Efter massivt pres: Sådan bruger du ferien til at koble helt af

Ferien er en kærkommen lejlighed til at give slip på alle tanker om arbejdet, så både krop og hjerne får den nødvendige restitution. Men det kan være svært at lade mobil og arbejdsmail ligge, ikke mindst for ledere, som er vant til at være på og måske føler sig uundværlige.
Men lukke ned bør du gøre, for det er i mixet mellem aktivitet og hvile, at vi genoplader batterierne og bliver klar til nye opgaver.
”Det er vigtigt at slappe af, også til hverdag, for ellers lader du kun batterierne op, når du sover. Hjernen har også brug for pauser i løbet af dagen, og endnu bedre er det, når både krop og hjerne får en længere restitution i en velfortjent ferie. Restitution gør os stærkere og også bedre til at præstere, og det kan holde stress fra døren,” siger Anja Enggren, der er privatpraktiserende stresscoach og trivselskonsulent.
Vores hjerne er overbelastede
Et af hendes bedste råd til ledere er at lade mobilen og den bærbare blive i tasken.
”Vores hjerner er i den grad overbelastede, ikke mindst fordi vi er online i det meste af vores vågne tid. Mobilen er bygget til at kalde på os med sine lyde, og derfor er det svært at lægge den helt væk, men man kan slå alle notifikationer fra, og man kan aftale med familien, at man kun tjekker beskeder på et bestemt tidspunkt af dagen, og at man ellers laver alt muligt andet i ferien,” siger Anja Enggren.
Hun understreger, at ingen er uundværlige. Heller ikke ledere.
”Ledere kan sætte et autosvar på om, at de er på ferie, og hvem man kan få fat på i stedet. Så kan de holde ferie med god samvittighed.”
Gear ned op til ferien
Det er forskelligt, hvad man har lyst til at lave i de første dage af sin ferie. Nogle foretrækker at tulle rundt derhjemme, mens andre har det bedst med straks at komme ud at opleve en masse.
”Det handler om at lave noget, man bliver glad af. Hvis man er vant til, at kalenderen er plastret til med møder og opgaver, kan det være rart, at ingenting er planlagt, så man kan være impulsiv, mens andre vil i badeland med hele familien eller ud at rejse med det samme. Man må finde ud af, hvad man har det bedst med,” siger Anja Enggren.
Sæt farten ned de sidste arbejdsdage
Men der er altid godt for ledere at bruge de sidste dage inden ferien til at geare ned, så de kan slappe af fra dag ét.
”Sæt farten ned, og lad være med at fylde kalenderen med møder og opgaver, som du lige skal nå. Skab dig i stedet overblik over, hvilke opgaver det er vigtigt, at du når inden ferien, og hvilke der kan vente til bagefter. Hvis du samtidig laver en liste over, hvilke tre opgaver du først skal tage fat på, når du vender tilbage, kan du slippe tankerne om dem i ferien,” opfordrer Anja Enggren.
En prioriteringsliste er også et værktøj, hun anbefaler til hverdagsbrug.
”Ledere bruger meget tid på at tænke på, hvad de skal huske næste dag, men hvis de hver dag laver en prioriteringsliste, inden de går hjem fra arbejde, får de nemmere ved at holde fri, når de har fri.”
Ferie stopper ikke stress
Hvis du har svært ved at finde ro og glæde i ferien, og får du søvnen forstyrret ved tanken om, at du snart skal tilbage til arbejdet, skal der mere til end tre ugers ferie til for at rette op på det.
”Hvis man går på ferie med stresssymptomer, er det er slet ikke nok at slappe af i tre uger, for hverdagen er præcis den samme efter ferien. Derfor bliver man nødt til få ændret sine arbejdsvilkår”, siger Anja Enggren.