Kan du heller ikke komme på arbejde på grund af sneen? Sådan er reglerne

Snevejret har gjort det umuligt for mange at komme på arbejde. Kan du ikke komme på arbejde på grund af vejret, så er det ikke arbejdsgiverens ansvar.
En rød personbil sidder fast i sneen
Nogle gange gør vejret det bare umuligt at komme på arbejde. Men du skal stadig forsøge at komme frem. Og du skal hurtigst muligt kontakte din leder, hvis du må opgive at møde op.

Snevejret har lammet store dele af Danmark, og så kan det bare være umuligt at komme på arbejde. Kan du ikke møde på arbejde på grund af vejret, så må du selv betale for dit fravær med ferie, afspadsering eller egenbetalt frihed.

Det har mange pædagoger fået at vide det seneste døgn, fortæller Dorthe Storm, medlemsrådgiver i BUPL Fyn, Øst- og Sydjylland.

”Vi har en del bekymrede pædagoger, der ringer, fordi de ikke kan komme frem til deres arbejdsplads og passe deres arbejde. ’Min leder siger, jeg skal bruge egen frihed på det. Er det mon rigtigt? spørger de. Og det er det jo som udgangspunkt. Man kan ikke miste sit job, hvis sneen gør, at man ikke kan møde på arbejde, men man skal bruge egen frihed. Det er jo ikke kun pædagoger, det gælder for. Det gælder for mange faggrupper,” fortæller Dorthe Storm.

Man skal forsøge at komme frem

At politiet fraråder al unødig udkørsel, betyder ikke, at man kan holde fri for arbejde uden selv at betale for det.

”Det er op til en selv at vurdere, om det er nødvendigt at køre ud. Man skal gøre alt, hvad man kan for at komme frem, men hvis man vurderer, at det ikke er forsvarligt at køre ud, eller man må vende om, eller man sidder fast i sneen og ikke kan møde på arbejde - så kan man altså ikke miste sit job,” siger Dorthe Storm.

Sådan er reglerne

Kan jeg blive hjemme på grund af sneen?

Ja, det kan du godt. Men du skal forsøge at komme på arbejde. Og du skal orientere din leder, hvis du må opgive at komme frem. Du skal også sammen med din leder aftale, hvordan dit fravær registreres. 

 

Får jeg løn, hvis jeg ikke kan komme på arbejde på grund af sneen?

Nej. Du må selv betale for dit fravær. Du kan for eksempel aftale at bruge ferie eller afspadsering. En faglig voldgift har fastslået, at det ikke er arbejdsgiveren, der bærer ansvaret, hvis en medarbejder ikke kan møde på arbejde på grund af vejret.

 

Hvad hvis vejene ikke er ryddet, så jeg ikke kan komme frem?

Det er stadig dit eget ansvar at komme på arbejde. Hvis du ikke kan komme frem, skal du så hurtigt som muligt orientere din leder.

 

Min leder har sagt, at jeg bare skal blive hjemme på grund af sneen. Kan jeg det?

Ja, du kan godt blive hjemme, men derfor er det stadig egenbetalt frihed som udgangspunkt. Du bør nok kontakte din leder igen for at sikre dig, hvordan dit fravær skal registreres.

 

Kilde: BUPL

Selvrisikoen er jo dyrere

Hun fortæller om en pædagog, der ringede og ærgrede sig lidt over, at hun skulle bruge en fridag, fordi hun ikke kunne komme på arbejde:

”Men så havde hendes far sagt til hende: ’Er det ikke bedre, du betaler en fridag, end at du skal betale selvrisikoen på din bil. Den er jo meget dyrere’. Det lyder jo meget fornuftigt,” siger Dorthe Storm. 

Pædagogen, der bor midt på det snedækkede Djursland, men arbejder i Ebeltoft, kontaktede så nogle institutioner i hendes nærområde for at tilbyde sin hjælp.

”De havde så ikke brug for hjælp, for der er ingen på Djursland, der kan komme frem eller tilbage, heller ikke børnene,” fortæller Dorthe Storm.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.