Skal du have seniorfridage? Så er det nu, du skal vælge

Seniordagene er lagt om til en økonomisk bonus i stedet. Vil du hellere have fridagene, så er det nu, du skal vælge, hvis du er kommunalt ansat pædagog.
Barn kigger på mønter
Seniorbonussen kommer af sig selv, men hvis du hellere vil have seniorfridage, så skal du vælge det nu.

Vil du have pengene? Eller vil du hellere have fri? Har du allerede rundet 58 år, eller gør du det inden udgangen af 2025, så er det nu, du skal tage stilling til det spørgsmål.

En del af prisen for at give pædagogerne et ekstraordinært lønløft på 1.800 kroner om måneden brutto gennem en trepart blev nemlig, at seniordagene fra årsskiftet udmøntes som en kontant bonus i stedet. 

Men her 1. oktober skal du, hvis du har udsigt til en seniorbonus, tage stilling til, om du vil have penge eller fri.

Vælger du friheden, vil du have 5 fridage i 2025.

Bonus kommer først i 2026

Vælger du pengene, bliver de udbetalt med januarlønnen i 2026, da bonus skal beregnes af hele din indtægt i 2025. I alt vil din kontante bonus udgøre 2,35 procent af din årsløn. Hvis du tjener i nærheden af gennemsnitslønnen for fuldtidsarbejdende pædagoger, som ligger på omkring 430.000 kroner om året uden pension og særlig feriegodtgørelse, så svarer det til en bonus på 10.000 kroner før skat (alle tal er pænt afrundet).

Det er op til din egen kommune, hvordan du skal vælge, hvis du vil have fridage i stedet for kontant bonus. Er du i tvivl, så spørg din leder eller din tillidsrepræsentant. 

Hvis du intet foretager dig, har du automatisk valgt bonus. Du skal hvert år aktivt vælge seniorfridagene, hvis du vil have fri i stedet for bonus.

Bonus gælder ikke ledere

Og bemærk, seniorbonus gælder kun pædagoger, der har fået lønstigning via trepartsmidlerne i år. Så lederne og de ikke-uddannede på pædagogoverenskomsten er ikke omfattet af seniorbonus, men de har fortsat ret til seniordage fra det år, de fylder 58.

Er du ansat på privat overenskomst er du heller ikke omfattet af de nye regler om seniorbonus.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.