Nye regler: Corona-isolerede kan komme hurtigere tilbage i institutioner og skoler
Fremover kan pædagoger og andre, som er smittet med coronavirus, komme hurtigere tilbage på job, hvis de føler sig raske.
Sundhedsstyrelsen forkorter nemlig den anbefalede periode for selvisolation fra syv til fire dage for coronasmittede personer.
Samtidig sløjfes anbefalingen om, at man skal være symptomfri i 48 timer, før man vender tilbage på job.
De nye anbefalinger lægger i stedet op til, at man kan afslutte sin isolation, hvis man enten er symptomfri eller kun har lette symptomer.
Lempelserne kommer i en tid, hvor både daginstitutioner, skoler og fritidsinstitutioner flere steder er hårdt ramt af coronafravær. Næsten hver sjette ansatte i en daginstitution har været smittet med COVID-19 inden for de seneste to uger.
Og ser man på den seneste uge alene, er 7250 ansatte i daginstitutioner og næsten 1500 ansatte i SFO’er og klubber blevet smittet. De nye anbefalinger vil medføre, at nogle af dem hurtigere vil kunne afbryde deres isolation og vende tilbage på jobbet.
Åbner for både børn og voksne med COVID-19 i hjemmet
Sundhedsstyrelsen har også fjernet anbefalingen om, at nære kontakter – altså personer med coronasmitte i husstanden – bør isolere sig.
Pædagoger, som har smitte i hjemmet, kan altså komme på job som normalt, hvis ellers de er symptomfrie.
Ændringen betyder også, at børn med COVID-19 i husstanden frit kan komme i daginstitution og skole, hvis de ikke har sygdomssymptomer.
Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen stadig, at personer med coronasmitte i husstanden bliver antigen- eller PCR-testet tre døgn efter at den smittede person fik foretaget sin positive test
SST: Vores ændringer vil få smitten til at stige
De nye anbefalinger kan give en vigtig hjælp til de institutioner, som i øjeblikket kæmper akut med at få vagtplanerne til at hænge sammen.
Til gengæld forventer Sundhedsstyrelsen, at lempelserne samtidig vil føre til en øget smittespredning i samfundet.
SST understreger i den forbindelse, at de ændrede anbefalinger på trods af forventningen om stigende smitte er sundhedsmæssigt forsvarlige.
BUPL: Kommuner skal fortsat være klar med nødbremsen
I BUPL forventer næstformand Birgitte Conradsen ikke, at de lempede regler for isolation vil lette det voldsomme pres på daginstitutioner, fritidsinstitutioner og skoler.
”Selvfølgelig vil nogle pædagoger kunne vende hurtigere tilbage til jobbet efter corona-smitte. Men det ændrer jo ikke ved, at smitten stadig er tårnhøj, og at mange rent faktisk er syge med symptomer og ikke kan arbejde. Reglerne betyder jo også, at der vil komme flere børn i daginstitution, selv om der er smitte i hjemmet,” siger hun.
Derfor opfordrer BUPL fortsat til, at kommunerne bruger muligheden for at fravige pasningsgarantien og reducere i åbningstiden og antallet af børn, når sygefraværet hos det faste personale er så højt, at man ikke kan give børnene et trygt og forsvarligt tilbud med pædagoger, de kender.
Læs Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om selvisolation her.