Sådan støtter I børn visuelt

Struktur, forudsigelighed og genkendelighed gør børns hverdag lettere. Her får I psykolog Signe Badens bud på, hvordan I går til opgaven med timetimer, piktogrammer og skemaer. Det har hun skrevet en bog om.
Hvad er visuel støtte?
Visuel støtte kan være tegninger, piktogrammer, skemaer og dagsordener, som gør det tydeligt for børnene, hvad de skal i en given situation.
Derfor er visuel støtte godt
Jo mere konkret den ydre struktur er, desto lettere får børn ved at huske, hvad de skal. Det giver mere overskud til alt det, de skal i vuggestuen, børnehaven eller skolen.
Begynd i børnehaven
I børnehavealderen begynder børn at forstå både visuelle budskaber og begrebet tid, og de kan derfor skelne mellem, hvad de skal lave nu og senere. I vuggestuen kan I bruge konkrete materialer som en gaffel eller en ble til at vise børnene, at de skal henholdsvis spise og på toilettet/skiftes.
Visuel støtte letter overgange
Det tager tid for børn at finde ud af, hvad de skal i en ny aktivitet. Ved at gøre det visuelt og forudsigeligt, hvad der venter, bliver følelsen af opbrud mindre. Især når børnene skal skifte fra en sjov leg til at spise.
Visuel støtte kan skabe ro
Visuel støtte egner sig også til konfliktfyldte og urolige situationer, hvor I vil have, at det foregår på en anden måde. Det kan være i garderoben, under spisepausen og på ture.
Begynd i det små
Mange pædagoger arbejder med visuel støtte, men hvis I skal i gang, er det en god idé at begynde i det små. For eksempel hvis jeres samling er præget af uro, fordi børnene ikke ved, hvor længe de skal blive siddende, eller hvem der skal vælge sang. I kan gøre samlingen overskuelig med piktogrammer. I stedet for at sige: ’I skal blive siddende – det varer kun lidt til,’ kan I sige: ’Nu er der kun de her to ting tilbage.’
Et piktogram skal tydes
Når børn er vant til visuel støtte, er det nemmere at implementere nye piktogrammer. Men i begyndelsen tager det tid, for børnene skal lære, hvad et piktogram betyder: Viser et billede af en rutsjebane, at de skal ud at rutsje, at de skal på legepladsen, eller at de skal købe en ny rutsjebane? Og handler det om mig, når madkassen på piktogrammet er gul, og min er blå? Et billede kan aflæses på mange måder. Derfor kræver det lidt at komme i gang.
Vær rollemodeller
I skal bruge den visuelle støtte konsekvent. Derfor skal I være enige om at bruge støtten, for ellers bliver børnene forvirrede. Samtidig italesætter I den med engagement: ’Vi ser lige på piktogramtavlen, hvad der skal ske’. Så lærer børnene, at de selv kan se på tavlen.
Husk at evaluere
En evaluering kan være: Har du også lagt mærke til, at det virker supergodt med visuel støtte?’ ’Ja, lad os blive ved med det’. Eller I kan tage en snak efter tre uger: ’Har det den ønskede effekt? Hvad fungerer? Hvad bør ændres?’
Visuel støtte gavner jer selv
Visuel støtte er ikke endnu en opgave i en travl hverdag, men en hjælp til selvhjælp. I stedet for at høre jer selv sige ’ti nu stille’, ’hold nu op’ og ’sæt jer ned’, kan I pege på piktogrammerne. Når børn kan se, hvad de skal, bliver de mere selvhjulpne.
Læs mere
Som psykolog i PPR i Syddjurs Kommune anbefaler Signe Søndergaard Baden tit pædagoger at anvende visuel støtte, når der er megen uro, eller hvis mange børn har det svært. Hun har manglet inspirationsmateriale at henvise til og har derfor skrevet en bog med konkrete bud på visuel støtte i børnehave, indskoling og mellemtrin.
’Visuel Støtte til alle børn – en praktisk guide’ af Signe Søndergaard Baden
Forlaget Dafolo, 126 sider, 275 kroner.