Undervisning for livet

I de russiske republikker Tjetjenien og Ingusjetien undervises børn og unge ikke kun i matematik og geografi. Dansk Flygtningehjælp lærer også børnene, hvordan de overlever i et land med mere end en million miner.

Hvert 22. minut dør eller lemlæstes et menneske i verden på grund af miner eller ueksploderet ammunition. Børn og unge er den mest udsatte gruppe. Og derfor driver Dansk Flygtningehjælp i samarbejde med Danish Demining Group et mineoplysningsprogram i det nordlige Kaukasus. Det har afgørende betydning for de tjetjenske børn.

Der har været krig i Tjetjenien længe. Senest siden 1999, da russiske styrker begyndte at bombe republikken, hvor oprørere kæmper for selvstændighed. Hundrede tusinder er flygtet fra den krig, der har forvandlet den tjetjenske befolknings hverdag til et mareridt. 140.000 tjetjenske flygtninge bor på fjerde år i lejre og andre midlertidige indkvarteringer i naborepublikken Ingusjetien.



Børnene får viden. De tjetjenere, der stadig befinder sig inde i Tjetjenien, har minerne helt tæt inde på livet, fortæller programkoordinator Peter Corell, der lige er kommet hjem fra Ingusjetien.

»Det er svært at forestille sig, hvordan det er at leve i et land, hvor man ved, at der ligger tusinder af miner spredt på marker og veje, men det er endnu værre for den del af befolkningen, der ikke er opmærksomme på den risiko, de er udsat for. Jeg kan ikke holde tanken ud om alle de tjetjenske børn, der lever i uvidenhed om disse farer.«

Det er uhyre vigtigt, at børnene bliver gjort opmærksom på, hvor farlige miner er, og hvordan de kan overleve i et mineret område.

I undervisningen bruger Danish Demining Group livagtige kopier af antipersonelminer, plakater, plancher og interaktive spil. Nogle steder er der også lavet handlebaner, som børnene skal igennem både før og efter undervisningen. De bliver testet i deres viden uden risiko for liv og lemmer. Børnene får også helt konkrete retningslinjer, så de ved, hvad de skal gøre, hvis de pludselig befinder sig i et mineret område - for eksempel at de skal gå forsigtigt tilbage i deres egne fodspor hvis de vil ud i live.



Mineoplysning på gadehjørner. I første omgang var målet med mineoplysningsprogrammet at undervise tjetjenske børn og unge i de ingusjetiske flygtningelejre. For at nå ud til så mange børn som muligt er programmet blevet udvidet til også at omfatte undervisning af tjetjenske lærere. To lærere fra alle større skoler i Tjetjenien bliver uddannet, og på den måde får børnene i Tjetjenien også forbedret deres muligheder for at overleve.

Hver mandag morgen henter en af Danish Demining Groups busser ti lærere fra forskellige skoler inde i det krigshærgede Tjetjenien og kører dem gennem utallige russiske checkpoints til nabolandet Ingusjetien. Her bliver de indkvarteret til et fire-dages kursus i mineoplysning og førstehjælp. Derefter bliver de kørt tilbage og skal så undervise børn på de tjetjenske skoler.

Inde i Tjetjenien er der også etableret mobile teams. De underviser i forsamlingshuse, ved markedspladser og på gadehjørner. Oftest er det kvinder, der møder op. For også at komme i kontakt med den mandlige del af befolkningen har Danish Demining Group etableret et samarbejde med de muslimske præster, så mineoplysningen kan ske i forbindelse med fredagsbønnen.



Den næstbedste løsning. Krigen har skabt umenneskelige vilkår for den tjetjenske befolkning, og mineoplysningsarbejdet er en nødvendighed i en ellers trist og livsfarlig hverdag.

»Det bliver først rigtig godt igen, når minerne i Tjetjenien bliver fjernet. Men det er der desværre lange udsigter til. Så længe konflikten stadig lever, og både tjetjenske oprørsstyrker og russiske soldater bliver ved med at lægge miner ud, nytter det ikke noget at forsøge at fjerne dem. Det er også alt for farligt for de udenlandske humanitære organisationer. Vi sætter vores lid til den næstbedste løsning. Og det er at oplyse børnene om, hvordan de undgår at blive kedelige ofre i minestatistikken,« siger Peter Corell.



Tre timer redder liv. Dansk Flygtningehjælps Landsindsamling løber af stablen søndag den 10. november. Pengene går til Dansk Flygtningehjælps arbejde. En indsamler får typisk omkring 1000 kroner i indsamlingsbøssen på de tre timer, det tager at gå en rute. Det rækker til uddannelsen af to lærere, der kan undervise op mod 500 skolebørn i førstehjælp og oplyse dem om miner.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.