Kommuner tegner rosenrødt billede af deres egne daginstitutioners kvalitet

Der er en række problemer med kommunernes måde at føre tilsyn med dagtilbud på, viser en ny gennemgang af tilsynsrapporter. Tænketanken DEA advarer om et skævvredet billede, som kan skade kvaliteten yderligere, mens BUPL opfordrer kommunerne til at have særligt fokus.
hver anden daginstitutionspædagog oplever, at et stigende antal børn ikke trives
En række kommuner vurderer kvaliteten af deres egne daginstitutioner meget anderledes end i de nationale kvalitetsundersøgelser, viser ny rapport.

Kvaliteten af dagtilbud i en række kommuner er ’god’. I hvert fald, når det er kommunerne selv, der vurderer kvaliteten.

I Frederikssund Kommune er den gennemsnitlige kvalitet i daginstitutionerne endda ’fremragende’. Kun i en enkelt kommune, Viborg, er kvaliteten nede på ’tilstrækkelig’, viser en ny gennemgang af kommunale tilsynsrapporter, som tænketanken DEA står bag.

Anderledes så det ud i den nationale kvalitetsundersøgelse af det pædagogiske læringsmiljø for børn i alderen 0-2 år, som i 2023 slog fast, at størstedelen af dagtilbud befinder sig i kategorierne ’utilstrækkelig’ og ’tilstrækkelig’.

Læs også: Undersøgelse: Store udsving i kvaliteten i vuggestuer

Bemærkelsesværdig forskel

I 12 kommuners egne tilsynsrapporter er det værktøjet KIDS, der bliver brugt til at måle den pædagogiske kvalitet. Det er det samme værktøj, som ligger til grund for vurderingen i de nationale kvalitetsundersøgelser.

Forskellen på kommunernes egne tilsynsrapporter og de nationale kvalitetsundersøgelser er bemærkelsesværdig, mener Tobias Høygaard Lindeberg, underdirektør i DEA, som vurderer, at det kan have flere konsekvenser:

”Det kan give de forældre, som bruger tilsynsrapporterne til at vælge daginstitution til deres børn, et billede af, at kvaliteten i dagtilbuddet er bedre, end den er. Det kan også være et problem på politisk niveau, hvis kommunalbestyrelsen på baggrund af tilsynsrapporterne får indtryk af, at det ikke står helt så slemt til med den pædagogiske kvalitet, som de nationale undersøgelser viser.”

Risikerer at give skævt prioriteringsgrundlag

Det rosenrøde billede i kommunernes egne tilsynsrapporter kan også få betydning for, hvordan dagtilbudsområdet bliver prioriteret politisk, tilføjer Tobias Høygaard Lindeberg, som sammenligner med et andet område, kommunerne har ansvar for, nemlig folkeskolen.

”På skoleområdet får kommunerne stillet mange målepunkter til rådighed. Kvaliteten bliver målt gennem eksamener, karakterer, nationale tests og trivselsmålinger. På dagtilbudsområdet er der langt færre kilder at vurdere kvaliteten ud fra, og hvis en af de kilder giver et alt for positivt billede af kvaliteten, så får politikerne et skævt grundlag, når de skal prioritere fordelingen af ressourcer,” siger Tobias Høygaard Lindeberg.

BUPL: Kommunerne bør fokusere på fagligheden

Også Elisa Rimpler, formand i BUPL, finder det problematisk, at kommunerne overvurderer kvaliteten i forhold til de nationale kvalitetsundersøgelser.

“Det kommer desværre ikke som nogen overraskelse, men det er top-frustrerende at kommunerne bruger en masse ressourcer på at male skønmalerier, der er med til at fastholde status quo,” siger Elisa Rimpler. Hun opfordrer kommunerne til i stedet at lægge kræfterne i dét, der gør en forskel.

”Vi ved jo, hvad der skal til for at skabe kvalitet. Det handler om gode rammer med ordentlige normeringer, høj pædagogandel, tid til faglighed og et arbejdsmiljø, man kan holde til. Dét bør være kommunernes fokus. Ikke at måle og veje.”

Store forskelle fra kommune til kommune

Det er den enkelte kommune, der har ansvaret for at føre tilsyn med kvaliteten i daginstitutioner, og lovkravene til kommunale tilsyn blev skærpet i forbindelse med aftalen om minimumsnormeringer fra 2020.

Det har betydet, at kommunerne siden 2022 har skullet leve op til nye bestemmelser om blandt andet sikring af uvildighed og offentliggørelse af tilsynsrapporter.

DEA’s undersøgelse bygger på flere end 5.000 tilsynsrapporter. På baggrund af gennemgangen konkluderer DEA, at der er stor forskel fra kommune til kommune på, hvordan tilsynsrapporterne er udformet.

En række kommuner benytter sig af KIDS til at måle den pædagogiske kvalitet, mens andre skriver lange og udførlige rapporter. Andre tilsynsrapporter igen består blot af en enkelt sætning: ’Tilsynet er gennemført uden anmærkninger’.

”Som loven er udformet, er der et betydeligt kommunalt råderum i forhold til at tilrettelægge tilsyn. I DEA har vi ikke forholdt os til, om den ene måde er bedre end andre. Men det er klart, at det har betydning for de informationer, du har til rådighed som forælder til et barn i dagtilbud,” siger Tobias Høygaard Lindeberg.

Få Børn&Unge som app

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.