det skal være tydeligt, at du udtaler dig på egne vegne. Når du er leder, kan det være svært for andre at adskille dine private udtalelser fra tjenstlige. Når du udtaler dig som privatperson, skal det derfor fremgå tydeligt af din udtalelse.
  • Du må ikke videregive tavshedsbelagte oplysninger.
  • Du må ikke komme med ærekrænkende udtalelser.
  • Når du udtaler dig om faktiske forhold, skal du naturligvis holde dig til sandheden. Vær omhyggelig med at gengive korrekte og tilstrækkelige oplysninger, når du udtaler dig om eget arbejdsområde.
  • Du må ikke ytre dig i urimelig grov form.

Kilde: bupl.dk 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.