Leder er vild med nyt forskningsunivers: Vi bliver alle dygtigere  

BUPL's forskningsunivers giver adgang til hundredvis af artikler og podcast om alt fra musik og kreativitet til evalueringskultur. Brug universet til at styrke jeres praksis og del interessant forskning med kollegerne, opfordrer begejstret leder.
Illustration til forskningsunivers
BUPL's nye forskningsunivers er opdelt efter 25 forskellige temaer, der spænder bredt. Blandt temaerne er eksempelvis overgange i dagtilbud og skole, sprogudvikling, digital dannelse og forældresamarbejde

Er du på udkig efter forskning i emner som børneperspektiver, leg, natur og udeliv, kan du med fordel besøge BUPL’s nye omfattende forskningsunivers.

Det gælder også, hvis du vil vide, hvad forskningen siger om forældresamarbejde eller pædagogisk læringsmiljø – eller et af de mange andre i alt 25 temaer i forskningsuniverset. 

Hvert tema rummer stribevis af artikler, podcast og guider, der kan give dig og dine medarbejdere ny viden og inspiration.

Og som leder kan du sætte indhold fra forskningsuniverset i spil, når du og personalegruppen vil udvikle og undersøge jeres pædagogiske praksis.

Forskning er et spejl for vores praksis

En af de pædagogfaglige ledere, som bruger BUPL's forskningsstof til netop at udvikle og undersøge den pædagogiske praksis, er Rikke Munck Petersen fra Bondebyens Børnehave i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Hun ser forskningsuniverset som en god håndsrækning til lederne – og til hele professionen.

”Vi har brug for forskning, som gør os klogere, og som vi kan spejle os selv og vores praksis i. Jeg er ret opsøgende efter forskning, der kan hjælpe os til at skabe den gode pædagogiske kvalitet hele vejen rundt. Hos os er hele huset er optaget af ny viden, som vi drøfter og deler med hinanden. Og her kan vi jo bruge forskningsuniverset,” siger hun.

Værdifuldt udgangspunkt for faglige diskussioner

Som leder tager Rikke Munck Petersen ofte forskningslitteratur eller -artikler med til personalemøderne. Det giver et godt udgangspunkt for at drøfte, planlægge og evaluere det pædagogiske arbejde.

”På vores møder går vi i dialog med forskningen. Hvis vi for eksempel har læst om forskning i leg, oversætter vi det til vores virkelighed: Hvad hæfter vi os ved? Hvordan ser det ud hos os? Hvad kunne vi trække med ind i vores praksis. Og hvis vi gør det, hvordan kan vi så bagefter se, at vi er lykkedes med det, som vi ville? ” forklarer hun. 

For Rikke Munck Petersen er det både vigtigt at få ny viden og at forholde sig reflekteret til den viden, man allerede bygger sin praksis på.

Hun kommer med et eksempel:

”Ressourcesyn på børn er meget vigtigt for os. Her kan vi genbesøge, hvad der ligger i begrebet, og hvordan vi forstår det. På den måde kan vi være sikre på, at vi taler om det samme og få øje på, hvornår vi har et ressourcesyn på børnene, og hvornår vi måske ikke har.”

Foto af daginstitutionsleder Rikke Munck Petersen
Leder Rikke Munck Petersen mener, at forskningsuniverset er en god faglig håndsrækning til lederne og hele pædagogprofessionen.

Inspiration om alt fra udeliv til specialpædagogik og tværfaglighed

I forskningsuniverset finder Rikke Munck Petersen podcast og artikler, der kunne være gode at bruge både på møder og i samarbejdet med blandt andre faglige fyrtårne og andre pædagoger med særlige funktioner.

For eksempel om natur og udeliv, for børnehaven har i 2024 fokus på at styrke det pædagogiske læringsmiljø på udearealerne. 

Bondebyens Børnehave rummer to ressourcegrupper for børn med særlige behov foruden fire almene stuer. To af de almene stuer har i alt tre inklusionspladser til børn med støtte i et større børnefællesskab. Derfor er temaerne om specialpædagogik og tværfagligt samarbejde i høj grad vigtige, fortæller hun.

Deler  med lederkolleger og forvaltning

Også temaerne om pædagogers historie og tradition, pædagogfaglig ledelse og pædagogers arbejdsmiljø vækker begejstring hos Rikke Munck Petersen.

For hende er det helt naturligt at dele podcast og artikler med sit netværk uden for daginstitutionen. Det kan være lederkolleger i og uden for kommunen eller tværfaglige samarbejdspartnere. 

”Når vi deler viden, bliver vi alle sammen dygtigere til vores arbejde med børnene,” siger hun.

Du kan besøge forskningsuniverset på bupl.dk/forskning

Sådan fungerer BUPL's forskningsunivers

BUPL's forskningsunivers består af 25 temasider med praksisnær forskning om alt fra alsidig udvikling og dannelse til fritidspædagogik og kvalitet i daginstitutioner. 

Det rummer flere hundrede artikler, podcast, guider, forskningsprojekter og -rapporter.

Du kan finde forskning fra blandt andre Anja Stanek, Line Togsverd, No Emil Kampmann, Noemi Katznelson, Svend Brinkmann, Thomas Gitz-Johansen – og mange flere.

En stor del af forskningen er finansieret gennem BUPL’s forskningspulje, der siden 2006 har støttet forskning af værdi for den pædagogiske profession.

Besøg forskningsuniverset på bupl.dk/forskning

Tips: Sådan kan du bruge forskningsuniverset som leder

  • Læs og lyt dig til ny viden – og del og diskuter relevante artikler og podcast med personalegruppen, lederkolleger og andre i dit netværk, fx samarbejdspartnere i PPR, på naboskoler eller -institutioner eller i forvaltningen.
  • Forskningen kan være et bidrag til at undersøge og udvikle jeres praksis om alt fra inklusion, mangfoldighed og ligestilling til pædagogfaglighed og sproglig udvikling.
  • Brug forskningsuniverset på personalemøder, i mindre grupper og i det daglige samarbejde, når I står over for et projekt, en indsats eller en udfordring.
  • Gå målrettet efter temaer, der er relevante hos jer – enten for hele personalegruppen eller for pædagoger, der har særlige ansvarsområder, f.eks. sprog eller inklusion.
  • Husk som leder at sikre, at det pædagogiske personale har tid til at læse/lytte og reflektere over materialet, hvis det skal sættes i spil på møder og i praksis.
  • Brug også temaet om pædagogfaglig ledelse, hvor du møder forskere som Helle Hein, Lene Tanggaard, Lotte Lüscher, Klaus Majgaard og mange flere.

Kilde: BUPL.dk og Rikke Munck Petersen, leder af Bondebyens Børnehave, Lyngby Taarbæk Kommune. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.