Ikke bare kaffesøstre og hattedamer: Disse kvinder lagde pædagogikkens grundsten

Moderne pædagoger står på skuldrene af tidligere generationer, der ikke bare var kaffesøstre og hattedamer. Pædagogikkens pionerer var fremsynede og dedikerede kvinder, og deres ord kan stadig inspirere pædagoger i dag, mener forsker Line Togsverd.
Illustration af pædagoger, der står på skuldrene af kvinder fra fortiden
Nutidens pædagoger kan finde inspiration og motivation i teksterne fra nogle af pædagogikkens pionerer, der var fremsynede og dedikerede kvinder.

Tidligere tiders pædagoger var mere og andet end hattedamer og kaffesøstre. Det var fremsynede og dybt dedikerede kvinder, som med deres tekster om udviklingen af barndomspædagogikken har været med til at præge ikke bare deres profession, men opbygningen af et civilsamfund, hvor børn har rettigheder, og kvinder kan deltage på lige fod med mænd.

Det mener Line Togsverd, som i et forskningsprojekt har dykket ned i de gamle tekster og fået gåsehud på armene og en klump i halsen af at diskutere dem med moderne pædagoger.

Men hvad kan de gamle pædagogiske tænkere bidrage med i dag? Og hvis de er så vigtige at kende til - hvorfor er pædagogikkens førstedamer så ikke en fast del af pensum på pædagoguddannelsen?

Hør Line Togsverds forklaring, og kom med til et fyraftensmøde, hvor nordsjællandske pædagoger diskuterer deres historie og faglighed, i denne udgave af Børn&Unge Podcast.

Læs mere om 'Revitalisering af barndomspædagogikken' i Børn&Unge nr. 8/2023

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.