TV-skandalen fra Mors; Vi er alle i samme båd

Pædagogerne på Mors godter sig ikke over at se uudannede puljepassere hængt ud som børnemishandlere, sådan som det skete i Danmarks Radios bedste sendetid.

Journalisten har været her før. Dengang for 49 år siden var det byens eneste børnehave, og journalisten befandt sig i sit femte leveår, da der langt om længe blev en plads til ham. Bekendtskabet blev kort. Efter tre uger og gentagne flugtforsøg, et par af dem vellykkede, blev de voksne enige om, at journalisten var uden for pædagogisk rækkevidde. Han kunne derfor vende tilbage til det frie, ubundne og lidt farlige liv blandt alle de andre unger i gaden, som heller ikke gik i institution. Og svært fornøjet var han.

Nu står han her så igen. I Østergades Børnehave i Nykøbing Mors. Noget er forandret. Bygningen ligner godt nok sig selv, interiøret er velsagtens skiftet ud i mellemtiden, men først og fremmest er der noget med proportionerne. Størrelser, der dengang forekom x large, er blevet som uldtøj efter kogevask.

Nå, men en leder har børnehaven da, og det er hende, journalisten har sat stævne. For at høre, hvordan man blandt de stedlige pædagoger ser på sagen med puljepasningsordningerne på Mors, som Danmarks Radio den 25. novmber 2003 i dokumentarudsendelsen "Det tager børn da ikke skade af" har tegnet et grelt og - har det siden vist sig - også noget fortegnet billede af.



Kedeligt renomme. Går man i det stille og gnider sig i hænderne over at se puljepasserne fremstillet som en flok uudannede ignoranter, aldeles uegnede til at have med andre menneskers børn at gøre? Mener man, at Morsø Kommune selv har bedt om offentlig spanking, fordi den i stedet for pædagogisk kvalitet har satset på den billigst mulige børnepasning i især de små landsbysamfund, som limfjordsøen er så rig på? Godter man sig med andre ord?

"Nej, vi gør ej, for også vi pædagoger er berørt af det kedelige renomme, som udsendelsen har givet Morsø Kommune. Vi er alle i sammen havnet i samme båd. "Sagde du Mors, er det ikke der, hvor I slår børnene" er en typisk reaktion, når jeg fortæller, hvad jeg laver, og hvor jeg arbejder. Det er trættende, og det er i øvrigt også uretfærdig, siger Inge Johnson, leder af Østergades Børnehave gennem de seneste 18 år.

"Nogle gange er det nødvendigt at flytte et barn med magt. Det ved enhver pædagog. Men nej, vi slår ikke børnene, og det gør puljepasserne åbenbart heller ikke. Naturligvis synes jeg, at pædagogisk arbejde bør udføres af pædagogisk uddannet arbejdskraft, men den slags ideelle fordringer kommer man ingen steder med her på Mors, fordi kommunen sidder så hårdt i det, som den gør," føjer Inge Johnson til.



Stor åbenhed. Morsø Kommunes håndtering af den krise, som DR-udsendelsen udløste, og de fejl og mangler, som den - en del skandaløse manipulationer til trods - faktisk afdækkede, tager Inge Johnson hatten af for.

Socialudvalgsformand Hans Østergaard (V), som i udsendelsen fremstod som stivnakket benægter af hvad som helst og i øvrigt sårede pædagogernes faglige stolthed med en bemærkning om, at enhver - uddannet til det eller ej - da kan passe børn, er blevet frataget ansvaret for børneområdet. Over night og som konsekvens af hans uheldige optræden.

Der er blevet strammet op på det manglende tilsyn med puljepasningsordningerne, som udsendelsen påviste, og ansat flere folk til at løse tilsynsopgaven.

"Og så har man fra kommunens side fra starten udvist stor åbenhed over for os ude i daginstitutionerne, samtidig med at man hurtigt gik i offensiven i forhold til andre myndigheder og offentligheden. Reparationsarbejdet har virket. Medierne fastholdt interessen, så Morsø Kommune kunne komme af med sin version af virkeligheden," siger Inge Johnson.

Den - altså virkeligheden - er ikke lysegrøn, men den er heller ikke så sort, som den blev fremstillet, mener Inge Johnson.

"Det var en dårlig og manipuleret udsendelse, men måske den alligevel har været god for noget. Hvis der ikke føres et kvalificeret tilsyn, jamen, så er der en stor fare for, at de ansatte i puljepasningsordningerne, hovedsagelig ikke pædagogisk uddannede, kommer på glatis. Derfor er det godt, at tilsynet nu er strammet op," mener Inge Johnson.



Fakta:

Befolkning: 22.672

0-6 årige: 1904

Skattepligtig indkomst: 122.000 kroner pr. indbygger.

Dagpasning: Dagpleje for 0-2 år, syv børnehaver og en integreret institution for 3-6 år, fire skolefritidsordninger og 18 puljeordninger. Sidstnævnte findes i mange udgaver, hvoraf de største ledes af uddannede pædagoger og har overenskomst med BUPL.

Puljeordningerne har driftsaftale med kommunen, hvoraf fremgår:

- at der maks. må være fem børn i alderen 0-2 år pr. ansat i de små ordninger

- at der maks. må være syv-otte børn i alderen 3-6 år pr. ansat i de større ordninger

- at de skal opfylde de samme krav til lokaler/ areal som den kommunale dagpleje/børnehaver og

- at forældrebetalingen kan variere, men aldrig overskride den kommunale takst.

Pasningsgaranti: Senest en måned efter henvendelse til pladsanvisningen.

Målsætning: "Pædagogikken skal fremme børns kreativitet, fantasi og sproglige udvikling, pirre børnenes nysgerrighed og spontanitet en (...) Hvis børnene skal have lyst til at afprøve og undersøge, kræver det, at der er tid og rum til i samarbejde med en voksen at udvikle det enkelte barns færdigheder og personlighed".

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.