UDLICITERING - ISS' endeligt
UDLICITERING - ISS' endeligt
Nu er fremtiden endelig afklaret for de seks udliciterede daginstitutioner, som ISS opgav at drive kort før jul. Det bliver Susanne Falk, tidligere udviklingschef i ISS CarePartner, der skal drive fire af institutionerne videre i sit eget selskab TiTiBo-gruppen. Tørring-Uldum Kommune har valgt selv at overtage driften (omtalt i Børn&Unge nr. 8/2002), mens Lyngby-Taarbæk Kommune har valgt at give ansvaret for driften af Børnehuset Blomsten til Børneringen, som er en paraplyorganisation for 40
selvejende daginstitutioner. Børneringen vil drive Blomsten som en selvejende puljeinstitution.
Susanne Falks TiTiBo-gruppen rammer lige præcis det minimum på fire institutioner, som hun selv havde sat, for at tingene kunne løbe rundt.
»Jeg er lykkelig og glad for, at det er lykkedes. Kommunerne har lyttet til, hvad forældre og medarbejdere har ønsket sig. Det er dejligt, at vi har for-ældre og medarbejdere med. Det er næsten det vigtigste for mig,« siger Susanne Falk, der har stiftet TiTiBo-gruppen for netop at overtage ISS-institutionerne.
TiTiBo skal drive Gemsevejens og Gartnervejens Børnehus i Skovbo Kommune, Børnehuset Ammershøj i Bramsnæs Kommune og Børnehuset Møllevang i Slangerup. De tre førstnævnte har TiTiBo overtaget per 1. marts, Børnehuset Møllevang kommer med fra 1. april.
Forældremagt. Borgmester Ole Hansen (V) fra Skovbo Kommune, som var den første kommune til at indgå en aftale med ISS, fremhæver netop forældrenes og medarbejdernes holdning til TiTiBo-gruppen som udslagsgivende:
»Forældrene meldte tilbage, at de gerne vil arbejde sammen med TiTiBo, og det var vores største argument for at finde en ny samarbejdspartner. For mig var det forældrene, der gjorde udslaget,« siger Ole Hansen og understreger, at også personalet pegede på TiTiBo-gruppen - som i øvrigt også var byrådsmedlemmernes foretrukne.
»Et flertal i kommunalbestyrelsen havde også et ønske om TiTiBo, men vi ville ikke være gået imod forældrenes ønske,« siger Ole Hansen.
Han fortæller også, at Fonden Frie Børnehaver - Børn og Service, som allerede driver en institution i Skovbo Kommune, ikke var inde i billedet til at overtage driften af de to ISS-institutioner:
»Hvis du skal ophæve det kommunale monopol, som det hele er gået på, så skal du jo ikke lave et privat monopol. Det er måske endnu værre. Og derfor vil vi gerne have flere på banen. Om det så kan holde på lang sigt, tør jeg ikke sige,« siger Ole Hansen.
Også i Bramsnæs Kommune har for-ældrene bakket op om TiTiBo-gruppen. Forældrebestyrelsen i Børnehuset Ammershøj har i et brev til Socialudvalget givet fuld opbakning til TiTiBo, fremgår det af referatet fra mødet i Bramsnæs kommunalbestyrelse, hvor 13 af 15 byrødder stemte for at lade TiTiBo drive børnehuset.
Fællesskab. Susanne Falk har klare forventninger til arbejdet i TiTiBo-gruppen:
»Det bliver et arbejdsfællesskab, kalder jeg det. Vi har fælles idegrundlag, fælles mål, fælles koncept, selv om vi udfører det på forskellige måder, fælles tovholder, praktisk gris og inspirator i mig. Og vi har fælles vilje til at ville noget sammen. Det synes jeg er et godt udgangspunkt,« siger Susanne Falk.
For at fremme det fælles er det planen at holde ledermøder en gang om måneden.
»Der skal institutionslederne og jeg i fællesskab diskutere, hvor TiTiBo-gruppen skal bevæge sig hen. Og vi skal udveksle erfaringer på tværs,« siger Susanne Falk, der også vil holde møder med formændene for forældrebestyrelserne for at diskutere visioner og arbejdet i TiTiBo-gruppen.
Samtidig vil Susanne Falk også komme meget mere ude i institutionerne:
»I praksis vil jeg komme ud i institutionerne minimum en hel dag hver anden uge - og i flere tilfælde endda mere,« siger Susanne Falk, der også har defineret sin rolle i forhold til institutionerne.
»Jeg skal give sparring til ledelsen, holde fast i de aftaler, der er indgået, holde fokus på udviklingsopgaver og formidle erfaringer på tværs af institutionerne,« fastslår Susanne Falk.
TiTiBo står for Tid Til Børn, og det er Susanne Falks erklærede mål, at hendes institutioner skal maksimere de voksnes tid med børnene, blandt andet ved at lette lederens arbejde.
»Jeg skal give lederne så meget assistance, så de minimerer deres tid på kontoret og får mere tid sammen med børn og medarbejdere,« siger Susanne Falk, der også regner med, at simplere administrative rutiner med udstrakt brug af IT og webbanking kan reducere ledernes tid på kontoret.
»Og hvis der er besværligheder, så er jeg ude i institutionerne, og så kan man hele tiden få hjælp. Der er ikke noget, der får lov at ligge,« påpeger Susanne Falk.
Men hvordan det hele skal se ud i praksis er ikke endeligt på plads, understreger hun.
»Vi skal jo diskutere i ledergruppen, hvordan vi vil gøre det. Og vi har kun nået at mødes en gang i gruppen. Vi er ikke derhenne, hvor vi har lagt alle planer fast,« siger Susanne Falk.
Nej i Lyngby. I Lyngby-Taarbæk Kommune valgte kommunalbestyrelsen at sige nej til at lade TiTiBo-gruppen videreføre ISS-institutionen Blomsten. I stedet bliver det organisationen Børneringen, der i forvejen har 40 selvejende institutioner tilknyttet, der skal overtage driften.
Borgmester Rolf Aagaard-Svendsen (K) fortæller, at flere organisationer har budt på driften af Børnehuset Blomsten.
»Og loddet faldt på Børneringen, som vi også kender i forvejen. De har institutioner herude i forvejen. Det var også det, forældrene pegede på. Det gjorde det endelige udslag,« siger Rolf Aagaard-Svendsen og understreger, at institutionen skal drives videre som hidtil.
»Den går videre som puljeinstitution.«
At TiTiBo ikke fik buddet om at videreføre ISS-institutionen kan skyldes, at Blomsten har haft en meget turbulent start i ISS. I august sidste år sagde lederen af Blomsten op i protest mod en kaotisk og tidskrævende administration.
Socialforvaltningen pegede ellers ikke på Børneringen som driftsherre. Det var derimod Fonden Frie Børnehaver - Børn og Service, der efter forvaltningens opfattelse havde det bedste tilbud.
»Men da forældrene pegede på Børneringen, blev socialudvalget overbevist om, at de nok ville følge forældrene der,« siger Rolf Aagaard-Svendsen.
Men selv om kommunen har valgt Børneringen som ny driftsherre, er den endelige kontrakt ikke afklaret endnu, fortæller Janne Gram, forretningsfører i Børneringen.
»Der er en hel masse tekniske ting, der lige skal i hak, og først derefter vil jeg sige noget konkret. Men vores tilbud har været, at den er selvejende, og tilsyneladende er der ikke nogen problemer med det. Så det bliver en selv-ejende puljeinstitution,« siger Janne Gram.
Dermed er der sat endeligt punktum for rengøringsgiganten ISS' forsøg med at drive daginstitution.