Grøn alderdom: Pædagoger vil have bæredygtige pensionsinvesteringer

Pædagoger vil have deres pensionspenge investeret ansvarligt og bæredygtigt. Men det må ikke give en lavere pension, mener halvdelen af pædagogerne. Pædagogernes pensionskasse leverer både et højt afkast og stor ansvarlighed, siger direktør Sune Schackenfeldt.

Ni ud af ti pædagoger synes, det er vigtigt, at deres pensionspenge bliver brugt til ansvarlige og bæredygtige investeringer. Det viser en helt ny medlemsundersøgelse, som PBU, Pædagogernes Pension, har gennemført blandt 2.522 pædagoger.

Dog er det kun knap halvdelen af de adspurgte, der er indforstået med, at ansvarlige og bæredygtige pensioner også kan medføre en lavere pension.

Ansvarlige investeringer betyder ikke nødvendigvis en lavere pension, påpeger PBU’s administrerende direktør Sune Schackenfeldt:

»Det ene ikke udelukker det andet, og det synes jeg, vi er en ret flot eksponent for. Vi evner at operere med en dobbelt bundlinje, hvor vi både vil have et højt afkast og gøre en forskel i verden,« siger han.

Det høje afkast er i hvert fald en realitet. Jyllands-Posten Finans kunne i juli skrive, at Pædagogernes Pension set over de seneste fire et halvt år er det pensionsselskab, der har givet medlemmerne det bedste afkast. Her er 1.000.000 kroner pr. 1. januar 2016 nu blevet til 1.310.000 kroner. Pensionsgiganter som PFA og Danica har til sammenligning løftet deres afkast til 1.240.000 på den samme tid.

Alle brancher har problemer

Selv om pædagoger efterlyser ansvarlighed, er det ikke let at holde stien helt ren, når pædagogernes pensionsindbetalinger skal investeres, forklarer Sune Schackenfeldt:

»Der er desværre ikke nogen brancher, der ikke har problem med et eller andet. Det kan være med skatter, på det sociale område eller underleverandører, der benytter børnearbejde.«

Pædagogernes Pension var det første pensionsselskab til at lancere en ambitiøs skattepolitik, som skal være med til at begrænse multinationale virksomheders skatteomgåelse, men det er svært kun at investere i virksomheder, der betaler en fair og ansvarlig skat, forklarer Sune Schackenfeldt.

»Rigtigt mange multinationale virksomheder har et problem i forhold til ansvarlig skat, så vi kan desværre ikke lade være med at investere i dem alle sammen, for så ville vores pædagoger få et meget lavere afkast. Men vi gør os umage med at påvirke dem, og det er ikke altid lige populært blandt de store virksomheder,« siger han.

Pædagoger prioriterer børns rettigheder

For pædagoger er børns rettigheder, såsom at bekæmpe børnearbejde, det vigtigste, pensionspengene kan bruges på, når man snakker ansvarlighed. To ud af tre pædagoger har det prioriteret i top tre.

Når PBU investerer, er det for at gøre en reel forskel, forklarer Sune Schackenfeldt.

»Vi vil ikke investere i virksomheder, som ikke aktivt prioriterer at bekæmpe de værste former for børnearbejde, og som ikke følger FN’s verdensmål om helt at afskaffe børnearbejde i 2025,« forklarer Sune Schackenfeldt.

Grønnere investeringer

PBU vil også gerne investere mere i grøn energi. Lige nu er omkring fire milliarder kroner ud af PBU’s samlede pensionskapital på 80 milliarder kroner investeret i grøn energi, men det tal vil stige i de kommende år, lover Sune Schackenfeldt.

Samtidig diskuterer PBU’s bestyrelse også en ny klimapolitik. Men ligesom med skat og børnearbejde er det heller ikke så enkelt at investere grønt, som man skulle tro.

»Vi har rapporter fra professorer, der siger, at hvis man vil gøre en stor forskel på det grønne område, så skal man faktisk investere i de allermest beskidte kinesiske, russiske og indiske kulkraftværker og få dem gjort grønnere. Det vil gøre en kæmpeforskel. For de vil være der i generationer. Så det er en måde at gøre det på. En anden måde er at lade helt være med at investere i kul. Så der diskuterer vi, hvad vores tilgang skal være i sådan nogle problematiske, sorte selskaber. Vi er ikke afklarede endnu,« siger Sune Schackenfeldt.

De vigtigste områder

Her er de områder, som pædagoger prioriterer højest, når deres pensionspenge skal investeres ansvarligt og bæredygtigt:

PBU

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.