Lederens skyggesider: Vi skal turde tale åbent om vores lederskam

Vi skal droppe høfligheden og være åbne om det, vi skammer os over som ledere. Det mener Elsebeth Hauge, der er ledelsesrådgiver og forfatter til en bog om lederskam.

Der er noget, vi ikke taler om i ledelse. Noget, der kunne gøre os mere åbne og modige som ledere. Give os personlig styrke, men også skabe stærke, dynamiske og velfungerende ledergrupper. Dette ’noget’ er skammen.

Sådan indleder Elsebeth Hauge bogen ’Lederskam – skamfulde fortællinger fra ledere og topchefer i Danmark’, som bygger på interview med 25 ledere. De fortæller åbent om skamfyldte handlinger, tanker, oplevelser og skammen over at være utilstrækkelig som leder.

Med baggrund som leder i både den offentlige og private sektor kender hun til processer, magtkampe og korridorsnakke blandt ledere.
I dag er hun selvstændig ledelsesrådgiver og optaget af at skabe handlekraft i ledergrupper netop ved at få øje på den frygt, skam, fejl, tvivl og de personlige utilstrækkeligheder, som alle ledere har.

Der blev helt stille i salen

Skam er noget, vi alle kender. Derfor blev Elsebeth Hauge ikke overrasket over, at salen var fuldstændig stille, da hun for få måneder siden holdt foredrag om lederskam for 50 dagtilbudsledere.

”I pausen kom arrangørerne til mig, fordi de var bekymrede. Lederne plejer ikke at være så tavse. Så efter pausen spurgte jeg, hvad tavsheden handlede om? Og så sagde en: ’Jamen, vi er vant til at tale om ledelse som noget udenfor os selv. Som noget, vi gør. Altså det at lave vagtplaner, holde MUS-samtaler og tage forældresnakke’,” fortæller Elsebeth Hauge.

Ligesom i de fleste andre ledergrupper oplever hun, at samtalerne i dagtilbudsledernes netværk og lederteams ofte er praktiske, uden fokus på de svære følelser og den påvirkning, som lederen har på andre mennesker.

”Jeg har stadig til gode at finde de steder, hvor ledergrupper taler ærligt om, hvordan de har det som ledere. Om at alt det, lederne er flove over, ofte gemmes væk. Vi træder overhovedet ikke ind i hinandens ledelsesrum og hjælper hinanden med at udvikle ledelse. Det er et problem,” konstaterer hun.

Lederne er ensomme

Men hvorfor skal ledere tale om skam?

”8 ud af 10 ledere føler sig ensomme på jobbet. Det er paradoksalt, for som leder er man jo ombejlet på jobbet, hvor der altid er møder, mails og medarbejdere, der vil have fat i en. Noget tyder på, at ensomheden kunne handle om, at en del af ens personlighed ikke er velkommen,” konstaterer Elsebeth Hauge.

Forklaringen ligger formentlig et sted mellem idealet om den perfekte leder og en sejlivet høflighedskultur.

”Vi har jo læst alle bøgerne om, hvad den rigtige leder er og gør. Vi skal være åbne og nærværende og direkte og retningssættende og loyale og fagligt dygtige og effektive og kompetente og kommunikerende og handlekraftige,” remser hun op.

”Men som leder er man også krævende, utydelig, egoistisk, nedladende, uretfærdig, svag, inkompetent og hensynsløs. Ikke hver dag, men der er helt sikkert situationer, hvor medarbejderne vil sige, at de egenskaber træder frem hos lederne,” siger Elsebeth Hauge og supplerer:

”Det er paradoksalt, at ledere forventes at være autentiske, samtidig med at der er et så snævert idealbillede af, hvordan ledere må være,” siger hun.

Ledelsen har også skyggesider

I sit arbejde som ledelsesrådgiver oplever Elsebeth Hauge mange ledere, der har svært ved at acceptere ledelsens skyggesider.

”Men vi skal dele mere, så vi ikke står med følelsen af utilstrækkelighed og følelsen af, at vi er de eneste i verden, der har det på den måde,” opfordrer hun.

Derfor spurgte Elsebeth Hauge de 50 dagtilbudsledere, hvornår de føler sig utilstrækkelige – et ord, hun brugte, fordi det for de fleste er mere tåleligt end ordet skam.

”Jeg fik over 150 udsagn, blandt andet: Når jeg undlader at konfrontere medarbejdere, der ikke løfter deres opgaver. Når en medarbejder melder sig syg, og jeg viser tydelig irritation. Når jeg bilder min egen leder ind, at det går godt. Når jeg er i fokus ved forældremøder og ikke formår at være inspirerende og rolig. Og når jeg skal være på kontoret og på gulvet samtidig. Eller når jeg lukker øjnene, når nogle udviser synlige stresstegn, fordi jeg skal have vagtplanen til at gå op.”

Fortæl de andre ledere om det svære

Derefter bad Elsebeth Hauge dagtilbudslederne om at sige det svære højt. De skulle gå rundt mellem hinanden og fortælle om noget, de skammer sig over, eller hvornår de føler sig utilstrækkelige.

”Det handler om at øve sig i at tage ordene i sin mund og høre andre sige noget, der også er skamfuldt, og så opdage, at det slet ikke har samme frygtelige klang, som det har inde i ens eget hoved, hvor man frygter at blive set skævt til og udstødt,” siger hun.

”De gjorde det, og de syntes, det var fedt,” nærmest jubler hun og kalder det en gave til andre mennesker at dele sin skam.

Du skal fyre din coach

For lederne var det en øjenåbner at dele deres tanker, og det var virkningsfuldt for dem at opdage, at de andre sidder med den samme følelse af utilstrækkelighed, fortæller Elsebeth Hauge og uddyber, hvorfor det også er en gave for ledelsesudviklingen at gå på opdagelse i hinandens ledelse og spørge: Hvad gør du, når du har medarbejdere, der melder sig syge hver mandag? Hvordan holder du de svære samtaler? Hvordan leder du opad mod din leder?

”Det føles næsten helt tabubelagt, når vi derefter spørger: Hvordan har du det så egentlig, når du leder? Altså hvordan har du det, når du sidder i de svære samtaler og føler dig utilstrækkelig eller ikke får sagt det, du egentlig skulle sige? Hvordan har du det, når din leder tryner dig? Eller hvordan har du det, når din dygtigste medarbejder har sagt op, og du ikke aner, hvordan du skal få vagtplanen til at gå op? Det er de spørgsmål, vi slet ikke stiller hinanden,” slår hun fast.

”Vi skal turde tale mere om det svære ved ledelse, så vi kan komme ensomheden til livs. Vi skal etablere et tillidsrum med livliner, som lederne kan ringe til og sige, at det er svært lige nu. Man skal fyre sin coach og snakke med sin kollega i stedet for.”

Om Elsebeth Hauge

  • Selvstændig ledelsesrådgiver
  • Tidligere kontorchef i Undervisningsministeriet, analysechef i Aarhus Kommune og har drevet internationale forandringsprocesser i Vestas
  • Uddannet cand.merc. og certificeret coach med supplerende uddannelser i psykologi samt kurser i skyggeledelse, kreativitet og gruppepsykologi
  • Forfatter til bogen ’Lederskam – skamfulde fortællinger fra ledere og topchefer i Danmark’. Her har 25 danske ledere fortalt deres historie om lederskam. De fortæller om de handlinger, tanker, adfærd og fordomme, som de skammer sig mest over i deres ledelse, og som de ikke har fortalt til andre.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.