Ung, nyuddannet og arbejdsløs

Hele hold af nyuddannede pædagoger fra i sommer er gået direkte ud i arbejdsløshed, og udsigterne til at finde job er flere steder i landet meget ringe

For bare fem år siden kunne adskillige seminarier melde udsolgt flere måneder før et hold nye pædagoger var færdige med deres uddannelse. Sådan er det ikke mere. Sådan er det slet, slet ikke mere.

Pædagogernes arbejdsløshedskasse, BUPL-A, har endnu ikke fuldstændig styr på, hvor mange af denne sommers nyuddannede, der er "ægte" arbejdsløse, og hvor mange der bare tager sig en slapper oven på færdiggjort uddannelse. Det generelle billede er, på trods af geografiske variationer, dog ikke til at tage fejl af: Nedturen har bidt sig fast.

I Nordjylland, Århus Amt, Ribe Amt og Viborg Amt står det værst til. Andre steder står det slemt til. Kun i hovedstadsområdet synes der at være en efterspørgsel, som tilnærmelsesvis modsvarer udbuddet af nyuddannede pædagoger.

Læsere af Børn&Unge vil have bemærket, at fagbladets seks sommernumre var nogle slatne fætre. Det skyldtes, at indstikket med job-annoncer i omfang kun var en skygge af, hvad det plejer at være.

Tallene taler for sig selv: Tilbage i 1998 indeholdt de seks sommernumre i alt 132 sider stillingsannoncer, sidste år var der 120 sider, mens der i år kun har været 67 sider.

En forklaring på det dramatiske fald - der er tale om mere end en halvering - kunne være, at annoncørerne er gået andetsteds hen. Det afvises dog af Niels Juul Pedersen, produktionsleder i BUPL's informationsafdeling.

"Sagen er grundigt undersøgt, og faktum er, at Børn&Unge markedsandel er uændret. Tilbagegangen i udbudet af stillingsannoncer afspejler, at der simpelthen udbydes færre job," siger han.



Pessimisme. En opgørelse fra BUPL-A over, hvordan det er gået de hold, der dimitterede juni sidste år og januar i år, bekræfter, at det går den gale vej. Flere af de nyuddannede er berørt af ledighed, og de er det gennem længere tid.

Tre måneder efter endt uddannelse var 34,6 procent fra årets januar-hold stadig ledigmeldte. Ledigheden blandt de nyuddannede fra januar 1998 var til sammenligning 11,7 procent. Der er over de seneste seks år altså sket en tredobling af ledighedsprocenten, målt tre måneder efter endt uddannelse.

Billedet er det samme 12 måneder efter. Mens kun 2,4 procent af juni-holdet fra 1998 var berørt af ledighed på det tidspunkt, var det 10,8 procent af de nyuddannede fra sidste års juni-hold, som 12 måneder efter endt uddannelse stadig var på "støtten".

Først i løbet af september kan BUPL-A sige noget meningsfuldt om, hvordan det ser ud med juni-holdet fra i år, men flere forhold stemmer til pessimisme.

56 procent ledige. Ledighedsprocenten for pædagogfaget som helhed er stigende - og har været det længe. I juni var 5,4 procent af medlemmerne af BUPL-A berørt af ledighed. Omregnet til fuldtidsledighed drejede det sig om 3,4 procent, hvilket i forhold til juni 2002 var en stigning på 1,2 procentpoint.

Tendensen er landsdækkende, men der er betydelige geografiske forskelle. Både når det gælder den generelle ledighed og ledigheden blandt de nyuddannede.

Størst er ledigheden i Nordjyllands Amt, og det er også her, at de nyuddannede har sværest ved at finde fodfæste. Således var i gennemsnit 56,2 procent af de nyuddannede fra januar i år ledige hen over perioden fra januar til juni.

Næst efter Nordjylland, som nu er oppe på 5,27 procents fuldtidsledighed, har Ribe, Viborg, Århus og Ringkøbing amter haft den største stigning i ledigheden. Mindste stigning har Københavns-området, Frederiksborg Amt og Århus Kommune oplevet.



Pendling. En rundrigning til BUPL-A's lokale kontorer er ikke nogen munter oplevelse. Beskeden er stort set den samme overalt: Aldrig - i hvert fald i nyere tid - har de nyuddannede haft så svært ved at komme i gang. Dertil kommer, at der er kommuner, som endnu ikke er færdige med at implementere nedskæringerne i deres 2003-budgetter. Der er altså nye fyringer forude.

Det er blandt andet tilfældet i Odense Kommune.

"Med udgangen af juni modtog vi 115 nye ledighedserklæringer, hovedparten, vel de 75 af dem, fra nyuddannede. Så jo, det ser slemt ud," indrømmer Solveig Christensen, sagsbehandler hos BUPL-A Fyn.

For overhovedet at kunne overkomme opgaven har man hos BUPL-A Storstrøms Amt droppet den individuelle vejledningssamtale efter tre måneders ledighed. Nu foregår vejledningen i stedet i grupper med op til 40 deltagere.

Sagsbehandler Vibeke Bach, BUPL-A Københavns Amt, er ene om at kunne sprede lys over land.

"Det tager lidt længere for de nyuddannede fra i sommer at finde et job, men vi regner med, at de allerfleste er i arbejde omkring 1. oktober," siger hun.

De relativt gode udsigter i det storkøbenhavnske har, erfarer Børn&Unge, bevirket, at pædagoger så langt fra som Odense er begyndt at pendle til området efter job.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.