Ny pris til pædagoger: Derfor hylder Politiken pædagogisk arbejde

Dagbladet Politiken har oprettet en pædagogpris, som anerkender og sætter fokus på det pædagogiske arbejde. Prisen kan vindes af enkelte pædagoger såvel som teams og institutioner. Bliv klogere på prisen her, hvor Politikens uddannelsesredaktør, Jacob Fuglsang, svarer på fem spørgsmål om prisen.

Hvorfor opretter I prisen nu?

Vi har talt om det længe. Vi har som medie på Politiken arbejdet meget med diskussionen om pædagogers arbejdsforhold, også længe før de store demonstrationer var en realitet. Vi har derfor haft fokus på pædagogområdet i mange år. At det så bliver lige nu er et udtryk for, at der endelig var nogle mennesker, der ville være med til at facilitere det. Vi kan ikke gøre det som medie alene. Derfor går vi ud med prisen nu.

I har haft undervisningsprisen i mange år – hvorfor er det først blevet pædagogernes tur nu?

Med undervisningsprisen er det undervisningen, vi sætter fokus på, men pædagoger kan også sagtens vinde den. Med den nye pris er det det pædagogfaglige arbejde, der fokuseres på. Da vi startede undervisningsprisen i 2013, der havde flere folketingspolitikere og KL kørt en kampagne, der mistænkeliggjorde lærernes arbejde i skolen. Der mente vi, at der var en stor opgave i at anerkende det arbejde, der foregik i udskolingen og anerkende det faglige arbejde. Men fra dag et har vi talt om, at vi burde have en pris til det pædagogiske arbejde også.

Hvad er formålet med prisen?

Vi håber på, at det er et lille bidrag til at få skabt anerkendelse og respekt til det pædagogfaglige arbejde. Og så er der det publicistiske projekt, som er via journalistikken at sætte fokus på noget, der kan inspirere andre. Vi har skruet ned for konkurrencedelen af prisen. Vi kan ikke kåre Danmarks bedste pædagog, det er en illusion og er ikke et begreb, der giver mening for mig. Men med prisen kan vi fokusere på nogen, der kan inspirere og lære andre noget og sætte en diskussion i gang om, hvad god pædagogfaglighed er. Der har manglet grundlæggende respekt for pædagogernes arbejde, og det udtrykker sig i deres løn, arbejdsforhold og uddannelse. Timingen på den måde er også god, fordi der er fokus på pædagoguddannelsen, og evalueringen er sat i gang.

Kan en hel institution vinde prisen?

Ja. Det kan sagtens være, at vi giver prisen til et team af medarbejdere eller personalet på en hel institution. Det er jo en holdindsats på arbejdet at få skabt en god og didaktisk spændende hverdag for vores børn.

Hvem kan indstille til prisen?

Alle kan indstille en pædagog eller en hel institution - både forældre, kolleger og ledere. Så det sidste jeg har at sige er: Indstil, indstil, indstil. Om de så vinder eller ej. Det er så meget værd at skrive nogle anerkendende ord til den specifikke pædagog eller institution i stedet for at give en flaske rødvin til jul for eksempel. Det er selvfølgelig også fint, men der er noget vigtigt i at vise, at man anerkender fagligheden og har sat ord på, hvilken forskel jeg synes, du gør for mit barn eller for arbejdspladsen.

Om prisen

  • Alle kan indstille – og den kan i udgangspunktet tildeles alt pædagogisk personale og inden for alle pædagogiske områder.
  • Du indstiller din kandidat her. Her kan du også se, hvilke pædagoger, der ellers er indstillet til prisen. Der er deadline for indstillinger torsdag den 8. oktober ved midnat.
  • Kåringen finder sted ved en stor fest den 17. november.
  • Prisen er sponseret af Velfærds- og forskningsfonden for pædagoger.
  • Den gives til pædagogiske personale, stuer, institutioner eller konkrete pædagogiske initiativer og indsatser, som har gjort en særlig pædagogiske indsats.
  • Der vil være en første-, anden og tredjepris. Vinderne (75.000 kroner) udpeges af et panel.
  • Panelet består af en menig pædagog, en menig forælder og diverse fagpersoner (bl.a. Andreas Rasch og Charlotte Ringsmose).
  • Panelet kan ikke indstille – ”kun” vælge mellem de indstillede.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.