TR-træf med temperament

480 tillidsfolk fra BUPL og PMF debatterede fusion ved en til tider hidsig session i Odense

Tiden for en afgørelse om fusion eller ikke fusion mellem de to pædagogiske forbund, nærmer sig hastigt og tonen mellem tilhængere - eller de positive, som de vælger at kalde sig - og modstanderne - er ved at blive skærpet. Diskussionen foregår stadig i al fordragelighed, men fronterne er trukket op, og konfrontationen lurer lige under overfladen.

BUPL og PMF havde fredag i sidste uge sammenkaldt omkring 480 tillidsrepræsentanter til et fælles dialogmøde i Odense om den foreslåede fusion. Forbundsledelserne havde lagt et program med indbygget sprængstof, som blev udløst i den krydsild, som journalist og tidligere chefredaktør for Information Georg Metz udsatte et spørgepanel og tilhørende for.

Men også fagligt blev mødet udbytterigt. Forskningsadjunkt Steen Navrbjerg fra Københavns Universitet fortalte om den store tillidsmandsundersøgelse, som en gruppe forskere gennemførte for LO i slutningen af 90erne. Mange af tillidsfolkene på mødet kunne sikkert genkende deres situation, når Navrbjerg fortalte, at tillidshvervet stiller stadig større krav til viden, efteruddannelse og supervision - og at disse krav ikke bliver opfyldt for mange.

Tillidsrepræsentanter skal agere i et samspil mellem kolleger, ledelse og faglig organisation, men et helt overset element mangler tit, når tillidsmandens samlede livssituation skal opgøres - nemlig familien. Meget af arbejdet og uddannelsen foregår i fritiden, og flertallet af tillidsrepræsentanterne oplevede sig ifølge undersøgelsen klemt mellem pligten og familien.

Mange tillidsfolk følte sig på randen af en skilsmisse, men en nærmere analyse viste faktisk, at skilsmissseprocenten blandt tillidsfolk - overraskende nok - ligger lavere end i befolkningen som helhed.



Ret til uddannelse. Enhver mødeledelse med respekt for sig selv sætter mødedeltagerne i arbejde, og dagens opgave i Odense var definering af fælles samlingspunkter for de fremmødte pædagoger og medhjælpere. Og en uofficiel optælling af de 11 udvalgte punkter, som Børn&Unge foretog i en pause på mødet, viste overraskende enighed. Grupperne á otte mødedeltager pegede med små afvigelser på bedre personalenormering, løn og ret til uddannelse og efteruddannelse som hovedkravene til arbejdsgiverne.

Et af formålene med gruppearbejde var at sætte gang i diskussionerne blandt pædagoger og medhjælpere, som dermed fik en god lejlighed til at høre hinandens synspunkter, og at dømme efter den livlige og højlydte diskussion i salen lykkedes dét punkt på dagsordenen til fulde.

Diskussionen er i fuld gang.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.