Aftale på plads om statens overenskomster: Det får også stor betydning for din løn

Efter en uges hårde forhandlinger landede der endelig et overenskomstforlig på det statslige område. En samlet ramme på 8,8 procent, deraf lønstigninger på 7,4 procent over to år, er resultatet. Den aftale påvirker også pædagogers løn.
Foto af finansminister Nicolai Wammen
Finansminister Nicolai Wammen (S) kunne glæde sig over en aftale på det statslige område med en samlet økonomisk ramme på 8,8 procent, en ramme, som han på et pressemøde kaldte 'økonomisk ansvarlig.'

En samlet økonomisk ramme på 8,8 procent. Det er, hvad de statsansatte kan se frem til i deres nye overenskomst, som kommer til at løbe over de næste to år. Forhandlerne er netop blevet enige om en aftale, og den får også betydning for din løn som pædagog. For den statslige ramme plejer også at blive den ramme, som kommunalt og regionalt ansatte får. BUPL’s formand Elisa Rimpler forventer da også en afsmittende effekt:

”Vi vil gøre alt for, at vi kan få en tilsvarende ramme. Jeg synes, det er fornuftige lønstigninger,” siger hun.

Af den samlede økonomiske ramme på 8,8 procent kommer de 7,4 procent til at gå til generelle lønforbedringer inklusive udmøntning af reguleringsordningen. 

”Aftalen forsøger at imødekomme, at vi har haft stor inflation, for de største lønstigninger kommer det første år,” påpeger Elisa Rimpler.

'Vi er lige i halen på de private lønninger'

Dermed kommer den statslige overenskomst til at ligge under de tocifrede lønstigninger, som har været nævnt som målet for de offentlige overenskomster. Men de statsligt ansattes lønudvikling kommer ikke til at sakke bagud, forklarede de statsansattes hovedforhandler Rita Bundgaard på et pressemøde søndag eftermiddag;

”Det, der er vigtigt for os, er, at vi hele tiden følger den private lønudvikling. Præmissen for at være på en statslig arbejdsplads er, at det private er lønførende, men at vi lige i halen på dem,” sagde hun.

Sådan bliver statens aftale udmøntet

  • Generelle lønstigninger:  6,30 pct
  • Skøn for reguleringsordning: 1,10 pct.
  • Andre formål: 1,00 pct.
  • Skøn for reststigning: 0,40 pct.
  • Økonomisk ramme: 8,80 pct.

Læs fakta om aftalen her

De har kæmpet hårdt

Det har ikke været let for parterne at blive enige om en ny overenskomst. Faktisk har det taget en uge længere end beregnet. Til gengæld lykkedes det så de statsansattes forhandlere at komme helt op på finansminister Nicolai Wammens (S) maksimale overenskomstramme på 8,8 procent. Det skal forhandlerne have ros for, påpeger Elisa Rimpler.

”De har kæmpet hårdt i en hel uge, både nat og dag, for at vi kom op på en økonomisk ramme, som følger den private lønudvikling. Det er virkelig vigtigt for vores område. Vi skal have offentlige arbejdspladser, der er attraktive, også i det kommunale og regionale,” siger hun. 

At der er indgået forlig om statens overenskomster, betyder ikke, at alt er på plads. De enkelte fagforeninger på statens område skal først godkende de nye overenskomster.

Nu venter så kampen om at oversætte det statslige forlig til en generel aftale for de ansatte i kommuner og regioner. Næste forhandlingsmøde mellem Kommunernes Landsforening og Forhandlingsfællesskabet, som BUPL er en del af, er berammet til tirsdag.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.