We want you - En klassisk jobannonce
We want you - En klassisk jobannonce
At kritisere en jobannonce for at være for dårlig er let. At udforme en god annonce er straks sværere.
Børn&Unge bad Kaspar Bach fra kommunikationsbureauet Rostra om at vælge en jobannonce her fra fagbladet og give sit bud på en anden udformning.
Valget faldt på en annonce fra SFOen på Tinderhøj Skole i Rødovre ved København.
»Annoncen er en klassisk jobannonce, der hverken er værre eller bedre end så mange af de øvrige annoncer i bladet. Jeg sad tilbage med en fornemmelse af, at institutionen har meget mere at byde på, end de selv fortæller, og det er synd.«
Inden Kaspar Bach gik i gang med at udforme en ny annonce, rekvirerede han institutionens virksomhedsbeskrivelse. Den bekræftede ham i, at SFOen er i bevægelse og langt mere dynamisk, end annoncen lader forstå.
»En række væsentlige oplysninger er udeladt. For eksempel, at der er mulighed for supervision og for at komme på kursus. Det er heller ikke nævnt, at der er en specialafdeling for drenge med kontaktproblemer. Det er oplysninger, som en ansøger gerne vil have.«
Individualitet. Han hæfter sig ved, at SFO på Tinderhøj skole er en udviklingsorienteret institution, hvor medarbejderne forventes at være aktive medspillere. Det indebærer en del møder.
»Institutionen er i rivende udvikling. Nogle synes vældig godt om det, andre vil hade det. Men det skal træde tydeligt frem, for det har betydning for, at det er de rette ansøgere, man får i tale.«
Kaspar Bach har desuden lagt vægt på at beskrive de fysiske rammer indgående.
»Først og fremmest skaber det billeder at vide, om der er klatrevæg. Desuden er der for ansøgeren stor forskel på, om der er boldbane og attraktive udearealer, eller om institutionen ligger på tredje sal i en beboelsesejendom.«
Kaspar Bach peger på, at for de fleste er det en stor beslutning at søge et nyt job. Man kan roligt regne med, at den der søger en stilling læser annoncen virkelig grundigt. Derfor er indholdet af stor betydning.
Brug web-siden. Ifølge Kaspar Bach gælder det om at skille sig ud fra mængden. Det kan man gøre i teksten, men man sender også betydelige signaler gennem den grafiske præsentation.
»Det handler om at vise individualitet. Et foto eller et særligt logo kan have den stopeffekt, der får læseren til at huske annoncen og vende tilbage.«
Flere institutioner har en hjemmeside, og selvom pædagoger hellere vil være i den virkelige verden end cyberspace, så bør man overveje muligheden for at lægge supplerende oplysninger ud på nettet.
»Mange ansøgere ved ikke rigtigt, hvad de skal spørge om, når de ringer op. På en web-side kan man lægge oplysninger, der ikke er plads til i annoncen. Hvorfor ikke lægge billeder af medarbejderne ud på nettet. For de fleste er det afgørende, hvem de skal arbejde sammen med. Årsplanen er også en mulighed. Den giver et indtryk af, hvad der foregår i institutionen,« siger Kaspar Bach.
Overordnet set gælder det for institutionen om at tilføre jobannoncen en værdi og en mission, som ansøgeren er enig i.
»Man kan leve med, at arbejdet kan være kedeligt en dag, når man ved, at ens indsats tjener et højere formål,« siger Kaspar Bach.
Den oprindelige annonce:
»Annoncen profilerer umiddelbart Rødovre Kommune mere end SFOen på Tinderhøj Skole. Grafikken fremhæver kommunen, og det er også kommunen, der nævnes først i teksten. Det giver ansøgeren en geografisk pejling, men næppe ret mange vil søge jobbet på grund af Rødovres gode ry. Omtalen af institutionen er en organisatorisk beretning, som ikke skaber billeder.
Der spares ikke på ordene, og der er overflødige gentagelser. Arbejdstiden nævnes både i overskrift, indledning og nede i selve teksten, hvor pædagogerne pludselig forvandles til assistenter.
Det er en lidt genert annonce, der ikke tydeligt nok viser, hvad institutionen har at tilbyde,« vurderer kommunikationsrådgiver Kaspar Bach.
Den ny annonce:
»Den ny annonce kaster genertheden over bord og fortæller om alt det gode, institutionen gør og tilbyder sine nye medarbejdere. Arbejdet er tilført mening ved i første afsnit at profilere institutionens mission. Institutionen beskriver ikke længere sig selv som "fire selvstændige afdelinger", men som en institution med flere børnegrupper og gode fysiske rammer. Og med afsnittet om de tilbud institutionen har til sine ansatte, profilerer institutionen sig konkret som et sted, hvor ikke kun børn skal have det godt, men den ansatte også skal have mulighed for at udvikle sig personligt og fagligt. Institutioner kan og skal ikke sælges som cola og vaskepulver, men derfor kan man alligevel fortælle om alle jobbets kvaliteter. I sidste ende gælder det om at overbevise ansøgeren om, at hun skal vælge at bruge tid på at søge stillingen i ens egen institution og ikke i naboinstitutionen,« forklarer kommunikationsrådgiver Kaspar Bach.
Tjekliste
Din jobannonce bør give svar på følgende spørgsmål:
* Hvorfor giver arbejdet mening?
Hvilken mission har I, hvilke værdier vægter I. Skriv eventuelt målene ind i annoncen.
* Hvem er vi, hvad laver vi, og hvilke opgaver kan den nyansatte forvente at arbejde med?
Særlige projekter, fysiske rammer.
* Hvad får ansøgeren ud af at arbejde i institutionen?
Er der udviklingsmuligheder. Penge til kurser, supervision, medarbejdersamtaler, personaleture.
* Adskiller institutionen sig fra andre institutioner?
Hvilke særpræg har jeres institution. Hvad er der grund til særligt at fremhæve.
* Sæt jeres annonce op over for andre annoncer og spørg jer selv, om den er bedre end andre institutioners.
Overvej herunder ideer til, hvordan annoncen kan præsentere sig. Vil I for eksempel bruge illustration og farver.
Kilde: Rostra a/s