Slut med at sige ’perker’ og ’svans’: Her har de indført nultolerance 

Pædagogerne i Ungehuset på Vesterbro Ungdomsgård har indført nultolerance over for nedsættende sprogbrug. Også når det ’bare er for sjov’. Det arbejde fortæller afdelingsleder Cecilie Kim Nimb Williams om i en ny bog om normkritisk pædagogik.
Unge i klubtilbud

Pædagogerne i Ungehuset på Vesterbro Ungdomsgård har taget kampen op mod nedsættende sprogbrug blandt de unge i klubben. Det er ord som for eksempel ’perker’, ’neger’, ’bøsserøv’ og ’svans’, som pædagogerne har indført nultolerance overfor. 

”Vi bliver tit mødt med, at det ’bare er for sjov’. Men vi har fået en fælles forståelse af, at hvis vi ikke gør noget og bare lader det passere, giver vi det lov til at gro. Vi voksne skal italesætte, at det ikke er noget, vi gør her – men også hvorfor ikke,” fortæller afdelingsleder i Ungehuset på Vesterbro Ungdomsgård Cecilie Kim Nimb Williams til Børn&Unge.

Dræber den gode stemning

Cecilie Kim Nimb Williams er medforfatter til en ny bog ’Normkritik i pædagogisk praksis’, som netop er udkommet på Hans Reitzels Forlag. Her beskriver hun de normkritiske tiltag, som pædagogerne lige nu arbejder intenst med. Det er udfordrende, fortæller hun.

”Det svære ved at arbejde normkritisk er, at vi skal dræbe den gode stemning nogle gange. Sige højt, når noget ikke er i orden. Udfordringen er, hvordan vi gør det mest konstruktivt. Det handler om relationen til den unge, om man bliver den voksne, der skælder ud og irettesætter, eller en, der kan guide i en bedre retning,” siger hun.

Læs også: Guide til normkritisk evaluering: Sådan kan I komme i gang

Ord skaber betydning

Pædagogerne gør meget ud af at forklare de unge, at ord skaber værdi og betydning for dem, de rammer. Det er de unge ikke altid så bevidste om, men det bliver de ret hurtigt, fortæller Cecilie Kim Nimb Williams. 

”Det vigtigste er, at man som voksen tager ansvar for situationen og siger, at det sprog ingen gang på jorden har hos os. De unge skal blive bevidste om, hvad sproget gør ved andre mennesker. At der er en arena hos os, hvor der er nultolerance i forhold til nedsættende skældsord. Det er den kamp vi tager op nu for at gøre flere arenaer trygge for flere unge mennesker.”

Succeskriteriet er, at ingen får lov at bruge de nedsættende skældsord i klubben længere. 

”Der bliver sagt fra – og det vigtige er, at det ikke er den unge, der bliver ramt, som skal sige fra. Det er et voksenansvar at skabe de trygge rammer.”
 

Ny bog om normkritik i praksis

  • Afdelingsleder i Ungehuset Cecilie Kim Nimb Williams beskriver Ungehusets arbejde med normkritiske perspektiver blandt andet i arbejdet med de unges sprog i en ny antologi ’Normkritik i pædagogisk praksis’, som netop er udkommet på Hans Reitzels Forlag.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.